Ieri, vremea din ţara noastră s-a răcit. În regiunile din jumătatea de nord, unde au fost şi ninsori, valorile termice la amiază erau preponderent negative. Răcirea a fost destul de accentuată faţă de ziua anterioară în mare parte din Muntenia şi din Dobrogea, unde au fost înnorări şi ceaţă, o parte din ea persistentă şi după orele prânzului.
În Oltenia şi în nord-vestul Munteniei, în condiţii de mult soare, mercurul termometrelor a urcat până la 11°C. Temperatura aerului va începe să scadă. Astăzi şi mâine vor fi valori maxime negative în Maramureş, Transilvania şi nordul Moldovei, iar la noapte, tot în aceste regiuni, plus nordul Olteniei şi jumătatea de nord a Munteniei, va fi ger. Cele mai multe minime se vor situa sub –10°C...–12°C, iar în depresiunile Carpaţilor Orientali, chiar sub –16°C. Va fi o răcire serioasă, dar începând cu noaptea de duminică spre luni vremea se va încălzi. Din păcate, încălzirea vremii se va reflecta şi în forma precipitaţiilor. Astfel, ninsorile se vor transforma în lapoviţe, iar din cauza ploilor se va forma polei, pe arii relativ extinse în vest, nord şi centru. Nu este exclusă formarea poleiului şi în celelalte zone, izolat, din ceaţă, burniţă şi din ploi slabe de foarte scurtă durată. (meteorolog Romica Jurca)
BUCUREŞTI
Centru: max.: 4°C min.: –8°C
Periferie: max.: 3°C min.: –10°C
Azi (sâmbătă):
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului. Vântul va sufla slab până la moderat. Spre dimineaţă vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică va fi relativ staţionară.
Mâine (duminică):
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va scădea uşor şi treptat. Maxima: 1°C; minima: –6°C.
Poimâine (luni):
Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. La sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 9°C; minima: –2°C.
LA MUNTE
Azi (sâmbătă):
Vremea va continua să se răcească. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei în Carpaţii Orientali, unde vor mai fi condiţii de ninsori slabe. Spre seară şi în cursul nopţii, numai izolat este posibil să ningă slab în Carpaţii Occidentali. Vântul va sufla tare.
Mâine (duminică):
Cerul va prezenta înnorări şi va ninge pe arii restrânse în Carpaţii Meridionali, local în Carpaţii Orientali şi pe arii relativ extinse, mai ales noaptea, în Carpaţii Occidentali. Vântul va avea intensificări. Temperatura aerului va creşte uşor faţă de intervalul anterior.
Poimâine (luni):
Vremea se va încălzi. Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Occidentali şi Orientali, unde local vor cădea precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi de ninsoare. Vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla tare, îndeosebi pe creste.
PRESIUNEA ATMOSFERICĂ
Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (sâmbătă):
Presiunea atmosferică va fi relativ staţionară la valori în jur de 762 mm Hg.
Mâine (duminică):
Presiunea atmosferică va scădea uşor şi treptat de la valori în jur de 761 mm Hg până la valori de 754...753 mm Hg.
PROGNOZA ÎN EUROPA
În sudul Europei, vremea va fi în general frumoasă, cu cerul variabil pe alocuri. În restul continentului vor fi înnorări şi precipitaţii sub formă de ploaie în Arhipelagul Britanic, Franţa şi Ţările de Jos. Ninsori se vor înregistra în Ucraina, Rusia, sudul Norvegiei şi izolat în Republica Moldova şi în estul României. În sudul şi în centrul Câmpiei Ruse, ninsorile vor fi importante cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări. Intensificări ale vântului vor fi şi în regiunile nordice şi de nord-vest. Temperatura aerului va marca o scădere în ţările central-sud-estice, iar în rest nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere. Izolat, mai ales în sudul şi în centrul continentului, se va produce ceaţă. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, valorile fiind comparabile cu cele din zilele trecute. (meteorolog Romica Jurca)
Citește pe Antena3.ro