x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Votul românilor din Italia

Votul românilor din Italia

de Tatiana Covor    |    03 Noi 2014   •   15:10
Votul românilor din Italia

Românii din Italia au avut posibilitatea să voteze în cele 51 de secţii organizate în regiunile unde se află cele mai mari comunităţi de români: Lombardia pe primul loc cu 10 secţii şi Lazio, regiunea capitalei, pe locul doi, cu opt secţii, dintre care trei la Roma şi cinci în imprejurimile Oraşului Etern, adică în localităţile în care s-au stabilit cei mai multi români.

La Roma s-a votat atât la Consulat (o secţie), cât şi la Accademia di Romania, (două secţii) cu orarul de vot de la ora 7 la ora 21.
Cifrele oficiale arată că în Italia se află aproape un milion de români. Anul acesta, pentru cei cu drept de vot au fost puse la dispoziţie 126.800 de buletine de vot. Suficiente, dacă privim la alegerile din 2009: la turul întâi votaseră 60.000 de persoane, iar la al doilea, aproape 43.000. În ciuda acestei organizări, pentru a putea vota, la Roma s-a stat la coadă şi timp de două ore. Totuşi, la ora 21, numarul votanţilor a fost de circa 35.000 de români. Ca să treacă vremea, am încercat să aflu opiniile celor care aşteptau lângă mine. I-am rugat să işi imagineze că sunt în faţa noului preşedinte al Romaniei, oricine ar câştiga alegerile, şi că au posibilitatea să exprime o singură dorinţă. “Siguranţă”, a răspuns o tânară călugariţă. “Să nu se mai vândă ţara pe doi bani”, tranşează un domn cu mustaţa albă. “Să nu se mai fure ca-n codru” e dorinţa unui om care locuieşte în Italia de 15 ani.

“Să se mai urnească şi ţara asta că nu merită să fie chiar aşa de tăbăcită”, a comentat o doamnă cu un căţel în braţe. “Să crească salariile!”, a cerut un tanăr. Asta mi s-a parut interesant: avea oare intenţia să se mai întoarcă să lucreze în ţară?” “De ce nu?” a fost raspunsul prompt.




 

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale 2014