x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Voronin muşcă iar

Voronin muşcă iar

de Marina Constantinoiu    |    09 Dec 2007   •   00:00
Voronin muşcă iar
Sursa foto: MIKHAIL GALUSTOV/

Adversarul său este Romănia, nimic mai simplu. A spus-o zilele acestea la Bruxelles, unde s-a destăinuit numai presei străine, nu şi celei romăne. Pentru că vrea să se facă auzit in toate colţurile lumii.

NERVI - s-a dezlănţuit in Financial Times


Adversarul său este Romănia, nimic mai simplu. A spus-o zilele acestea la Bruxelles, unde s-a destăinuit numai presei străine, nu şi celei romăne. Pentru că vrea să se facă auzit in toate colţurile lumii.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, are, in mod clar, o problemă. Şi asta pare a fi gravă, din moment ce, de la un interviu la altul, Romănia este zugrăvită in imagini din ce in ce mai sumbre şi nominalizată la categoria "duşmani".

Ce mai spune liderul de la Chişinău, de data asta pentru Financial Times? Că autorităţile de la Bucureşti nu recunosc identitatea naţională a Republicii Moldova, iar asta tensionează relaţiile dintre cele două ţări. "Inţelegem că Romănia este membră a Uniunii Europene şi NATO şi nu ne permitem să o atacăm politic. Dar am discutat această problemă cu prietenii noştri europeni. Mai mult decăt atăt, voi trimite un mesaj tuturor liderilor ţărilor UE in următoarele zile, pentru a le explica situaţia", a declarat el.

Â

AM DEPaŞIT LIMITELE. In opinia lui Voronin, Romănia a depăşit orice limite acceptabile săptămăna trecută, cănd ambsadorul său la Chişinău a spus că Bucureştiul nu va semna un tratat care să recunoască frontiera actuală dintre cele două ţări aşa cum a fost demarcată intr-un tratat romăno-sovietic din 1947. Pentru liderii moldoveni, aceasta inseamnă că Romănia ar putea revendica intr-o zi teritoriul moldovenesc.

Voronin afirmă că Romănia subminează deja identitatea naţională a ţării sale, incurajăndu-i pe cetăţenii moldoveni să obţină paşapoarte romăneşti. Totuşi, intrebat dacă Romănia şi-ar putea alipi căndva Moldova, el ia o atitudine sfidătoare. "Nici o ţară nu s-a unit cu alta după ce a aderat la UE. Aşa ceva nu se poate. Moldova există de 650 de ani şi va mai exista incă cel puţin 6.500", a declarat el săptămăna trecută la un post de televiziune moldovean.

marina.constantinoiu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator romania