x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victorie dulce-amară pentru Adrian Năstase

Victorie dulce-amară pentru Adrian Năstase

19 Mar 2013   •   00:05
Victorie dulce-amară pentru Adrian Năstase
Sursa foto: Karina Knapek / Intact Images

Coşmarul lui Adrian Năstase, început în ziua de 20 iunie 2012, a luat sfârşit! Fostul prim-ministru al României gustă prima zi de libertate după stagiul penitenciar efectuat la închisoarea Jilava în urma mascaradei judiciare “Trofeul Calităţii”. Deţinutul Adrian Năstase – condamnat politic al regimului Băsescu – şi-a dovedit şi în împrejurările grele prin care a trecut superioritatea intelectuală şi morală faţă de detaşamentul odios de torţionari care l-au vrut înfrânt, distrus ca om, epuizat ca politician, secătuit ca profesor. Cel mai performant premier al istoriei postdecembriste iese din închisoare însă întărit de solidaritatea prietenilor, ocrotit de căldura familiei şi, ceea ce este cel mai important, conştient de sentimentul că nevinovăţia lui este acum susţinută de milioane de oameni.

Campania Jurnalului Naţional pentru a demonta acuzele procurorilor DNA, dar şi sentinţa nedreaptă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut în acest sens, credem, efect. Sentinţa de eliberare condiţionată nu absolvă de vină răspunderea de plumb ce revine băsiştilor care au instrumentat farsa judiciară a unui proces odios menit să strivească adversarul politic cel mai puternic al preşedintelui  ilegitim.
Prima zi de libertate are gustul dulce-amar al  luptei câştigate cu multă suferinţă împotriva unei maşini ticăloase.
Atenţie! Acest mecanism infernal nu s-a gripat o dată cu eliberarea lui Adrian Năstase! Sub umbrela ofensivei anticorupţie, ghilotina băsistă stă la pândă, gata să facă alte victime, cu aceleaşi procedee şi aceiaşi locotenenţi fără scrupule folosiţi împotriva lui Năstase.
Jurnalul Naţional
______________________________________________


Tribunalul Bucureşti a decis, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, eliberarea condiţionată a fostului premier Adrian Năstase, condamnat anul trecut în iunie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul Calităţii”. Decizia este definitivă.
Instanţa a respins recursul DNA şi a menţinut decizia favorabilă fostului premier dată de Judecătoria Sectorului 4.
“Aţi aflat, cred, decizia Tribunalului Bucureşti în ceea ce priveşte eliberarea mea condiţionată. Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru câteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru «a respira» libertatea din afară şi pentru a mă gândi la proiecte viitoare. Pe curând! PS. În această perioadă, nu voi da declaraţii sau interviuri pentru presă”, a scris fostul premier pe blog, imediat după aflarea verdictului.
În jurul orei 18:00 Adrian Năstase a părăsit penitenciarul Jilava, iar în drum spre casă fostul premier s-a oprit la o clinică privată pentru un control medical.

Fiul cel mare al fostului premier, Andrei Năstase, a declarat că el şi restul familiei s-au bucurat “foarte tare” că instanţa a decis eliberarea tatălui său. “Am aşteptat de ceva timp momentul acesta. Ne-am bucurat foarte tare, a fost un moment emoţionant”, a spus Andrei Năstase. Fiul cel mare al lui Adrian Năstase a adăugat că nu a reuşit să comunice cu tatăl său la instanţă, însă i-a urmărit declaraţ iile, iar acum aşteaptă să îl ia acasă. Întrebat care va fi primul lucru pe care îl va face la reîntâlnirea cu tatăl său, Andrei Năstase a spus: “O să-l strâng în braţe”.

Programată de dimineaţă, şedinţa în care s-a judecat ieri recursul DNA a început cu cererea procurorului de strămutare a dosarului la Judecătoria Cornetu, cerere respinsă de instanţă. Potrivit mediafax.ro, procurorul de şedinţă a mai solicitat instanţei amânarea dosarului, pe motiv că nu a avut timp să studieze mai multe documente depuse la dosar şi care detaliază activităţile pentru care Adrian Năstase a fost recompensat în penitenciar.
Instanţa a suspendat însă pentru două ore judecarea cauzei pentru ca procurorul DNA să studieze din nou acest dosar. Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat la intrarea în Tribunalul Bucureşti că se aşteaptă ca spiritul de dreptate şi corectitudinea să triumfe şi, după mai bine de 300 de zile de când a fost încarcerat, fostul premier să fie alături de familie. Cazacu a precizat că apărarea este pregătită şi va combate recursul DNA cu argumente care ţin de cauză. La Tribunalul Bucureşti a venit şi Andrei Năstase, care a declarat că nu are emoţii şi speră ca tatăl lui să meargă astăzi acasă.
Întrebat cum îl aşteaptă acasă pe Adrian Năstase, Andrei Năstase a spus că nu este nimic special, sunt doar cei din familie. El a precizat că mama lui se simte mai bine, dar nu a putut să vină la Tribunal şi îl aşteaptă acasă.

