x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nou zăcământ de ţiţei, descoperit în Marea Neagră. Potenţialul de producţie este de circa 2.000 de barili pe zi

Nou zăcământ de ţiţei, descoperit în Marea Neagră. Potenţialul de producţie este de circa 2.000 de barili pe zi

de Veronica Micu    |    16 Iul 2014   •   09:54
Nou zăcământ de ţiţei, descoperit în Marea Neagră. Potenţialul de producţie este de circa 2.000 de barili pe zi
Sursa foto: petrom.com

Sonda de explorare Marina 1 a identificat un nou zăcământ de ţiței în Perimetrul XVIII Istria offshore (mică adâncime). Potențialul de producție, măsurat la probe, este de circa 1.500 –2.000 bep/zi. Costurile pentru forajul de explorare al Marina 1 s-au ridicat la circa 19 milioane euro, se arata intr-un comunicat de presa emis de OMV Petrom.

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de km de țărm, la o adâncime de cca 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 metri.

"Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențială pe sondă de 1.500 –2.000 bep/zi. Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la cca. 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată. În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comerciala a acestuia. Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție. Producția din descoperirea Marina –dacă aceasta va fi declarată comercială - ar putea începe în următorii 3-4 ani. Investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro", se arată în comunicatul emis de OMV Petrom.

"Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni atât în zone de mică adâncime, cât și în zone de mare adâncime, astfel:

•Perimetrul Istria–mică adâncime (100% OMV Petrom): operațiuni de explorare și producție
OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescăruș, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe și Delta. Acestea au oproducție cumulată de circa 31.000 bep/zi.
În ultimii 10 ani, OMV Petrom a derulat trei campanii de achiziție seismică 3D în perimetrul Istria, acestea acoperind în totalitate suprafața perimetrului. În urma acestor campanii, în 2007, a fost descoperit zăcământul Delta, care a intrat în producție doi ani mai târziu.

•Perimetrul Neptun Shallow–mică adâncime (100% OMV Petrom): operațiuni de explorare

•Perimetrul Neptun Deep–mare adâncime (50% OMV Petrom, 50% ExxonMobil): operațiuni de explorare
Între decembrie 2011 –martie 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au forat sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, care a confirmat prezența gazelor naturale. Domino-1 a atins o adâncime totală de peste 3.000 de metri sub nivelul mării.

•Perimetrul Midia Deep–mare adâncime (42.5% OMV Petrom, 42.5% ExxonMobil, 15% GasPlus): operațiuni de explorare", se mai arată în comunicat.

×