x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 25 februarie 2009

Vremea probabilă 25 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    25 Feb 2009   •   00:00

Marţi dimineaţă a mai fost ger în Transilvania, estul Banatului, zona deluroasă din jumătatea nordică a Moldovei şi în Lunca Dunării (sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei).



Cea mai scăzută minimă a fost de –20°C şi s-a înregistrat la Întorsura Buzăului. În acest fel, s-au întrunit toate condiţiile pentru procese radiative nocturne intense. Astăzi va fi ceaţă cu chiciură, cel mai probabil în Lunca Dunării şi pe lângă alte cursuri de apă. Cu totul izolat ar fi posibile fulguieli, iar vântul nu va deranja nici măcar în zonele montane foarte înalte. Deşi înnorările tind să se extindă şi să persiste (nori cu plafon scăzut, de tip stratiform), încă vor mai fi diferenţe termice mari, din aceleaşi motive ca până acum. Mâine, mai mult spre seară, şi mâine noapte, extremitatea unui sistem frontal (de provenienţă nord-atlantică) va evolua dinspre centrul Europei cu precipitaţii multe, dar slabe cantitativ, sub formă de ninsoare. Circulaţia aerului se va mai intensifica şi se va orienta astfel încât acest sistem frontal va traversa zona geografică a României dinspre nord-vest către est şi sud-est. Va antrena şi un aer mai cald, iar regimul termic se va îmblânzi. Creşterea de temperatură se va reflecta şi în forma precipitaţiilor: ninsorile se vor tranforma în lapoviţă şi chiar ploaie, care va favoriza producerea de polei mai întâi în Banat, apoi şi în regiunile de dincoace de Munţii Carpaţi. (meteorolog Romica Jurcă)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 4°C     min.: –4°C
Periferie:     max.: 3°C    min.: –6°C

Azi (miercuri):
Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ceaţă, dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante.

Mâine (joi):
Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică va scădea. Maxima: 5°C; minima: –6°C.

Poimâine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros, iar noaptea trecător vor cădea precipitaţii slabe, mixte. Vântul va sufla slab până la moderat. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Maxima: 5°C; minima: –2°C.

LA MUNTE


Azi (miercuri):
Cerul va fi temporar noros şi izolat vor fi condiţii să ningă slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, rămânând la valori normale pentru această perioadă.

Mâine (joi):
Cerul se va înnora treptat şi, îndeosebi în a doua parte a intervalului, va ninge pe arii relativ extinse în Carpaţii Occidentali şi local în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab şi moderat.

Poimâine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va fi în uşoară creştere în zonele mai joase.

METEO EXTREM


Germania este din nou una dintre cele mai “năpăstuite” ţări europene în ceea ce priveşte avertizările meteo. Avem aici cod galben pentru ninsoare şi pentru ceaţă, ceea ce determină circulaţia din unele zone să fie foarte îngreunată. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în Ungaria. Italia are în continuare probleme cu ninsoarea, cu ploile şi cu descărcările electrice, fenomene pentru care meteorologii au menţinut avertizarea cod galben. Austria are în continuare probleme cu ninsoarea, avertizarea cod portocaliu rămânând valabilă de mai multe zile. Acelaşi cod portocaliu îl întâlnim şi în Norvegia, de data aceasta pentru avalanşă. Nici ninsoarea nu este de ignorat aici, o avertizare cod galben fiind emisă pentru vânt şi ninsori.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În Spania, Portugalia, sudul Franţei, Elveţia şi în nordul Italiei, vremea va fi în general frumoasă. În restul continentului, cerul va fi mai mult noros. Vor cădea precipitaţii pe arii relativ restrânse şi în general slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie în Arhipelagul Britanic, Olanda, Belgia, Germania, în Danemarca, jumătatea de sud a Greciei, sudul Italiei şi în Turcia şi mai ales ninsori în Suedia, Norvegia, Finlanda şi în Rusia. Vântul va mai prezenta intensificări în regiunile nordice şi nord-vestice, dar şi în zonele învecinate Mării Mediterane. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de ziua de ieri, tendinţa sa fiind de creştere în vestul şi în sud-vestul continentului, dar şi în extremitatea de răsărit a Europei. Presiunea atmosferică îşi va menţine valorile înregistrate în intervalul anterior de prognoză. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo