Sa petreci o zi pe aerodrom, in compania unor parasutisti profesionisti, este o experienta extraordinara. Iar daca iti invingi teama si ai curaj sa zbori cu avionul si sa faci un salt cu parasuta, cu siguranta amintirea acestei zile fascinante iti va ramane mereu intiparita in minte.
Pe aerodromul Strejnic, situat la 40 de km de Bucuresti, parasutistii echipei Total Air, uniti de aceeasi pasiune pentru zbor, se antreneaza pentru a atinge perfectiunea. I-am gasit in timp ce isi pliau parasutele, intre doua salturi. Un pic mai departe se odihnnea un superb avion rosu, al carui fuzelaj stralucea in soare. Aflu ca este vorba despre Turbofinist HA-YDN, cel mai performant avion de parasutism din lume si singurul din Romania. Poate ajunge la 4.000 de metri altitudine in doar 12 minute.
SALTUL. Pilotul porneste motorul si zgomotul elicei sparge linistea imensului camp. Parasutistii intra in "burta" aeronavei, iar eu ma urc in dreapta pilotului. Decolam. Pe masura ce urci, peisajul devine magnific. Dincolo de nori este o alta lume. "Asta este lumea pasarilor, de aceea oamenii nu se simt prea confortabil aici. Dar ne-am adaptat", spune Florian Ionita, unul dintre instructori. La 4.000 de metri, ai impresia ca ai ajuns in Rai. Maestrii aerului se pregatesc pentru salt. Verifica pentru ultima data echipamentul, se uita la altimetre. Dupa ce se deschide usa, parasutistii se arunca in gol, unul cate unul. Pilotul apleaca avionul cu elicea spre pamant, pentru a inchide usa glisanta, manevra care are darul de a ma trezi din visare. In secunda urmatoare stam aproape cu capul in jos si privim zborul parasutistilor, pana ii pierdem din vedere. Dupa ce avionul aterizeaza, cobor impleticindu-ma. A fost primul meu zbor. Dar ce zbor! Acum inteleg de ce toti spunem parintilor cand suntem mici ca vrem sa devenim aviatori...
|
GAZDA. Remus Truica, presedinte onorific al Total Air, ne-a introdus in lumea fascinanta a parasutismului
|
CAMPIONII. Maria Ionescu este "sefa tuturor". Ea monitorizeaza atent salturile si aterizarile tuturor si nu ezita sa-i dojeneasca, daca fac greseli. "Respectam regulamentele si legislatia in vigoare. Siguranta este pe primul loc. In parasutism nu-ti poti permite sa gresesti, pentru ca este viata ta in joc, dar si a celor care sar alaturi de tine", spune femeia care a sarit de 3.500 de ori cu parasuta. Unul dintre instructori, buzoianul Nicolau Ramiro, este multiplu campion national la parasutism, atat la acrobatii in cadere libera - free fly - cat si la precizia aterizarii. Ramiro are peste 7.000 de salturi la activ. "Dintre toate senzatiile pe care le-am trait, cea oferita de saltul cu parasuta este speciala. Emotia saltului este aceeasi ca la inceput, chiar si dupa 7.000 de sarituri. Nu se compara cu nimic. Trebuie sa sari. Doar asa vei vedea cat e de frumos", ma incurajeaza campionul.
CURAJ. M-am hotarat. Voi face un salt, in tandem, alaturi de cel mai bun parasutist din tara. Ramiro imi explica, in timp ce ma echipeaza, in ce consta saltul. Imi spune care trebuie sa fie pozitia corpului, cum trebuie sa tin mainile si picioarele. "O sa vezi cat e de frumos", imi spune maestrul, in timp ce ne suim in avion.
|
UNIC. Turbofinist HA-YDN este cel mai performant avion
de parasutism din lume si singurul din Romania |
ZBOR. Ne ridicam din ce in ce mai sus. In timp ce parasutistii glumesc, eu ma chinui sa par linistit. De fapt sunt linistit, dar din cauza emotiei, inima imi bate cu putere, gata sa-mi sparga pieptul. Ajungem la 4.000 de metri. Imi pun casca si ochelarii. Usa glisanta se deschide larg, iar inaintea noastra iese Cornelia, cea care ne va filma si fotografia saltul. Urmam noi. Afara sunt minus doua grade, dar nu simt frigul. Stau cu picioarele pe scara avionului la 4.200 de metri inaltime si ma uit in jos. Imaginea este formidabila. Sarim. In cadere libera, corpurile noastre parcurg 50 de metri la fiecare secunda cu o viteza de peste 200 km/h. Incredibil. Demential. Perfect. Dupa 60 de secunde de cadere libera in care am tipat, am zambit si ne-am tinut de mana, se deschide parasuta. Ne cuprinde o liniste totala. Urmeaza alte trei minute de extaz, in care parasuta ne poarta spre sol. Aterizam. Insotitorul meu a avut dreptate. Nu exista ceva mai frumos.