x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 10 februarie 2009

Vremea probabilă 10 februarie 2009

de Sorin Anghel    |    10 Feb 2009   •   00:00

În cea mai mare parte a României, începutul de săptămână a fost cu valori termice mai scăzute decât în ultimele zile, încă peste cele normale la această dată. Regimul termic se va mai pondera în perioada următoare şi ca urmare a pătrunderilor mai reci şi din motive de cer noros şi precipitaţii atât sub formă de ploaie, cât şi lapoviţă şi ninsoare.



Pătrunderile reci au loc în principal prin Câmpia Panonică, dar şi prin Moldova, apoi în sudul şi în estul ţării, dinspre Europa Centrală. Formaţiunile noroase care vor determina precipitaţii, sunt de provenienţă mediteraneană, dar contrar aşteptărilor, de această dată şi de acolo va fi transport de aer mai rece decât în mod normal, dar şi bogat în umezeală. O parte din acea umezeală se va transforma în precipitaţii la impactul cu Munţii Alpii Dinarici şi Munţii Balcani; ceea ce va reuşi să ocolească Balcanii, pe la sud şi pe la est de acest lanţ muntos, va pătrunde foarte aproape de suprafaţa solului prin Bulgaria în Oltenia şi vest-sud-vestul Munteniei, apoi în toată partea sudică şi de răsărit a ţării, un plus de umezeală, tot la limita inferioară a atmosferei fiind posibil şi din zona Mării Negre. În apropierea suprafeţei solului, circulaţia aerului se va orienta dinspre nord, spre sud – în estul României, şi dinspre est, spre vest – în sud, iar în altitudine direcţia de circulaţie va fi dinspre vest spre est apoi sud-vest, nord-est. Se va realiza ceea ce se numeşte “convergenţa de circulaţie între sol şi altitudine”, ce va menţine o oarecare staţionaritate a formaţiunilor noroase precipitabile, în principal în regiunile sudice şi în cele de răsărit. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 10°C    min.: 0°C
Periferie:
    max.: 9°C    min.: –1°C

Azi (marţi):
Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab până la moderat.

Mâine (miercuri):
Ziua cerul va fi variabil, dar seara şi noaptea va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 11°C, iar minima: 2°C.

Poimâine (joi):
Vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat. Maxima: 8°C, iar minima: 0°C.

LA MUNTE


Azi (marţi):
Cerul se va înnora treptat spre seară şi noaptea şi vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie în Carpaţii Occidentali, iar în zona Munţilor Apuseni mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vor fi condiţii de polei. În restul zonei, cerul va fi variabil şi vor fi posibile în primele ore ale intervalului precipitaţii slabe, mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va continua să scadă uşor. Mai ales noaptea, pe arii restrânse, pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă.

Mâine (miercuri):

Cerul va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii mixte. Izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va prezenta unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de intervalul precedent, tendinţa fiind de uşoară creştere la valorile diurne.

Poimâine (joi):
Vremea se va răci uşor. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge pe arii extinse. Izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab până la moderat.


PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Azi (marţi):
presiunea atmosferică va scădea în a doua parte a intervalului de la valori în jur de 751 mm Hg până la valori de 746... 745 mm Hg.


PROGNOZA ÎN EUROPA


Centrul ciclonic s-a deplasat către ţările scandinave, unde va persista şi va continua să “aspire” aer rece arctic. Prin continuarea scăderii presiunii atmosferice, în apropierea suprafeţei solului, dar mai ales în altitudine, direcţia viitoare de deplasare a sa va fi către centrul Europei, apoi spre sud. Pe întreaga coloană de aer, temperatura va fi în scădere şi, în aceste condiţii, formaţiunile noroase existente şi cele care se vor mai genera au posibilitatea să se mai dezvolte pe verticală şi să persiste în cea mai mare parte a continentului, exceptând extremitatea vestică şi de sud-vest, dar şi cea estică şi de sud-est, unde presiunea va fi în creştere. În regiunile cu creştere de presiune, circulaţia aerului va fi intensă, în aceeaşi ordine, dinspre nord spre sud şi dinspre sud spre nord, aşa că avansul acelor sisteme noroase va fi blocat şi către estul Europei şi înapoi, spre vest. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul meteo