x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vulturi pe starvul combinatului Solventul

Vulturi pe starvul combinatului Solventul

de Lucian Dobrater    |    05 Ian 2006   •   00:00
Vulturi pe starvul combinatului Solventul

Procedura de faliment a Combi-
natului Solventul Timisoara, obiect al unui proces aflat in derulare de cativa ani la Tribunalul Alba, declanseaza dispute la "baioneta" intre investitori "de renume" din Romania.

Procedura de faliment a Combinatului Solventul Timisoara, obiect al unui proces aflat in derulare de cativa ani la Tribunalul Alba, declanseaza dispute la "baioneta" intre investitori "de renume" din Romania. Miza este fabuloasa: zeci de hectare de teren din intravilanul municipiului Timisoara, estimate la zeci de milioane de euro.

Procesul de lichidare judiciara si faliment, administrat de SC Ferm Consult SRL Timisoara, este disputat de trei societati, respectiv Valkiria Invest SRL Bucuresti, VGB Invest SRL Bucuresti si Frank Invest SRL Sacalaz, judetul Timis, care au licitat pentru cumpararea combinatului.

AFACERISTI. Valkiria Invest SRL Bucuresti este administrata de omul de afaceri Alexander Etienne Hergan, personaj cunoscut in urma activitatii la Bursa "Chicago Board Options Exchange", cu tranzactii si la Bursa de Marfuri din Sibiu. VGB Invest apartine fratilor Marian si Octavian Iancu, patronii lui Poli Timisoara, cercetati penal in dosarul "RAFO Onesti", sub acuzatia ca, alaturi de alte 18 persoane, printre care Corneliu Iacobov, ar fi prejudiciat rafinaria cu suma de 1.300 miliarde de lei. De altfel, fratii Iancu sunt mai vechi parteneri de afaceri ai Combinatului Solventul. A treia firma interesata este Frank Invest, despre care se spune ca s-ar afla sub influenta controversatului Zaher Iskandarani, mai ales ca sediul social este in localitatea unde functioneaza si fabrica de tigari a omului de afaceri arab. Pana la urma, disputa a fost adjudecata de Valkiria Invest, care a devenit proprietarul Solventul, desi a oferit un pret mai mic decat contracandidatele. De aici au aparut si problemele. Cererile celor trei societati pentru vanzarea patrimoniului combinatului timisorean au fost solutionate de judecatorul sindic Mircea Noslacan in sedinta din 27 octombrie a.c., prin respingerea cererii VGB Invest SRL de esalonare a platii sumei oferite la supraofertare, pe motiv ca posibilitatea respectiva nu a fost prevazuta si acceptata de toti participantii la licitatie. Judecatorul sindic a mai constatat ca singura supraoferta valabila a fost cea a SC Frank Invest SRL, devansata insa de Valkiria Invest, care a egalat supraoferta ramasa valabila, care s-a prevalat de o prevedere din caietul de sarcini, deoarece a prezentat prima oferta de cumparare a combinatului.

INTERES. "Solventul" Timisoara a devenit important pentru terenul pe cere se afla

RECURS. In replica, fratii Octavian si Marian Iancu au formulat recurs fata de sentinta Tribunalului Alba prin care SC Valkiria SRL Bucuresti a fost declarata castigatoare a licitatiei. Pe langa VGB Invest au mai formulat recursuri si Frank Invest SRL Sacalaz, Concept LTD SRL Bucuresti, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Timis si SC Tender SA. SC Concept LTD are o sentinta a Curtii de Apel Bucuresti, din aprilie 1999, prin care AVAS trebuia sa-i vanda 81,667% din actiunile detinute de statul roman la Solventul (cerere respinsa insa de Tribunalul Alba la 28 aprilie 2005), iar AVAS, DGFP Timis si SC Tender SA sunt principalii creditori ai Solventul, firma cu datorii de aproape 300 de miliarde lei, fata de 53 de creditori. Prin intermediul SC VGB Oil SRL, fratii Iancu detin 6,7% din actiunile combinatului, iar creditorul Ovidiu Tender are un procent de 9,8% actiuni. Fratii Iancu au incercat o sumedenie de metode juridice pentru a obtine anularea licitatiei. Avocatul firmei VGB Invest a depus o contestatie pentru anularea licitatiei, sustinand ca Valkiria SRL nu si-a indeplinit obligatiile de plata, iar in acest fel firma respectiva este decazuta din drepturile de cumparator si nu poate autentifica legal contractul de vanzare-cumparare. Judecatorul sindic Mircea Noslacan a respins la 29 noiembrie a.c. contestatia "VGB", cu drept de recurs. Cauza de procedura a insolvabilitatii Solventul a fost deschisa printr-o sentinta din iunie 1998 a Tribunalului Timis, irevocabila prin hotararea Curtii de Apel Timisoara din februarie 1999. Dosarul a fost stramutat la Tribunalul Alba de Curtea Suprema de Justitie in februarie 2002, judecator sindic fiind desemnat Mircea Noslacan, presedintele Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ. Curtea de Apel Alba-Iulia a confirmat solutia dispusa de judecatorul sindic, cea de intrare a societatii Solventul in procedura falimentului in noiembrie 2003.

SOLICITARE. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a formulat anul trecut o cerere de suspendare a procedurii falimentului, dupa ce Guvernul Romaniei a instituit la Solventul procedura de supraveghere financiara pe timp de trei ani. La cererea de suspendare s-au opus doar trei creditori, a caror creante reprezentau 10% din masa credala, astfel incat judecatorul sindic a dispus suspendarea procedurii falimentului. Curtea de Apel Alba-Iulia a modificat aceasta decizie, respingand in noiembrie 2004 cererea de suspendare formulata de AVAS, fapt ce a dus la continuarea procedurii falimentului, cu inventarierea, evaluarea si vanzarea bunurilor debitoarei.

ISKANDARANI E ARESTAT
Omul de afaceri Zaher Iskandarani (foto) a fost arestat pentru 29 de zile, conform unui mandat emis de Tribunalul Bucuresti, pentru infractiuni in regimul vamal, evaziune fiscala si fals. Iskandarani (47 de ani) a fost prins la data de 29 decembrie 2005 intr-un apartament de la marginea orasului Timisoara. Sirianul a fost trimis sub escorta la Bucuresti la cateva ore dupa ce a fost prins. Potrivit unor surse din Politie, Zaher Iskandarani era dat in urmarire generala printr-un ordin emis la 25 decembrie.

OFERTE
Adunarea Generala a creditorilor a decis vara trecuta vanzarea intregului activ al combinatului, acceptand oferta SC Valkiria Invest SRL Bucuresti pentru suma de 10 milioane euro. Pentru etapa de supraoferta s-a hotarat sa se procedeze conform caietului de sarcini intocmit de lichidatorul judiciar. Conform procesului-verbal al comisiei de supraofertare din data de 1 septembrie 2005, suma cea mai mare a fost oferita de SC VGB Invest SRL Bucuresti - 22 milioane euro inclusiv TVA, urmata de SC Frank Invest SRL Sacalaz, cu 13,1 milioane euro. "Recursurile declarate de AVAS Bucuresti, Transchim SA s.a. in dosarul de faliment al SC Solventul SA Timisoara, ce fac obiectul dosarelor nr.7380/2005 si 7819/2005 inregistrate la Curtea de Apel Alba-Iulia - Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, au primit termen de solutionare la data de 25.01.2006", a precizat purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba-Iulia, judecatorul Cecilia Morariu. De asemenea, pentru solutionarea cererii de suspendare formulata in dosarul nr.7380/2005, Curtea de Apel Alba-Iulia a acordat termen pentru plata cautiunii si solutionarea cererii pentru data de 21 decembrie 2005, insa a urmat o noua amanare pentru luna ianuarie a acestui an.

×