BULUC LA MUNTE ŞI LA MARE Căldura insuportabilă a mutat bucureştenii pe A2 şi pe DN 22 C dis-de-dimineaţă. Nici drumurile spre munte nu au fost ocolite de cei care doreau să scape de zăduf.
De la primele ore ale zilei, zeci de mii de români au plecat ieri spre litoral, să-şi caute refugiul la răcoare, unde temperatura aerului are în jur de 30 de grade Celsius, nu 38, ca în Bucureşti. Să se bucure de briza mării şi de apa a cărei temperatură depăşeşte 27 de grade Celsius.
Viteza maximă în drumul spre mare n-a depăşit însă 20-30 de km/oră la ieşirea de pe Autostrada Soarelui, iar coloana pe DN 22 C s-a format încă de dimineaţă. Inspectorii Infotrafic recomandă şi astăzi şoferilor să folosească şi rutele alternative, DN 2 Bucureşti-Urziceni, în continuare DN 2 A Hârşova-Constanţa.
A2 se poate părăsi în dreptul localităţii Lehliu, urmând traseul DN 3, sau la kilometrul 105, urmând traseul DN 21 Drajna - Slobozia, în continuare DN 2A Slobozia - Hârşova - Constanţa. Se mai poate merge pe DN 3 Bucureşti - Lehliu - Călăraşi, cu trecerea Dunării cu bacul la Ostrov şi în continuare DN 3 Ostrov - Adamclisi - Cobadin - Basarabi - Constanţa. Sau pe la fraţii bulgari...
Cu trenul e cam acelaşi lucru, pentru că nu s-a ajuns încă la îndelung trâmbiţata performanţă de a se merge în două ore de la Bucureşti la Constanţa. Dar o baie răcoritoare în mare şi adierea brizei merită toate eforturile şi orele pierdute în trafic. Iar pe plajă bate vântul destul de tare.
HOTELIERII ÎŞI FREACĂ MÂINILE
Hotelierii aşteaptă şi în acest week-end ca litoralul să se ocupe în proporţie de 100%, ca şi la sfârşitul săptămânii trecute. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că preţurile au scăzut în această perioadă cu 20%, deşi anul trecut, în acelaşi interval, crescuseră cu 15 procente. Măsura a fost luată pentru a asigura un grad cât mai mare de ocupare pe timp de criză economică.
CFR ANUNŢĂ RESTRICŢII DE VITEZĂ
Compania Naţională de Căi Ferate informează că, în perioada caniculei, circulaţia trenurilor se desfăşoară cu limitări de viteză. Acestea pot fi cuprinse între 60 şi 100 de kilometri pe oră, pentru trenurile de călători şi între 50 şi 70 de kilometri pe oră pentru trenurile de marfă. Restricţiile sunt cauzate de faptul că la nivelul şinelor s-au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius. Reducerea vitezelor poate produce întârzieri în circulaţia trenurilor.
DUPĂ CANICULĂ, VIJELII
De astăzi, în partea de vest, centru şi nord a României sunt aşteptate averse locale, descărcări electrice şi intensificări de vânt. Canicula va continua să topească Oltenia, Muntenia, sudul şi estul Moldovei, precum şi Dobrogea.
În această după-amiază vremea se va menţine caniculară în sud şi est, unde maximele termice se vor situa local peste 37 de grade şi izolat peste 39 de grade, în timp ce în vest, centru şi nord instabilitatea atmosferică se va accentua. Vor fi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi local averse. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Judeţele aflate în continuare sub cod galben de caniculă sunt Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Municipiul Bucureşti. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi pe parcursul zilei de duminică, fenomenele asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala progresiv în toate regiunile. (Sorin Anghel)
Citește pe Antena3.ro