OBSERVATOR
Autoritatile de la Londra au ignorat cu incapatanare recomandarile Ambasadei Marii Britanii din Romania, acordand vize de afaceri catorva mii de romani si bulgari
care aveau dosare false.
LAVINIA TUDORAN
Doar una din 10 vize a fost acordata romanilor si bulgarilor de catre ministerul britanic de Interne pe baza unui dosar corect, fara documente falsificate. Aceasta este concluzia unui raport al Biroului National de Audit (NAO) de la Londra. Potrivit acestuia, care citeaza din declaratiile angajatilor sectiilor consulare britanice din Romania si Bulgaria, 90% dintre cererile de vize de afaceri aprobate de autoritatile de la Londra ar fi trebuit respinse. Consulatele de la Bucuresti si de la Sofia au aprobat doar 800 dintre cele 8.034 de vize acordate in 2003 de Marea Britanie.
Confuzie
Acelasi raport atrage atentia ca autoritatile de la Londra nu au tinut cont de recomandarile si de nemultumirile misiunilor diplomatice de la Bucuresti si de la Sofia. Expertii NAO subliniaza ca in ministerul de Interne de la Londra a existat o adevarata confuzie pe tot timpul scandalului vizelor. Ziarele britanice nu uita sa aminteasca, de altfel, ca in tot acest haos au fost acordate vize unui electrician care avea lipsa niste degete, unor est-europeni care habar nu aveau o boaba de engleza sau care aveau planuri de afaceri trase la indigo. Mai mult, se arata in raportul NAO, au existat cazuri in care au fost eliberate vize unor persoane care intrasera ilegal in Marea Britanie ori carora le fusese refuzat dreptul de azil. “Persoanele care se ocupau de vize in Marea Britanie nu s-au pus de acord cu functionarii ambasadelor in ceea ce priveste standardele care trebuie aplicate pentru procesarea cererilor. Functionarii nu puteau decat sa elibereze vize, in conformitate cu instructiunile ministerului de Interne“, a declarat David Clarke, expert NAO, transmite Mediafax. Nitica atentie NAO a cerut autoritatilor de la Londra sa fie mai atente la procesarea de vize pentru romani si bulgari. Imediat dupa publicarea raportului NAO, ministrul britanic de Interne, David Blunkett, a admis ca au existat probleme in acordarea de vize de afaceri pentru romani si bulgari. Blunkett a adaugat insa ca investigatia oficiala in scandalul vizelor, cea condusa de Ken Sutton, nu invinovateste ministerul de Interne.
Citește pe Antena3.ro
Tapii ispasitori
Asa se face ca “vinovatii“ raman cei care au fost pedepsiti deja, ministrul demisionar al Imigratiei, Beverley Hughes, si fostul consul britanic la Bucuresti, James Cameron. Acesta din urma a fost cel care a declansat scandalul acum trei luni, dupa ce a trimis opozitiei conservatoare un mesaj in care reclama acordarea de catre autoritatile de la Londra de vize catorva zeci de romani si bulgari care depusesera dosare falsificate.Cameron a fost retras din postul de la Bucuresti, nu va fi promovat in urmatorii trei ani si nu va beneficia de marire de salariu timp de un an. El este acuzat si ca pe perioada mandatului sau s-ar fi produs “anomalii grave“ in activitatea consulara de la Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, dar si de relatii nepotrivite cu reprezentantii unei agentii de turim din Moldova.