x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea nebuna - Pericol: raurile mici

Vremea nebuna - Pericol: raurile mici

de Anca Scarlat    |    03 Iul 2006   •   00:00

Anul acesta, pericolul de inundatii ne vine de la rauri mici si paraie, ne spune dr. Ion Sandu, director general ANM.

TIMP INSTABIL. Fenomenele meteorologice violente sunt cauze ale incalzirii globale

In ultimele zile, Romania a fost victima vremii dezlantuite. Pentru a afla cauzele schimbarilor violente din ultima perioada si efectele pe care le vom resimti in continuare, am apelat la explicatiile directorului general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Dr. Ion Sandu.

Jurnalul National: Care este explicatia fenomenelor meteo din ultimele zile?
Ion Sandu: Toate aceste fenomene meteorologice violente sunt cauze ale incalzirii globale. Cauzelor naturale li se adauga emisia de gaze cu efect de sera. In fiecare zona, efectele schimbarilor climaterice se manifesta diferit, fie prin seceta, fie prin ploi foarte abundente, asa cum s-a intamplat in Romania si in intreaga Europa. Fenomenele violente din ultimele zile in Europa au fost provocate de frontul atmosferic ce se deplaseaza din Franta spre est. Acest front atmosferic vine dinspre Oceanul Atlantic.

Exista doua cauze ale producerii fenomenelor de acest fel: ciclonul care vine dinspre Mediterana si cel din Atlantic. Acest ciclon a traversat Europa, afectand puternic in special Germania, Austria si Ungaria. S-au inregistrat scaderi de temperatura pana la - 1 grad si fenomene precum grindina din Germania sau ploi ce au atins 100 l/mp in foarte multe puncte ale continentului.

Care este diferenta intre situatia de anul trecut si cea de acum?
Sunt inundatii de data aceasta pe parauri, dintre care unele nu sunt nici macar cadastrate. Romania are un relief complex, iar de acum trebuie sa luam masuri pentru a ne putea adapta la aceste schimbari climaterice.

Cat de mult a crescut temperatura globala in ultimii ani si cat de periculoasa este aceasta crestere?
Temperatura medie globala a crescut permanent in ultimii 20 de ani cu 0,7 grade, ceea ce e enorm. Cauzele naturale care produc cresterea temperaturii pot determina o asemenea crestere in 3.000 de ani, deci va dati seama in ce masura s-a accelerat ritmul acestei cresteri! Cum afecteaza aceste schimbari climaterice Romania? Romania a fost in 2003, in multe puncte din tara si cu frecventa mare, aproape de maxima absoluta inregistrata, 44,5 grade Celsius, la Ion Sion, in judetul Braila, la 10.08.1951. In anul 2000, in timpul secetei din tara noastra, s-au inregistrat frecvent temperaturi de peste 41 de grade Celsius pe intregul teritoriu. In ultimii ani s-a inregistrat si o crestere a frecventei fenomenelor meteorologice extreme. Sunt temperaturi foarte ridicate pe suprafete foarte intinse. Modul lor de manifestare de anul acesta s-a vazut deja. De exemplu, in 2005, de la 25 iulie pana la 2 august, a fost o saptamana de canicula insuportabila, pe intregul teritoriu al Romaniei. Diferenta intre ceea ce se intampla pana acum si noile forme de manifestare este data de frecventa, intensitate si intindere in spatiu. Au fost si in trecut veri calde, dar nu se manifestau cu treceri atat de bruste de la cald la frig, pe zone atat de intinse.

Care sunt schimbarile produse pe teritoriul Romaniei anul acesta? Ce va urma?
Caracterizarea anului 2006 este urmatoarea: frecventa fronturilor atmosferice care vin fie dinspre Mediterana, fie dinspre Oceanul Atlantic este foarte mare. Se deplaseaza la doua zile un ciclon care vine din Atlantic si traverseaza Romania. Se suprapune peste masa de aer foarte cald si astfel rezulta furtunile si grindina. De regula, ciclul de trecere a acestor fronturi era de o saptamana, timp in care se realiza o reglare de temperatura, dar acum se produce o accelerare foarte puternica si toata clima este data peste cap. Acest ciclon care vine din Atlantic traverseaza Europa pe traseul sau firesc, de la vest spre est si nord-est, dar frecventa deplasarilor a crescut alarmant. 2006 este complet diferit fata de 2005. Daca anul trecut a fost unul ploios, cu inundatii pe raurile mari, anul acesta sunt inundatii pe raurile mici si pe parauri.

Care este situatia tornadelor in Romania?
In Romania este foarte clar ca au fost tornade, incepand cu situatia de la Facaieni. Explicatia este urmatoarea: in partea de sud-est a Romaniei se intalnesc doua mase de aer de tipuri diferite, unul de pe uscat, altul din Marea Neagra, care produc astfel de fenomene. Pot aparea in estul Baraganului si vom asista aici in perioada imediat urmatoare la acest tip de manifestari. Este mai greu de presupus ca frecventa lor va fi aceeasi si in alte zone. Trebuie facuta diferenta intre vanturi foarte puternice si tornade. Un vant de 60 km/h poate aparea oricand in orice punct de pe teritoriul Romaniei, provocat de diferentele dintre masele de aer cald si rece.

Cum se pot evita nenorocirile?
Trebuie sa avem grija sa evitam pierderile de vieti omenesti. Scopul nostru trebuie sa fie acum acela de a gasi o solutie ca sa nu mai moara oameni. Albiile raurilor si ale paraurilor trebuie curatate din timp. Nu se pune problema unei strategii nationale, deoarece nu se poate prevedea o inundatie intr-un punct fix decat cu cel mult trei ore inainte de producerea acesteia. Este vorba acum despre inundatii foarte rapide ce se produc intr-o ora in orice zona din tara. Prognozele se pot face cu exactitate doar pe o perioada scurta. Se poate prognoza cu trei zile inainte o ploaie torentiala intr-o anumita regiune, dar nu se poate sti care vor fi punctele de intensitate maxima. De exemplu, s-a anuntat cu trei zile inainte ca va ploua de vineri pana luni in cantitati mari, iar ploile din judetul Suceava au atins 98 l/mp.


ESTIMARE
"Prognozele se pot face cu exactitate doar pe o perioada scurta. Se poate prognoza cu trei zile inainte o ploaie torentiala intr-o anumita regiune, dar nu se poate sti care vor fi punctele de intensitate maxima"
Ion Sandu
director ANM
×
Subiecte în articol: observator romania