x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Viktor Orban: „Guvernul ungar va aloca 4 miliarde de forinţi universităţilor maghiare din Transilvania”!

Viktor Orban: „Guvernul ungar va aloca 4 miliarde de forinţi universităţilor maghiare din Transilvania”!

de Istvan Deak    |    04 Oct 2012   •   12:53
Viktor Orban: „Guvernul ungar va aloca 4 miliarde de forinţi universităţilor maghiare din Transilvania”!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vizitat ieri Universitatea Sapientia din Târgu-Mureş, fiind decorat de senatul instituţiei cu medalia „Bocskai Istvan”  (Regele Ungariei şi Principele Transilvaniei în anul 1605) pentru contribuţia personală la realizarea instituţiilor de învăţământ superior cu predare în limba maghiară, din Miercurea-Ciuc, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş. Viktor Orban a devenit primul posesor al premiului înfiinţat în luna iulie a anului curent. „Intru în rândul principilor ardeleni care au întemeiat şcoli. Dacă părinţii mei ar fi aici, tata ar fi mândru de mine, mama ar crede tot ce se spune aici despre mine”, a glumit Orban. În discursul laudativ, decanul facultăţii de artă, Tonk Marton, a subliniat că, în timp ce politicienii maghiari din Transilvania au pus la îndoială posibilitatea înfiinţării Universităţii, Viktor Orban a ieşit în faţa şi a subliniat că „Acolo unde există un lac, vor exista şi broaşte”. Tonk a mai adăugat că înfiinţarea, susţinerea şi dezvoltarea Universităţii Sapientia reprezintă un succes al Ungariei şi al maghiarilor de pretutindeni. „Succesul Ungariei este Sapientia. Ungaria a fost capabilă să întemeieze o universitate maghiară în afara graniţelor ţării şi dovedeşte că o poate susţine şi dezvolta în continuare”, a adăugat şi Orban.

În discursul adresat studenţilor Universităţii, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la înfiinţarea instituţiei, Orban a aprofundat noţiunea de „cunoaştere a inimii”. „La baza cunoaşterii trupului şi a minţii stă cunoaşterea inimii. De acest lucru depinde modul în care îşi vor folosi tinerii puterile şi cui vor servi cunoştinţele lor. Cunoaşterea inimii duce la succesul sau declinul vieţii publice şi private. De acest lucru depinde dacă ne iubim aproapele, meseria, domiciliul şi patria”, a spus Orban, care a semnat un acord cu conducerea instituţiei, prin care Guvernul ungar se obligă să plătească 4 miliarde de forinţi (aproximativ 14 milioane de euro) până la finalul anului 2014 pentru dezvoltarea învăţământului superior în limba maghiară din Transilvania. „Există o hotărâre de guvern prin care vom aloca 4 miliarde de forinţi”, a confirmat Orban.

Practic, Universitatea Creştină Partium din Oradea se va muta într-o clădire nouă, vor fi finalizate lucrările la campusul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, la Târgu-Mureş se va construi încă un corp al Universităţii, vor fi finalizate lucrările de izolare termică a clădirii Universităţii din Miercurea Ciuc şi va fi construit un corp nou de 800 de metri pătraţi, în care vor fi amplasate laboratoarele de cercetare şi locuinţele profesorilor. În final, Orban a făcut apel la unitate: ”Gândul nostru nu trebuie să fie cum să devenim mari, ci cum să facem lucruri măreţe. Nimeni nu vrea să se identifice cu un om, o ţară, o naţiune şi un popor care dă dovadă de laşitate. Vă cer să nu vă rupeţi de Ungaria, chiar de va ajunge sub o altă dominaţie, aşa cum le cer celor din Ungaria să nu vă respingă pe voi”.

Întrebat dacă a cerut Guvernului român să aloce resurse financiare pentru universităţi maghiare din România, premierul ungar a arătat, conform mediafax, că aceasta este treaba conducerii acestor instituţii de învăţământ superior, dar că subiectele legate de educaţie figurează întotdeauna pe agenda întâlnirilor bilaterale. "Universitatea are propria sa conducere, deci orice cerere ar dori să adreseze Guvernului român nu e treaba primului ministru ungar. Dar în cadrul întâlnirilor pe care le avem întotdeauna discutăm probleme legate de educaţie şi învăţământul superior", a spus Orban. În acelaşi timp, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a subliniat pentru agenţia ungară MTI că la următoarea şedinţă a comisiei mixte româno-ungară va pune pe ordinea de zi solicitarea ca Guvernul român să finanţeze Universitatea Sapientia. Ideea a fost preluată rapid de editorialistul Magyar Nemzet, Pataky Istvan, care notează astăzi că „o întrebare importantă în viitorul apropriat va fi existenţa unui acord cu Bucureştiul pentru susţinerea financiară a Universităţii Sapientia, fiind vorba de formarea studenţilor din România”. „ Un acord ar putea însemna primul semn concludent a revenirii la normalitate a premierului Victor Ponta”, mai scrie Pataky.

Tokes da, UDMR ba

Singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare din România, căruia i s-a permis prezenţa pe scenă alături de premierul Viktor Orban, a fost preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, pastor reformat şi parlamentar european. Tokes a subliniat că este prezent la eveniment în calitate de preşedinte al Universităţii Creştine Partium din Oradea. „Suntem în continuare copiii vitregi ai României. Deşi plătim taxele aici, din banii plătitorilor de taxe din Ungaria s-au ridicat universităţile noastre. Le mulţumim din suflet”, a spus Tokes, care a adăugat ieri că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie.

×