Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, face apel la populație pentru a depune eforturi în vederea depășirii ultimului val al pandemiei, însoțit de restricții. Totodată, vaccinarea ne va putea scăpa de aceste măsuri în circa una-două luni.
"Perioada dintre Paștele catolic și cel ortodox va reprezenta proba unei generații, așa cum bunicii noștri au trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial, apoi cei care au făcut Revoluția din 1989, așa și noi vom ști cât de soldari și responsabili putem să fim. Astfel putem depăși o pandemie care ne costă pe noi toți", a declarat acesta.
Măsurile care se aplică sunt colective peste tot in lume, mai mult sau mai puțin asemănătoare, prin urmare, salvarea o găsim dacă punem toți umărul.
Până în prezent avem două recorduri, respectiv cel mai mare număr de persoane infectate cu COVID-19 și pacienți internați la ATI cu virusul SARS-CoV-2.
Prioritățile clare în perioada următoare sunt, în opinia ministrului, salvarea de vieți și limitarea la minimum a deceselor evitabile, limitarea problemelor socio-economice care derivă diin această situație și solidaritatea, mobilizarea care va duce la normalitatea pe care o dorim toți
Așadar, valul 3 nu-l judecăm doar prin prisma cifrelor, vine peste valurile anterioare care au lăsat pacienți la ATI, la care s-au adăugat noi bolnavi ce suplimentează numărul mare de internări în secții deja ocupate, dar și creșterea ratei de transmitere.
Totodată, scade vârsta medie a internaților, la pacienți fără comorbidități particulare, cu 167 de copii in spitale, din care 16 la ATI și doi intubați.
Proritățile Mnisterului Sănătății
Transportul pacienților critici pe distanțe mari este riscant și este o soluție doar unde nu există alternative, trebuie să folosească baza materială și resursele umane calificate, așa că eforturile se vor îndrepta spre marile orașe pentru îngrijrea pacienților.
Prima măsură se îndreaptă către spitale pentru suplmentarea paturilor.
A doua măsură vizează reoptimizarea fluxurilor medicale, reducerea presiunii pe UPU pentru a le degreva prin lărgirea centrelor de evaluare pentru forme non-severe. Apoi redirecționarea urgențelor către alte spitale, de cronici, care au baza materială și umană dar nu au avut până acum UPU și va trebui un efort din partea acestor spitale. Se cere implicarea rețelelor de spitale MAI, SRI,MApN, Transporturi.
A treia măsură se concentrează pe îngrijirea pacienților cu COVID-19, amânarea unor proceduri elective, resurse umane concentrate către tratamentul pacienților cu COVID-19. Acestea vin cu costuri pentru cei care deja au avut de suferit. Grijă deosebită pentru pacienții non-covid, fluxuri separate.
"Sistemul medical nu poate duce singur toată povara pandemiei, avem limite, mai ales ale resursei umane, prin urmare avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră, să evitați aglomerările, să purtați masca, să rămâneți în casă, să luați măsuri de igienă, oamenii să se vaccineze. Dacă vom reuși să ne vaccinăm, vom avea, în decurs de una-două luni, un număr semnificativ de oameni imunizați, deci acesta este ultimul val cu restricții", a mai precizat demnitarul.