x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vor punctul de pensie majorat la 45% din salariul mediu

Vor punctul de pensie majorat la 45% din salariul mediu

de Diana Scarlat    |    12 Ian 2010   •   00:00

Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România doreşte ridicarea punctului de pensie la 45%, sub ameninţarea protestelor de stradă. FNSPR cere Parlamentului şi Guvernului respectarea Legii 250/2007 care prevede ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu brut pe ţară. Pensionarii sunt nemulţumiţi de decizia Executivului privind îngheţarea punctului de pensie în 2010 şi susţin că nu acceptă argumentul potrivit căruia nu ar exista fonduri.



Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, a declarat că se pot găsi resursele financiare pentru a se aproba legea în forma aprobată de Parlament, "dacă există voinţă politică". "E treaba ministerului de Finanţe şi a ministerului Muncii să găsească resurse", spune Nedelcu, subliniind că legea prin care este prevăzut că valoarea punctului de pensie trebuie să fie 45% din salariul mediu brut şi-a produs deja efectele până în aprilie 2009, iar aceasta trebuie să continue să fie respectată şi, dacă acest lucru se va întâmpla, valoarea punctului de pensie va fi de doar 39,9% din salariu mediu brut. Liderul federaţiei a mai precizat, într-un document înaintat celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, că decizia de a menţine cuantumul pensiilor la nivelul din luna octombrie 2009 în condiţiile în care preţurile la produsele alimentare şi utilităţi continuă să crească va afecta şi mai mult puterea de cumpărare şi nivelul de trai al pensionarilor.

IMPOZITUL PE PENSIE. Pensionarii mai cer impozitarea progresivă a drepturilor din pensie pentru sumele care depăşesc 1.500 de lei, iar contribuţia de asigurări de sănătate să se plătească numai pentru sumele care depăşesc 1.500 de lei. În acelaşi document, FNSPR cere şi majorarea ajutorului de deces pentru pensionari la două salarii medii brute pe economie şi pentru membrii de familie la 75% din acesta, precum şi asigurarea fondurilor necesare compensării medicamentelor pentru pensionari care au pensii de până la 700 de lei. Federaţia solicită şi asigurarea de locuinţe pentru familiile de pensionari care locuiesc în imobile naţionalizate ce se retrocedează şi interzicerea evacuării lor până la soluţionarea cazurilor. Dacă  problemele pensionarilor nu vor fi soluţionate, aceştia ameninţă cu "acţiuni radicale". Preda Nedelcu a mai spus că toţi preşedinţii filialelor din ţară se vor întruni, în cursul săptămânii viitoare, pentru a decide modul în care vor acţiona dacă Guvernul nu le va soluţiona cererile.

×
Subiecte în articol: externe