x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO. Valeriu Gheorghiță: Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație

VIDEO. Valeriu Gheorghiță: Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație

16 Feb 2021   •   15:00
VIDEO. Valeriu Gheorghiță: Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație
Sursa foto: Hepta

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că se are în vedere, cu prioritate, imunizarea personalului din sistemul de educație.

„În etapa I, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la 14 februarie sunt vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea, respectiv 98,84% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 cu peste 87,7%. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal. Cred că la mai puțin de două luni de la debutul campaniei de vaccinare, asistăm la beneficii substanțiale în rândul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19. Se confirmă beneficiile și importanța vaccinării ca măsură medicală corectă, eficientă și sigură de revenire la normalitate. Avem în vedere vaccinarea cu prioritate a personalului din sistemul de educație. Încercăm să punem în practică acest lucru, iar această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Este un scenariu care încă nu este definitivat.”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a menționat că toatele cele trei vaccinuri autorizate, care au ajuns în România, respectiv Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus.

Testarea de rutină a persoanelor care vor să se vaccineze nu este recomandată, însă se va efectua un triaj medical în centrele de vaccinare, pentru a nu exista semne de boală acută.

Valeriu Gheorghiță recomandă românilor să raporteze toate reacțiile adverse, inclusiv minore, înregistrate în urma administrării vaccinului.

„Există circa 3.500-3.600 de persoane care au dezvoltat infecția cu Sars-Cov-2 după prima doză, este de altfel principalul motiv pentru care aceste persoane nu s-au prezentat la doza de rapel, așa cum erau programate în platformă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că numărul celor care au dezvoltat infecția după rapel este „foarte mic”.

 

×