După mai bine de două ore, în jurul orei 12:30, instanţa a reluat discuţiile, iar procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a arătat în faţa instanţei că, după ce a studiat documentele depuse la dosar, a găsit numeroase acte depuse de avocaţii lui Năstase care nu poartă ştampila “conform cu originalul”, iar unele înscrisuri conţin multe zone şterse sau pagini incomplete. Procurorul a susţinut că nu înţelege cum de a  depus apărarea lui Năstase dosarul de penitenciar al acestuia, în condiţiile în care doar unitatea de detenţie deţine acest dosar. În acest context, Adrian Năstase le-a spus judecătorilor că zonele incomplete conţineau în documentele originale numele sau datele personale ale mai multor persone alături de care el a derulat activităţi în închisoare. Fostul premier a arătat că, cel mai probabil, oficialii penitenciarului au şters aceste zone cu markerul pentru a nu ajunge în spaţiul public datele personale ale acestor terţe persoane. Apărarea lui Adrian Năstase a acuzat DNA de tergiversarea judecării cauzei, precum şi de o competitivitate neloială, arătând că fostul premier a fost recompensat cu suplimentarea dreptului la vizită.
 
“Mereu am spus că sunt nevinovat”
După alte două ore de discuţii, Tribunalul Bucureşti a încheiat discuţiile în dosarul lui Adrian Năstase în jurul orei 14:30 şi a început deliberările. La finalul dezbaterilor fostul premier a fost aplaudat de cei prezenţi în sală, care au strigat “Libertate”. Înainte de încheierea dezbaterilor, Adrian Năstase a arătat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti că procurorii DNA cer practic menţinerea la închisoare a unui om pentru gândurile exprimate, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului la liberă exprimare. “Unele argumente ale DNA sunt jenante. Nu există o reglementare privind restricţionarea dreptului la libera exprimare. Este o premieră când se invocă drept probă postările de pe blogul meu. Curtea Constituţională a decis în hotărârea privind referendumul din vară că preşedintele poate exprima opinii. Sunt de acord cu asta. DNA cere pentru mine pedeapsă cu închisoarea pentru că am exprimat opinii pe blog. Eu mereu am spus că sunt nevinovat”, a spus Adrian Năstase citat de agerpres.ro. El a mai arătat că în ţările member UE, premieri şi miniştri au fost condamnaţ i la pedepse cu închisoare cu suspendare, “o chestiune de convenienţă la sfârşit de mandat”, şi doar în două ţări europene, Ucraina şi Albania, premierii au primit pedepse cu executare. “DNA vă cere pedeapsa cu închisoare pentru exercitarea libertăţii de exprimare, pentru că prelungirea încarcerării înseamnă pedeapsă cu închisoare, iar acesta este o exagerare la acest moment, chiar în regimul actual. Eu am fost condamnat nu ca prim-ministru, ci ca preşedinte de partid, pentru că DNA a dorit să evite să meargă în Parlament şi să ceară ridicarea imunităţii. Eu trebuia să fiu dat exemplu pentru raportul MCV”, a mai spus Năstase.

272 de zile în închisoare
După încheierea dezbaterilor, Adrian Năstase a fost scos din sala de judecată şi dus la Penitenciarul Jilava pentru a aştepta verdictul. Ion Cazacu, avocat al fostului premier, a susţinut la finalul şedinţei că, în opinia sa, singura soluţie este respingerea recursului procurorilor. “A fost o dezbatere extrem de amplă şi cred că şi-a atins scopul. Orice dezbatere în faţa instanţelor este un act de educaţie civică şi astăzi a fost şi un act de educaţie juridică. Colegii mei au avut nişte argumente excepţionale după opinia mea în ceea ce priveşte problemele de natură juridică care au fost ridicate în acest dosar. În acelaşi timp, a existat şi latură emoţională deosebit de puternică în sală, pentru că într-adevăr, spun eu, după 272 de zile executate efectiv la care se adaugă cele 45 de zile pe care dl Adrian Năstase le-a câştigat printr-o muncă deosebită, cred că este momentul ca în seara asta să se afle alături de familie. Eu cred că argumentele noastre au fost nu numai pertinente şi concludente, au fost nişte argumente care au ţinut seama de toate aspectele ridicate în recursul Parchetului (...) Din acest punct de vedere, cred că nu există altă soluţie, este opinia mea, decât respingerea recursului”, a spus Cazacu, citat de agerpres.ro.

