x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vosganian a pierdut procesul împotriva Jurnalului Naţional

Vosganian a pierdut procesul împotriva Jurnalului Naţional

de Violeta Fotache    |    09 Iul 2010   •   00:00

Procesul a fost intentat în 2006, după ce liberalul a fost propus pentru postul de comisar european. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel



Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea lui Varujan Vosganian prin care politicianul cerea lui Marius Tucă şi Liviu Turcu daune de 300.000 de euro pentru publicarea în Jurnalul Naţional a unui articol potrivit căruia Vosganian ar fi fost agent al Securităţii, deşi CNSAS stabilise contrariul. Instanţa a considerat acţiunea lui Vosganian ca fiind neîntemeiată. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Reamintim că Varujan Vosganian a intentat procesul în anul 2006, după ce liberalul s-a întors de la Bruxelles unde se afla pentru discuţii cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, deoarece fusese propus pentru postul de comisar european. Jurnalul Naţional dezvăluia atunci că Varujan Vosganian ar fi fost recrutat de unul dintre subordonaţii lui Liviu Turcu fost lucrător la Centrul de Informaţii Externe (CIE) până în ianuarie 1989, când s-a refugiat în Occident. Întors de la Bruxelles, Varujan Vosganian a negat orice colaborare cu Securitatea şi a calificat drept "trunchiate, răuvoitoare şi lipsite de temei" informaţiile ajunse la CE.

În paralel, SIE l-a informat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu că nu deţine informaţii privind presupusa legătură a lui Varujan Vosganian cu CIE, precursorul lui SIE, iar Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a reanalizat cazul senatorului liberal. Preşedintele Colegiului CNSAS declara de atunci că instituţia nu a deţinut vreodată vreun dosar de-al lui Varujan Vosganian. Această informaţie a fost întărită şi de preşedintele Traian Băsescu. După trei zile de la nominalizare, pe fondul acuzaţiilor aduse lui Vosganian şi al întârzierii unui răspuns de la Bruxelles, senatorul liberal şi-a retras candidatura la postul de comisar european. Potrivit Mediafax, în 14 noiembrie 2006, senatorul a primit decizia CNSAS în care se arată că nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

×
Subiecte în articol: observator