x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Visul Episcopului

Visul Episcopului

de Costin Anghel    |    23 Iul 2005   •   00:00
Visul Episcopului

Manastirea de la Izvorul Muresului s-a nascut din visul Inalt Preasfintitului Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Manastirea de maici cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" are cea mai mare suprafata de pictura in fresca din tara, 5.000 de metri patrati.

Te apropii usor, te apropii incet. Intri intr-o Gradina parfumata a Maicii Preciste. In manastire intri pe sub o clopotnita inalta, strasnic alcatuita de mesterii zidari. In interior, langa poarta e pictat un "Uciga-l toaca". Sa se teama vizitatorul, sa nu spurce sfantul locas inchinat Maicii Domnului.

Atat zidurile exterioare, cat si cele de incinta sunt groase... ca pe vremea lui Stefan. Esti tentat sa crezi ca maicutele trebuie sa se fereasca de furia unor invadatori, dar nu-i asa, linistea acestui sfant locas este invadata doar de pelerini, de credinciosi, de turisti sau de oameni necajiti care cauta o raza de speranta, o mangaiere. Nici unul dintre cei care au venit la manastire nu a plecat macar fara un sfat, fara o vorba buna. Inauntrul zidurilor te asteapta un colt inflorit din Rai. Pasiunea maicutelor pentru flori, pentru natura a transformat manastirea intr-o gradina a trandafirilor. Inmiresmata-i casa ta, Fecioara! Mergi pe micutele alei si uiti de tine. Sufletul ti se inalta spre Cer si se apropie de Dumnezeu. Comunici cu Creatorul si simti ca te incarci cu energie pozitiva, Miracolul Manastirii!

E important locasul de cult. O spun romanii din zona, o spun pelerinii, o spun participantii Universitatii de Vara ce primesc la biserica manastirii, in fiecare an, binecuvantarea Episcopului Ioan Selejan. Pe vremea comunismului, tavalugul rosu a zdrobit majoritatea locaselor de cult din zona. Nu puteau ramane credinciosii fara loc de inchinaciune. Asa s-a nascut manastirea, din visul unui episcop si din rugaciunea arzatoare a credinciosilor romani.

BUNATATE. Maica Stareta tine poarta manastirii deschisa pentru toti cei care au nevoie

ATELIERELE MIRESELOR LUI IISUS. Maica Stareta da ascultari fiecarei maici, "dupa putere si pricepere". Astfel, unele picteaza, altele brodeaza sau sculpteaza ori poate cos vesminte preotesti. In atelierul de pictura, doua maicute incearca sa prinda pe sticla imagini din viata Mantuitorului, Mirele lor. Pentru a picta pe voia lui ele au tinut post toata ziua si nu au vorbit decat prin penel, prin culori si idei. Usor, usor, pe sticla, Iisus intra in Ierusalim purtat de asinul sau. Mai lipsesc doar uralele credinciosilor din acele timpuri. Penelul asaza usor culorile pe sticla. In gand, maica il cheama pe Hristos. El ii poate da inspiratie, o ajuta sa scoata din atelier nu doar o icoana, ci o pictura a sufletului ei ce va bucura inimile si ochii avizi de Dumnezeu ai credinciosilor.

La un alt atelier, maicile brodeaza haine preotesti, sunt din cele mai frumoase, in culori vii, de sarbatoare. Atentie, migala si multa rabdare cere o astfel de haina. Maicutele, prin taierea voii, legea de baza in manastiri, au capatat aceste calitati.

DIN MILA DOMNULUI
"Manastirea noastra este visul Inalt Preasfintitului Ioan. Dansul a fost inginer constructor. Preasfintitul a absolvit trei sau patru facultati. Dupa ce a construit si reparat prin toata tara locase de cult s-a hotarat sa il ridice si pe acesta", afirma Maica Stareta Miriam Oprea. Biserica si manastirea sunt construite in stilul brancovenesc autentic. Picturile sunt neobizantine si sunt facute de un pictor din Gura Humorului. Manastirea s-a infiintat in 1996. Tot atunci, Maica Stareta, Miriam Oprea, a intrat in manastire. "Nu m-am gandit niciodata ca o sa ajung stareta, dar asta a fost voia Domnului." Acum Maica Miriam pastoreste 25 de maicute din care 11 au studii superioare!

×
Subiecte în articol: mănăstirea credinta