x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vinovaţii din scandalul "Loganulului de 70.000"

Vinovaţii din scandalul "Loganulului de 70.000"

de Veronica Micu    |    28 Oct 2008   •   00:00
Vinovaţii din scandalul "Loganulului de 70.000"

Corpul de Control al MIRA a finalizat raportul privind scandalul Loganului de 70.000 de euro. S-au găsit şi vinovaţii. Sunt 16 la număr, în frunte cu fostul şef al poliţiei. Astfel, concluzia anchetei este că atribuirea contractelor s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, privind achiziţiile publice şi în folosul exclusiv al SC Ager Leasing IFN SA.



Potrivit anchetatorilor, vinovaţii sunt fostul şef al poliţiei, chestorul Gheorghe Popa, şi cei 15 membri ai comisiei de evaluare, care au avizat atribuirea contractelor de achiziţie a celor peste 1.836 de autospeciale, în mare parte Dacia Logan, al căror preţ depăşeşte 78.000 de euro bucata. Potrivit Antena 3, raportul Corpului de Control se întinde pe şapte pagini, în care sunt explicate, în detaliu, ilegalităţile pe care ofiţerii le-ar fi comis pentru a favoriza firma condusă de afaceristul Bogdan Savin şi, implicit, pe partenerii acesteia. Documentul a fost trimis procurorilor. În raport se vorbeşte şi despre echipamentele achiziţionate la preţuri excesiv de ridicate. Exemple pot fi ruletele, care urmau să fie cumpărate cu 408 lei faţă de un preţ pe piaţă de 15 lei sau etilotestele pentru care se plătea un preţ cu 50% mai mare.
Pe lângă faptul că IGPR a permis Ager Leasing să "ajusteze" preţul maşinilor şi al echipamentelor după bunul plac, contractul conţine şi o serie de clauze care îngroapă poliţia în datorii faţă de societatea lui Bogdan Savin. "IGPR este ţinut să plătească penalităţi fără a avea posibilitatea să ceară modificarea termenului de plată, în timp ce SC Ager Leasing IFN are dreptul privilegiat de a cere modificarea termenului de livrare a autospecialelor. Mai mult, firma se obligă să plătească penalităţi doar în cazul în care întârzie livrarea fără să anunţe", se arată în raportul Corpului de Control. Pe de altă parte, IGPR a încălcat Legea achiziţiilor şi prin faptul că nu a cerut contractele încheiate de Ager Leasing cu subcontractanţii. Cu încălcarea legii au fost constituite şi garanţiile de bună execuţie.
„Prezentarea ofertei financiare fără o detaliere pe componente impunea membrilor comisiei obligaţia declarării ofertei Ager Leasing ca neconformă - potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice - ceea ce ar fi condus la anularea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie. În aceste condiţii, ordonatorul de credit, inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, a aprobat, totuşi, raportul prin care comisia de evaluare a desemnat câştigătoare oferta Ager Leasing“, au conchis membrii Corpului de Control.

×
Subiecte în articol: romania