x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vocea primei aselenizări: Andrei Bacalu

Vocea primei aselenizări: Andrei Bacalu

de Marina Constantinoiu    |    26 Aug 2012   •   07:44
Vocea primei aselenizări: Andrei Bacalu

In iulie 1969, Andrei Bacalu a fost, pentru romani, vocea care ne-a relatat prima aventura selenara, momentele in care echipajul american Apollo 11 pasea pe Luna. Medic si jurnalist roman, stabilit ulterior in Israel, Bacalu este si un incontestabil martor avizat al evolutiei tehnico-stiintifice din ultimele cateva decenii. El a acordat la 12 mai 2011 Jurnalului National un amplu interviu, in care a relatat cum au trait romanii momentul primei aselenizari.

Citeste si Barack Obama, despre Neil Armstrong: Este printre cei mai mari eroi americani din toate timpurile
Neil Armstrong - portretul unui erou
A murit astronautul Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna

Buzz Aldrin, al doilea om care apus piciorul pe Luna: "Ne va fi dor de un mare lider!". Politicieni si oameni de stiinta evoca memoria astronautului Neil Armstrong

Aselenizarea – adevar sau inscenare? Ce secret dezvaluia Neil Armstrong, in urma cu trei luni, despre teoria conspiratiei

"Maratonul" spatial desfasurat in studiourile Televiziunii Romane era trait la cele mai inalte cote nu doar de echipa de profesionisti, ci si de populatie, a povestit Andrei Bacalu. "Publicul a urmarit cu mult interes programele de televiziune dedicate cercetarii spatiului cosmic, mai cu seama pe cele legate de Statele Unite. Motivele, mai ales cele politice, sunt lesne de inteles. Imi amintesc senzatia starnita de accidentul survenit in timpul misiunii Apollo 13. Se spunea ca in timpul transmisiilor noastre nu mai era nimeni pe strada". Amintirile navalesc, de parca ieri s-ar fi intamplat toate: "Ma indreptam, pe jos, spre sediul TVR si un domn intre doua varste mi-a strigat de la o fereastra: 'Ce mai e cu aia, domnule?' Am raspuns destul de evaziv ca asteptam inca vesti si am vazut cum omul respira usurat. Toata lumea se simtea implicata in aventura celor trei astronauti".

Mai tarziu, in Romania au aparut informatii ca esantioane autentice de roca lunara au ajuns si in tara noastra. Andrei Bacalu o confirma: "In 1970, a venit in Romania un specialist de la NASA, un anume John O’Keefe, care a adus o mostra de roca lunara expusa cateva zile la Sala Dalles. Mai apoi, in 1971, Frederick Durant III, director la Smithsonian Institution, a expus modulul de comanda al navei Apollo 10. Din pacate, nu stiu nimic in plus despre soarta unor fragmente de roca lunara care sa fi ajuns sau nu in mainile cercetatorilor romani".

Desi a urmarit cu atentie evolutia stiintifica a Romaniei, Andrei Bacalu spune astazi, cu regret, ca nu l-a cunoscut personal pe Dumitru Dorin Prunariu, dar a avut placerea sa vorbeasca "de cateva ori prin telefon cu ocazia participarii la diverse programe de radio si televiziune legate de cucerirea spatiului cosmic". (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×