Solyom Laszlo, preşedintele maghiar, a ajuns în această dimineaţă în România, cu maşina, în jurul orelor 9.30. Delegaţia maghiară, formată din şase autoturisme, a trecut prin vama Borş, dar nu a solicitat protecţie din partea autorităţilor române. Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, formalităţile de trecere nu au durat mai mult de 2-3 minute. Şeful statului maghiar va vizita un monument ridicat în judeţul Harghita, în memoria ungurilor morţi în timpul Revoluţiei de la 1848. Vizita demnitarului a creat, de altfel, o serie de nemulţumiri la nivel înalt, în condiţiile în care autorităţile române au retras permisiunea de aterizare pentru avionul prezidenţial maghiar, informează Antena3.ro.
Autorităţile române au negat vineri că ar fi retras preşedintelui ungar permisiunea de aterizare: "Cunoaştem faptul că s-au făcut solicitări pentru efectuarea zborului şi că noi am răspuns pozitiv", spune Ştefan Petru Runcan, directorul aeroportului Transilvania din Târgu Mureş. Pe de altă parte Adrian Vasilache, preşedintele Autorităţii Aeronautice Civile Române, spune că instituţia pe care o conduce nu a avut nici o "implicare în autorizarea sau neautorizarea acestui zbor". Agenţia maghiară de presă MTI susţine că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost chemat la Ministerul român de Externe pentru a i se transmite îngrijorarea părţii române cu privire la vizita preşedintelui maghiar. Autorităţile de la Budapesta sunt contrariate şi susţin că decizia României de a retrage autorizaţia de aterizare este una fără precedent.
Sute de persoane s-au strâns la Cozmeni pentru a-l întâmpina pe Laszlo Solyom
Printre cei care îl vor întâmpina pe şeful statului ungar se numără şi preşedintele UDMR, Marko Bela, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Pregătirile la Cozmeni au început în această dimineaţă, pe lângă drapelul în culorile Ungariei fiind arborate şi steagurile României şi Uniunii Europene. De la Cozmeni, Solyom Laszlo va merge la monumentul din pasul Nyerges în Harghita, ridicat în memoria revoluţionarilor de la 1848, unde va avea loc un program artistic şi unde preşedintele Ungariei va ţine un discurs. De asemenea, vor ţine discursuri Marko Bela, Borbely Laszlo şi Laszlo Tokes. Anul trecut, când a vizitat acel loc, unde a avut loc o luptă în timpul revoluţiei de la 1848, Solyom Laszlo a remarcat că nicio autoritate din Ungaria nu a pus acolo un monument, aşa că a comandat unui artist plastic maghiar din România o lucrare urmând ca astăzi să aibă loc ceremonia de inaugurare a acestuia. Solyom Laszlo trebuia să participe, iniţial, la manifestările de 15 Martie ale minorităţii maghiare din Voivodina la care a renunţat însă în ultimul moment, chiar la solicitarea formaţiunii politice a maghiarilor din această provincie a Serbiei.
Corlăţean: Preşedintele Ungariei vroia să viziteze "autoguvernarea Harghita"
Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean a declarat, astăzi, că autorităţile de la Budapesta au anunţat partea română despre deplasarea preşedintelui Solyom printr-o notă în care se făcea referire la "vizita privată a preşedintelui Ungariei în autoguvernarea Harghita", informează Mediafax. "Nota verbală care a fost remisă părţii române conţinea solicitarea ca toate condiţiile să fie asigurate pentru vizita privată a preşedintelui Ungariei în autoguvernarea Harghita", a spus Corlăţean, într-o emisiune de televiziune. Corlăţean a mai spus că soluţia venirii în România ar fi reprezentat o variantă de rezervă la care a apelat preşedintele Ungariei. "Vizita în România a părut ca o soluţie de avarie. Este vorba de încercarea de vizită, de vizită privată a preşedintelui Ungariei în Serbia, mai precis în Voivodina şi, respectiv, în Slovacia. În ambele cazuri există nişte semnale transmise de autorităţile acelor state care au determinat schimbarea direcţiei foarte în scurt spre România", a mai declarat Corlăţean.
Radu Berceanu: Solyom Laszlo nu a vrut să vină cu vreo aeronavă civilă
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, astăzi, la Arad, că nu a existat nicio solicitare şi nicio respingere pentru survolarea spaţiului aerian românesc de vreo aeronavă civilă în care să fie preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo.