Completul care a judecat recursul a fost format din judecătoarele Ioana Cleopatra Şipoteanu, Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu.
Numele judecatoarei Ioana Şipoteanu apare în referatul de arestare a judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu, arestate preventiv că ar fi primit mită de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nuţu. Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu le-au înlocuit în complet pe Antonela Costache şi Viorica Dinu. Cât priveşte judecătoarea Vasilăţeanu, soţul acesteia, Cătălin Vasilăţeanu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, este condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Judecătoria Sector 4 vs DNA
La 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat şi a dat aviz favorabil.
“Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”, se arată în raportul comisiei.

Pro şi contra
După decizia comisiei, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar. În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurori. DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.
În motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform “întru totul” cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.
Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.
Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică “Reprezentarea României la UE în contextul reglementă rilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că “acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”. “Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.
La judecarea cererii, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul Calităţii”. Procurorul DNA a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Discuţii Ponta-Năstase despre rolul fostului premier în PSD
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că va discuta cu fostul prim-ministru Adrian Năstase despre ceea ce va dori acesta să facă în viitor din punct de vedere politic şi a adăugat că, în privinţa lui, va fi respectată Legea partidelor politice.
“Vom respecta Legea partidelor politice. O să studiez şi eu mai bine ca să vă spun care sunt interdicţiile şi în primul rând după cum se decide şi în hotărârea judecătorească. Statutul PSD nu poate decât să respecte Legea partidelor”, a afirmat premierul Victor Ponta. El a precizat că la următorul Consiliu Naţional al formaţiunii, care va preceda Congresul PSD din 19-20 aprilie, nu se va alege nicio persoană pentru funcţia de preşedinte al CN, ocupată de Adrian Năstase până în momentul încarcerării. Preşedintele PSD a mai spus că nu se pot face derogări de la lege în partide. “Putem să adoptăm decizii politice, iar decizia de a păstra vacantă funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional este o decizie politică. Nimeni nu ne poate obliga să organizăm alegeri sau să o ocupăm în vreun fel. Altfel, nu poate face un partid derogare de la Legea partidelor, ci trebuie să ne încadrăm”, a subliniat liderul social-democraţilor.
El a precizat că va discuta personal cu Adrian Năstase toate aceste lucruri. “Primul lucru pe care mi-l doresc este astăzi să fie liber şi să fie alături de familie, apoi vom discuta şi numai după aceea vom spune ce decizie politică luăm. Nicio decizie politică nu poate fi luată împotriva prevederilor legale sau a hotărârilor judecătoreşti. De aceea am fost mai puţin précis în ceea ce priveşte rolul domnului Năstase în PSD, pentru că trebuie să discut chiar cu domnia sa în primul rând”, a precizat preşedintele PSD.

Ponta nu l-a vizitat
Întrebat dacă a discutat deja cu Adrian Năstase, Victor Ponta a precizat că nu l-a vizitat pe acesta la Penitenciarul Jilava. “Nu, aţi fi aflat în mod sigur dacă aş fi fost în vizită, însă colegi ai mei au fost şi foarte bine au făcut. După ce o să discut cu domnia sa, o să vedem şi partea juridică. Repet, ceea ce este important din punct de vedere politic este că noi toţi, la fel ca şi domnia sa, am respectat deciziile instanţelor judecătoreşti, dar, din punct de vedere politic, dl Adrian Năstase este considerat o personalitate importantă pentru PSD. Şi nimeni din PSD nici nu s-a dezis şi nici nu s-a ruşinat cu dl Năstase”, a subliniat premierul Victor Ponta.
Preşedintele PSD a lăsat pe seama analiştilor să aprecieze dacă o revenire a lui Adrian Năstase în PSD ar aduce deservicii partidului. “Eu ştiu ce este drept şi corect să facem. Dacă va aduce beneficii sau deservicii sunt lucruri pe care le apreciază mai departe analiştii, sondajele de opinie. Deocamdată eu pot să spun – nu a fost un secret poziţia mea sau poziţia noastră faţă de dl Năstase în această perioadă –, dar, dacă mă uit şi azi pe ultimul sondaj de opinie – PSD la 40 la sută din intenţiile de vot ? este un partid apreciat de electorat. Nu a fost ceva ce am ascuns până acum, totdeauna am avut aceeaşi poziţie”, a subliniat liderul socialdemocraţilor.

Aşteptat în partid

Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost întrebat dacă Adrian Năstase îşi poate regăsi un loc în PSD după ce va fi eliberat, el răspunzând: “De ce nu? Sigur”. El a arătat că nu doreşte să facă speculaţii referitoare la ceea ce se va întâmpla la Congresul PSD din aprilie. Întrebat dacă revenirea lui Năstase în PSD se va face la Congresul din aprilie, Iliescu a răspuns: “Poate, nu ştiu. De ce să facem speculaţ ii?”. Cât priveşte oportunitatea revenirii lui Năstase în PSD, Iliescu a declarat că “e un om cu merite pe care nimeni nu le poate contesta şi cu calităţi deosebite. (...) Vor judeca fiecare aşa cum trebuie”.

×
Subiecte în articol: adrian nastase