x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Videanu şi Condescu au consfiinţit şantajul şi cârdăşia

Videanu şi Condescu au consfiinţit şantajul şi cârdăşia

de Gabriela Mladin    |    25 Mai 2010   •   00:00
Videanu şi Condescu au consfiinţit şantajul şi cârdăşia
Sursa foto: /Reuters

Protocolul prezentat de Victor Ciutacu în emisiunea Vorbe Grele, încheiat între Ministrul Economiei, Adriean Videanu şi liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a stârnit imediat reacţii din partea altor sindicalişti, în special din rândul confederaţiilor sindicale care au protestat în 19 mai în Piaţa Victoriei.

Actul care stabileşte că în România unii salariaţi pot fi scutiţi de măsurile de austeritate impuse de Guvern şi anunţate de şeful Statului, Train Băsescu, a fost prezentat de Antena 2 şi a pus pe jar celelalte categorii sociale.

Informaţia prezentată în emisiunea Vorbe Grele de Victor Ciutacu cum că unii angajaţi din sistemele minier şi energetic au negociat păstrarea drepturilor salariale în schimbul renunţării la acţiunile de protest, a scandalizat ceilalţi sindicalişti. "Dacă doar minerii lui Condescu sperie guvernanţii, trebuie să afle că în România există mai mulţi români decât minerii", a fost mesajul transmis de reprezentanţii altor sindicate.

Protocolul, dintre Ministrul Economiei Adrian Videanu şi preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a fost încheiat în 14 aprilie 2010, cu trei săptămâni înainte ca Traian Băsescu să anunţe măsurilor de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat. Mai mult, premierul Emil Boc anunţa, în urmă cu o lună, că măsura de reducere cu 25% din salarii se va aplica şi în cazul companiilor din subordinea statului.

În schimb, documentul încheiat între Videanu şi Condescu stipulează faptul că angajaţii SNLO, Nuclearelectrica precum şi ai complexelor energetice Turceni şi Rovinari îşi vor păstra drepturile salariale neschimbate. În schimb, pe toată durata cât acest protocol este în vigoare, până în iulie 2010,angajaţii acestor companii de stat nu vor organiza acţiuni de proteste.


Şantaj şi discriminare!
Aşa numesc sindicaliştii care reprezintă alte categorii sociale, protocolul încheiat de Videanu şi Condescu. "Este o discriminare, un şantaj. Aşa ceva nu înseamnă muncă sindicală, detest astfel de acţiuni. Este vorba despe o cârdăşie, înţelegeri oculte şi o discriminare masivă chiar în interiorul sistemului minier şi energetic, atâta timp cât minerii din Valea Jiului nu se află printre aceste categorii", a declarat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ministerul Economiei încheie hârtii, dar nu pot fi puse în practică niciodată. Aceste autografe date pe o hârtie nu au nicio valoare. Ea a fost făcută doar să nu scoată oamenii în stradă,  însă ce nu ştiu aceşti guvernanţi şi şeful Statului este că România are mai mulţi români decât o anumită categorie social. Nu cred în astfel de protocoale şi sunt sigur că nici măcar minerii nu cred. În România nimeni nu trebuie să sufere, nici minerii, nici pensionarii, nici funcţionarii.  Văd că se ştia din 14 aprilie ce urma să se întâmple în ţară, unii ştiau ce urmează şi s-au asigurat că nu vor exista proteste. Nu-i aşa, iar acţiunile vor continua", a anunţat prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc.

De asemenea, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatas, susţine că o asemenea înţelegere şi excludere a minerilor din Valea Jiului va duce la ample proteste: "Noi strângem semnături de la oameni şi ceea ce doresc ei să facem, asta vom face. Nu poţi să excluzi anumiţi angajaţi, culmea din acelaşi domeniu. Condiţiile de lucru din Valea Jiului nu se compară cu cele de la lignit. Salariile noastre sunt la nivelul lui 2008, iar Condescu a făcut tot timpul pacturi care ne-au afectat pe noi cei din Valea Jiului. Văd că Marin Condescu ştia din 14 aprilie ce urmează să se întâmple în ţară. Noi n-am ştiut, dar o să afle toată lumea în ce condiţii se trăieşte în Valea Jiului", a explicat acesta.

"Înţelegerile lui Condescu cu puterea nu au niciun efect. Marin Condescu nu-i poate favoriza pe mineri cu astfel de protcoale, pentru că nu se pot face diferenţieri. Ce vină au pensionarii şi bugetarii. Prin semnarea acestui protocol s-a creat o înţelegere tacită, dar care va atrage foarte multă ură. Astfel de cârdăşii sunt doar pentru a-şi umple ei buzunarele liniştiţi, clinetela politică a domnului Videanu cu acest Condescu", a explicat Constantin Creţan, liderul FNM.

0-121413-001.jpg
click pentru a vizualiza pdf

×
Subiecte în articol: observator