"Eu am în subordine toată partea de trafic aerian civil. Şi m-am interesat puţin. Domnul preşedinte, (Solyom Laszlo, n.r.), care credeam că e civil, nu a vrut să vină cu vreo aeronavă civilă sau cu vreo modalitate civilă. Drept urmare, la noi, nu a existat nimic, nici vreo cerere, nici vreo respingere, nici altceva. În rest, ce a a dorit dânsul şi ce s-a întâmplat în legătură cu dorinţele respective nu le pot comenta pentru că nu le ştiu. Am auzit de la presă că intenţia era cu o aeronavă militară, cu un elicopter militar. Dacă vrei să vii cu mijloace militare, viaţa e mai complicată, mai grea şi plină de neprevăzut", a declarat Radu Berceanu, citat de Antena3.
UPDATE
Preşedintele Ungariei a ajuns la Cozmeni
Solyom Laszlo a ajuns, cu maşina, în localitatea harghiteană Cozmeni, de unde se va deplasa spre Vârful Nyerges, pentru a participa la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, potrivit Mediafax. Şeful statului ungar a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David. De la Cozmeni, ei se îndreaptă spre Vârful Nyerges, unde şeful statului ungar va participa la inaugurarea monumentului comemorativ comandat de el, monument amplasat lângă cele ridicate de judeţele înfrăţite cu Harghita în memoria eroilor martiri de la 1848. Pe Vârful Nyerges, sute de oameni s-au adunat încă de după prânz, acolo fiind prezenţi husari, localnici îmbrăcaţi în veşminte ale vechilor huni, cu drapele ale Ungariei, ale Ţinutului Secuiesc şi arpadiene, cu dungi verticale alb-roşii. Manifestarea va debuta cu discursul primarului din Cozmeni, Bodo David, şi al preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba. Apoi vor lua cuvântul preşedintele ungar, Solyom Lasszlo, liderul UDMR, Marko Bela şi europarlamentarul Tokes Laszlo. Ulterior, alte discursuri vor fi susţinute de reprezentanţii bisericilor tradiţionale maghiare, timp în care şeful statului ungar va merge la dealul monumentelor pentru sfinţirea obeliscului comemorativ. Solyom va coborî apoi la monumentul comemorativ al eroilor martiri şi va depune o coroană de flori. La final, el va susţine o conferinţă de presă.
Solyom: "Este bine să fii maghiar aici, pe Nyerges"
Preşedintele ungar, Solyom Laszlo, a afirmat, astăzi, în discursul ţinut pe Vârful Nyerges, că "este bine să fii maghiar aici" şi a spus că amintirea luptei purtate acolo "îi îndeamnă la unitate pe secuii din Ciuc", scrie Mediafax. În discursul de pe Vârful Nyerges, Solyom a enumerat mai multe sărbători ale maghiarilor şi a spus că nu va uita niciodată cum, după o sărbătoare din Slovacia, un bărbat în vârstă a spus "Ce bine e să fii maghiar". "Este bine să fii maghiar, aici, pe Nyerges", a completat Solyom. El a spus că sărbătoarea naţională nu poate fi dispusă de stat şi că ea nu poate fi "ştearsă" din inimi cu forţa. "Când sărbătorim din inimă 15 Martie, orice sat, orice regiune va avea amintirea din 1848", a afirmat Solyom. El a făcut referire la "dorinţa fierbinte" pe care au avut-o cei de la 1848, "să ridice o cruce înaltă" la Nyerges. "Amintirea luptei de la Nyerges îi îndeamnă la unitate pe secuii din Ciuc", a menţionat preşedintele ungar. El a apreciat faptul că la eveniment sunt prezenţi foarte mulţi oameni, în ciuda vremii. "Aici la Nyerges, crucea construită nu a fost dărâmată şi au fost ridicate alte cruci mici, de cei care au venit să sărbătorească 15 martie. Fiecare simte că aici e mai mult decât un loc al memoriei", a spus el. Solyom a făcut referire la un poet maghiar care a numit acest loc "Termopile secuiesc" şi a spus că "aici ne amintim de spartani", care "au făcut ce a cerut patria". "Se spune că maghiarii îşi sărbătoresc înfrângerile, dar nu este aşa", a precizat Solyom. El a spus că maghiarii se adună pe Vârful Nyerges cu speranţă, iar sărbătoarea este plină de lumină, în ciuda vremii. Solyom a afirmat că cei din Transilvania ştiu să sărbătorească. El a mulţumit, în finalul discursului, pentru posibilitatea de a putea evoca evenimentele de la 1848 la Nyerges.
(V. Albulescu)
Citește pe Antena3.ro