x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Virgil Popescu vrea măsuri accelerate de gestionare a prețurilor la gaze și energie în UE

Virgil Popescu vrea măsuri accelerate de gestionare a prețurilor la gaze și energie în UE

12 Oct 2022   •   19:34
Virgil Popescu vrea măsuri accelerate de gestionare a prețurilor la gaze și energie în UE
Sursa foto: a3

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a participat miercuri, la reuniunea Informală a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Praga, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei prețurilor ridicate la energie și gaze naturale.

Virgil Popescu a dezvăluit pe Facebook ce a discutat cu omologii europeni.

„Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanța unor măsuri accelerate și eficiente de gestionare a prețurilor ridicate la gaze naturale și energie precum și prezentarea de către Comisia Europeană a unor soluții cu privire la designul pieței de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării prețului la gazele naturale de prețul la energie electrică. Această măsura este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat și a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”, a scris Popescu pe rețeaua de socializare.

Participanții au discutat și despre gazele naturale, poziția României fiind că se impune introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacțiile cu gaze naturale pe piața europeană care va duce la un preț mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic și la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de proveniență și pentru tranzacțiile interne, cu asigurarea securității în aprovizionare, a susținut ministrul român.

Totodată, s-a vorbit despre noile proiecte din domeniul energetic.

„În scopul consolidării securității în aprovizionare la nivel național și regional, România susține continuarea proiectelor de construcție a unor noi capacități de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizării surselor interne de energie. Astfel, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, fiind planificată o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030, al gazelor naturale prin continuarea extracției din Marea Neagră, dar și a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructură precum și în domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavodă și implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni. În acest context, România susține o abordare neutră din punct de vedere al tehnologiilor, fiind necesară utilizarea tuturor surselor cu emisii scăzute de carbon pentru a atinge cumulativ obiectivele de independență energetică și decarbonizare”, a precizat ministrul român al Energiei.

×
Subiecte în articol: virgil popescu