x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIOLENŢA ÎN ŞCOLI / Elevii, supravegheaţi doar pe hârtie

VIOLENŢA ÎN ŞCOLI / Elevii, supravegheaţi doar pe hârtie

de Eugenia Mihalcea    |    23 Ian 2009   •   00:00
VIOLENŢA ÎN ŞCOLI / Elevii, supravegheaţi doar pe hârtie

47 % din cazurile de violenţă sunt între elevi.
31 % din cazurile de violenţă sunt între elevi şi persoane din afara şcolii.
19 şcoli şi licee din Bucureşti erau considerate în urmă cu trei ani "pepiniere ale delincvenţei juvenile".



Tăierea unui elev cu sabia la un liceu bucureştean a fost un nou motiv pentru conducerile ministerelor Educaţiei şi Internelor să propună măsuri pentru eradicarea violenţei din unităţile de învăţământ. Nu ordinele de miniştri lipsesc însă din acest domeniu, ci aplicarea lor.

Încă din 2001, Ecaterina Andronescu şi Ioan Rus, miniştrii de resort de atunci, au semnat un ordin comun privind colaborarea în domeniul educaţiei şi pregătirii antiinfracţionalitate a elevilor. Ordinul urma să se aplice din 2002, dar, o dată cu trecerea timpului, atât oficialităţile, cât şi cei direct interesaţi – directori, diriginţi sau părinţi – au uitat ce aveau de făcut. Astfel, în şcoli ar fi trebuit întreprinse activităţi cu caracter educativ-preventiv, în cadrul orelor de dirigenţie, de consiliere sau în cadrul activităţilor extraşcolare. Tot în actul normativ se preciza că semestrial, la nivelul inspectoratelor de Poliţie judeţene, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, dar şi la inspectoratele şcolare urma să fie analizată dinamica stării de infracţionalitate în zona şcolilor.

ORDIN CU DÉJŔ-VU
După noi acte de violenţă care au avut loc în diverse şcoli şi licee din Bucureşti şi din ţară în 2007, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi ministrului de Interne, Cristian David, să pregătească un nou set de măsuri pentru combaterea violenţei în şcoli. Deşi mergeau pe o cale bătătorită, miniştrii din fostul Guvern s-au apucat să pună pe hârtie, din nou, reguli pentru stoparea violenţei. Programul Adomniţei – David viza micşorarea la jumătate a numărului de copii aferent unui consilier, respectiv de la 800 la 400. Deşi era prevăzut în ordinul din 2001, conducerea Ministerului de Interne s-a angajat încă o dată să facă un raport al istoricului violenţelor din unităţile de învăţământ.

Tot în 2007 s-a vorbit despre dotarea tuturor şcolilor cu camere de supraveghere, iar fostul ministru, Cristian Adomniţei, a declarat că a şi identificat banii necesari pentru realizarea acestei măsuri. "S-a demonstrat statistic că în şcolile în care s-au introdus camere a scăzut cu 30% numărul de copii agresaţi şi cu 23% numărul faptelor de violenţă", îşi argumenta Adomniţei în urmă cu doi ani măsura. De asemenea, se dorea organizarea unor posturi de pază fixe, în care să existe poliţişti comunitari plătiţi de la bugetul local.

JANDARMI ŞI CAMERE VIDEO
În urmă cu aproximativ o săptămână, un elev de la Liceul Industrial nr. 12 din Capitală a fost tăiat cu sabia de un coleg în timpul orei de religie. Acest nou act de violenţă, intens mediatizat, a stârnit noi intenţii la nivelul conducerilor ministerelor implicate – Educaţie şi Interne. În timp ce ministrul interimar, Dan Nica, declara, fără să dea exemple, că elevii primesc droguri gratuit de la traficanţi chiar în curţile şcolilor, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, propunea o măsură care exista deja pe hârtie. Andronescu a venit cu ideea asigurării pazei unităţilor de învăţământ de către poliţiştii comunitari şi jandarmi. De asemenea, s-a vehiculat din nou ideea introducerii de camere de supraveghere. Măsurile, deşi demne de laudă în teorie, ar putea avea vreun efect, dacă, măcar de data aceasta, vor fi puse şi în practică.

×
Subiecte în articol: scoala