x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 20 decembrie 2008

Vremea probabilă 20 decembrie 2008

de Dan Panaitescu    |    20 Dec 2008   •   00:00

Ziua de ieri a fost caldă, valorile termice depăşind cu 6°C... 7°C mediile multianuale ale lunii decembrie. Acest regim termic ridicat a fost datorat transportului de aer cald dinspre Marea Mediterană, pe o componenţă de circulaţie din sector predominant sudic.



Ziua de astăzi marchează începutul unui proces de răcire a vremii. Presiunea atmosferică la nivelul solului creşte în zona geografică a României, masa de aer advectată dinspre Europa Centrală în cadrul dorsalei Anticiclonului Azoric fiind mai rece. Acest fapt determină precipitaţiile să se transforme treptat la noapte din ploi în lapoviţe sau ninsori, prezente mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării şi în zona de munte. Nebulozitatea va fi accentuată la scara întregii ţări, atât astăzi, cât şi mâine, datorită unei arii depresionare care evoluează deasupra României în straturile troposferice superioare şi medii, suprapusă peste câmpul de presiune ridicată de la sol. Abia la începutul săptămânii următoare vremea se va ameliora sensibil sub aspectul precipitaţiilor, dar temperatura aerului va fi în continuă scădere şi va avea deja valori normale pentru data la care ne aflăm, de la 0°C... 1°C la 6°C... 7°C. (meteorolog Viorica Dima)

BUCUREŞTI


Centru:         max.: 80C   min.: 20C
Periferie:      max.: 70C    min.: 10C

Azi (sâmbătă):
Vremea se va răci uşor. Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică va fi relativ staţionară.

Mâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi trecător vor cădea precipitaţii mixte. Vântul va sufla în general slab. Presiunea atmosferică va începe să crească. Maxima: 5°C; minima: –1°C.

Poimâine (luni):
Cerul va fi mai mult noros, dar condiţiile de precipitaţii vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 6°C; minima: –2°C .

LA MUNTE


Azi (sâmbătă):
Vremea se va răci uşor. Cerul se va menţine mai mult noros şi local va ninge slab în toate
zonele montane. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Mâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi local, îndeosebi ziua, vor cădea precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, mai ales în Carpaţii Occidentali. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă, unde va viscoli sau spulbera zăpada.

Poimâine (luni):
Cerul va fi mai mult noros şi va ninge mai ales în cursul nopţii, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (sâmbătă):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative, menţinându-se la valori în jur de 753-755 mm Hg.

Mâine (duminică):
Presiunea atmosferică va începe să crească treptat de la valori în jur de 754 mm Hg până la valori în jur de 760 mm Hg.

×
Subiecte în articol: meteo presiunea atmosferică