x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, zăcământ uriaș în Marea Neagră: Câte gaze sunt, în realitate?

România, zăcământ uriaș în Marea Neagră: Câte gaze sunt, în realitate?

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2023   •   07:40
România, zăcământ uriaș în Marea Neagră: Câte gaze sunt, în realitate?

Bogățiile României sunt mai multe decât se credea. Zăcămintele din Marea Neagră se dovedesc peste aşteptări.

Potrivit Antena 3 CNN, noi documente arată că zăcământul de gaz din Marea Neagră ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, dublu comparativ cu estimările iniţiale.

Iniţial, rezerva de gaze naturale din Marea Neagră a fost estimată între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, potrivit rezultatelor obținute de primele sonde de explorare. Doar că între timp, estimările au devenit mult mai optimiste. 

Potrivit unui document prezentat investitorilor de la bursă, rezervele din Neptun Deep ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, adică aproape dublu faţă de preconizarea inițială.

Dacă ne raportăm la prețul mediu al gazului din primul trimestru al acestui an, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la nu mai puțin de 55 de miliarde de euro.

OMV Petrom estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze. Cealaltă jumătate este deţinută de statul român prin intermediul Romgaz.

Potrivit experților, până în 2036, din Marea Neagră ar putea fi extrase, anual, circa 8 miliarde de metri cubi de gaze. Iar din estimările Transgaz, în următorii 3-4 ani, cererea de gaze naturale ar putea creşte cu 10 miliarde de metri cubi.

Deocamdată, cert e că primele gaze vor fi extrase în toamna anului 2026.

zacamant Marea Neagra

×
Subiecte în articol: zacamant marea neagră romania gaze