x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 26 februarie 2009

Vremea probabilă 26 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    26 Feb 2009   •   00:00

Cea mai mare parte a Transilvaniei, dar mai ales partea sa sudică şi de sud-est, nu s-a dezminţit în ceea ce priveşte temperaturile minime din noaptea de marţi spre miercuri, când a fost din nou ger.



De această dată, cea mai scăzută minimă, înregistrată tot la Întorsura Buzăului, a fost de –19°C, la Braşov –18°C, la Sibiu –14°C, iar la Miercurea-Ciuc şi la Sfântu Gheorghe –13°C. Şi la Deva, Alba-Iulia şi Făgăraş, mercurul termometrelor a coborât sub –10°C. Ciclonul puţin activ din bazinul central-vestic al Mării Negre a determinat înnorări şi fulguieli ieri în Dobrogea şi în sudul Bărăganului, dar trecător şi în centrul Munteniei. Circulaţia aerului în zona geografică a României tinde să devină mai intensă doar atât cât norii de tip stratiform prezenţi şi persistenţi în regiunile sudice şi în cele de răsărit în ultima perioadă de timp să dispară. Sigur că, prin degajarea cerului, valorile minime din nopţile următoare ar putea fi puţin mai scăzute decât până acum, dar, datorită insolaţiei, maximele vor creşte. O creştere de temperatură a fost şi va mai fi şi la munte, inclusiv în zonele foarte înalte, iar precipitaţiile, care îşi vor face apariţia mai întâi în vest, nord-vest şi centru, apoi şi în celelalte regiuni, vor fi sub formă de ninsoare, dar şi de lapoviţă şi ploaie, favorizând producerea de polei. Din punct de vedere cantitativ, acestea nu vor fi însemnate. O topire a zăpezii de la munte este exclusă deocamdată, prin urmare vremea din ţara noastră, deşi nu frumoasă, va fi foarte bună pentru această perioadă. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:          max.: 6°C     min.: –4°C
Periferie:            max.: 5°C     min.: –5°C

Azi (joi):
Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică va scădea treptat.

Mâine (vineri):
Cerul va fi variabil, cu înnorări seara şi noaptea, când trecător vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima: 6°C; minima: –2°C.

Poimâine (sâmbătă):

Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii slabe, mixte. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 7°C; minima: –2°C.

LA MUNTE


Azi (joi):
Înnorările se vor extinde treptat şi mai ales noaptea vor cădea ninsori în general slabe, în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali şi pe arii restrânse în restul zonelor.

Mâine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va avea intensificări în zona înaltă.

Poimâine (sâmbătă):
Cerul va fi mai mult noros şi va ninge slab, local în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi izolat în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În Peninsula Iberică şi în sudul Franţei, vremea se va menţine în general frumoasă. În restul continentului, cerul va fi mai mult noros. Vor cădea precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, în Arhipelagul Britanic, Ţările de Jos, Danemarca, Germania şi Grecia. Ploaie, lapoviţă şi ninsoare vom avea în Austria, Cehia, Slovacia, Polonia şi în Turcia. Precipitaţii doar sub formă de ninsoare vom avea în nord şi nord-est, respectiv în Republicile Baltice, jumătatea de nord a Rusiei, Finlanda, Suedia şi Norvegia, dar şi în zonele montane. Vântul va mai prezenta intensificări în regiunile nord-vestice şi în sud-estul extrem şi se va intensifica temporar în ţările centrale, iar în celelalte regiuni va fi slab şi moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere în majoritatea zonelor. (meteorolog Romica Jurca)

METEO EXTREM


Nici astăzi Ungaria nu scapă de avertizarea cod galben pentru ceaţă şi ninsoare, pe care o întâlnim aici de câteva zile, cod care ne arată că circulaţia în această ţară se desfăşoară cu greutate. În Suedia este de asemenea o avertizare cod galben pentru vânt şi ninsoare. Finlanda are parte de atenţionare cod portocaliu pentru avalanşe din cauza încălzirii uşoare a vremii în nordul Europei. Astăzi este rândul Spaniei să fie ţara cu cele mai multe avertizări: două coduri portocalii, unul pentru agitaţie maritimă şi unul pentru intensificări puternice ale vântului, şi unul galben pentru ploile abundente pe care le întâlnim în Peninsula Iberică. Şi partea de coastă a Portugaliei este afectată de valurile mării, aici fiind o avertizare cod galben pentru agitaţie maritimă.

×
Subiecte în articol: meteo