x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 7 martie 2009

Vremea probabilă 7 martie 2009

de Sorin Anghel    |    07 Mar 2009   •   00:00

În intervalul 5 martie, ora 08:00-6 martie, ora 08:00, respectiv în perioada de valabilitate a unei atenţionări, cod galben de ploi, a plouat în toate regiunile, iar cantităţile de apă au fost mai însemnate în sudul Banatului zona deluroasă a Olteniei şi a Munteniei, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, dar şi în dealurile aferente curburii exterioare a Carpaţilor.



Cel puţin în judeţele din sud-vestul ţării, din ploi şi temperaturi ridicate atât ziua cât şi noaptea, stratul de zăpadă a dispărut în mare parte şi debitele râurilor din zonă au crescut mult. Ploi vor mai fi în ţară şi la acest sfârşit de săptămână, însemnate cantitativ în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, dar şi în judeţele aferente acestora, unde cotele râurilor vor mai creşte, din combinarea apei provenite din ploaie cu cea rezultată din topire şi pentru că pământul, îmbibat de apă, nu mai are capacitatea de a absorbi totul. Formaţiunile noroase care îşi vor mai face simţită prezenţa în zona geografică a României aparţin altor sisteme frontale de origine mediteraneană, practic unui nou ciclon din familia de cicloni care s-au format şi dezvoltat acolo. În general, în astfel de situaţii, al doilea sau al treilea ciclon are o traiectorie mai sudică decât precedentul şi, în cazul de faţă, mare parte din conţinutul de umezeală precipitabilă va avea posibilitatea să treacă de obstacolele muntoase aflate în calea deplasării lor, ocolindu-le. Prin urmare, norii vor ajunge în ţara noastră prin Bulgaria, dinspre Grecia, iar la limita inferioară a atmosferei este posibil un aport de umezeală şi de deasupra Mării Negre. Tot “bagajul” de umezeală se va concentra în Oltenia şi jumătatea de vest a Munteniei, iar bariera de netrecut, de această dată, va fi cea a Munţilor Banatului şi jumătatea vestică a Carpaţilor Meridionali, deşi o mică parte din acea umezeală s-ar putea strecura până în sudul Banatului, pe culoarul Dunării. Dar, pe plan local, în zonele amintite şi mai precis în Oltenia se va forma un ciclon ce va favoriza ascendenţa vaporilor de apă şi trecerea lor peste munţi în zona Banatului şi a părţii de sud-vest a Transilvaniei, unde, întâlnind aerul puţin mai rece din altitudine, vor deveni precipitabili. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:           max.: 15°C     min.: 4°C
Periferie:        max.: 14°C    min.: 3°C

Azi (sâmbătă):

Vremea se va menţine caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi temporar noros, trecător favorabil ploii slabe, mai ales noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va creşte.

Mâine (duminică):
Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii ziua. Vântul va sufla slab şi moderat. Maxima: 12°C, iar minima: 1°C.

Poimâine (luni):
Cerul va fi variabil, cu înnorări în a doua parte a intervalului, când trecător va ploua slab. Vântul va sufla moderat. Maxima: 13°C, iar minima: 1°C.

LA MUNTE


Azi (sâmbătă):
Cerul va fi noros şi va ploua pe arii relativ extinse, iar cantităţile de apă vor depăşi local 10-15 l/mp şi izolat 20-25 l/mp în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Pe creste precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de ziua precedentă.

Mâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi local, îndeosebi ziua, vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare.

Poimâine (luni):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse vor cădea precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare, la început în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi vestul Carpaţilor Meridionali, apoi şi în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere.

×
Subiecte în articol: meteo