x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de mii de copaci, tăiaţi oficial in ultimii doi ani

Zeci de mii de copaci, tăiaţi oficial in ultimii doi ani

de Monica Andrei Capatos    |    31 Oct 2007   •   00:00
Zeci de mii de copaci, tăiaţi oficial in ultimii doi ani
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Oficial, aproximativ 12.000 de copaci au fost seceraţi din 2006 pănă in prezent. Neoficial, numărul lor este mult mai mare, avănd in vedere că proprietarii spaţiilor verzi au cerut avize pentru tăierea a căţiva arbori, ulterior neţinănd cont de asta, defrişănd chiar hectare.


Oficial, aproximativ 12.000 de copaci au fost seceraţi din 2006 pănă in prezent. Neoficial, numărul lor este mult mai mare, avănd in vedere că proprietarii spaţiilor verzi au cerut avize pentru tăierea a căţiva arbori, ulterior neţinănd cont de asta, defrişănd chiar hectare.


11.719 de copaci au fost tăiaţi din 2006 pănă in prezent. Asta spun statisticile Primăriei Capitalei. Mai exact, 6.801 pomi au fost defrişaţi in 2006 şi 4.918 pănă in luna septembrie a acestui an. Din păcate, realitatea este cu totul alta. "Băieţii deştepţi", proprietari de parcuri sau alte spaţii verzi, au invăţat o reţetă care funcţionează de minune in Romănia. Se solicită un aviz de tăiere a unui număr infim de arbori, ca să nu bată la ochi, autorizaţie care este obţinută fără prea mare bătaie de cap. După ce aprobarea este gata, se trece la fapte, fiind doborăţi un număr mult mai mare de arbori faţă de cel solicitat.


SCÃ...PAT DE SUB CONTROL. Teoretic s-a incercat să se ţină sub control febra defrişărilor, practic prevederile legislative se găsesc doar pe hărtie. In ultima perioadă, cele mai mari abuzuri au avut loc in parcurile din Capitală, o parte dintre acestea fiind total distruse. Exemplu este Parcul Bordei, unde doar in căteva luni au fost seceraţi peste 100 de copaci, in registrele muncipalităţii fiind inregistraţi doar căţiva. Un alt exemplu este Parcul Herăstrău, renumit drept fieful teraselor şi restaurantelor atăt de pe malul lacului, căt şi de pe spaţiul verde. Mulţi copaci au dispărut peste noapte, pentru a face loc unei terase, "răsărite" din foste WC-uri, spaţii prea mici pentru a construi un loc de lux. N-a scăpat nici Parcul Floreasca, unde mai nou arborii au fost defrişaţi pentru a se face locuri de parcare pentru clienţii şmecheri ai restaurantelor cu pretenţii de pe malul lacului, un exemplu fiind "La Gondolla".


De asemenea, o altă zonă vănată a fost şi incă mai este Pădurea Băneasa, atăt căt se mai poate numi pădure. In unele porţiuni, vilele au ajuns să fie mai numeroase decăt copacii. Pontul a fost simplu: să-ţi cumperi pădure a fost mai ieftin, la un moment dat, decăt să-ţi cumperi teren arabil.


Recent, Jurnalul Naţional a semnalat un alt abuz pe un spaţiu verde din zona Poligrafiei, Sectorul 1, unde proprietarul ceruse o autorizaţie pentru tăierea a 19 pomi, fiind defrişaţi 70. Exemplele pot continua cu Parcul Tineretului şi cu Prisaca Dornei, un loc plin de vile şi de blocuri rezidenţiale.


NIMIC IN LOC. Dacă ne raportăm la cifrele oficiale ale Primăriei Capitalei şi la legislaţia in vigoare, ar fi trebuit ca pănă in prezent să se fi plantat aproximativ 50.000 de arbori, luănd in calul faptul că pe hărtie au fost tăiaţi 11.719 copaci. Pentru fiecare pom defrişat trebuie plantat alţi patru. Numai că, surpriză, conform informaţiilor primite de la municipalitate, urmează a fi plantaţi in mai toate parcurile din Capitală nici mai mult, nici mai puţin de 1.573 de arbori.
"Unde s-au plantat in compensaţie aşa cum era obligat conform HCGMB nr. 10/2001? E dovada iresponsabilităţii autorităţilor locale, cărora nu le pasă de situaţia Bucureştiului şi a bucureştenilor. Din 1990 pănă-n prezent au dispărut jumătate din spaţiile verzi şi s-au tăiat peste un milion de copaci numai in Capitală. In Sectorul 6 există doar vreo trei metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, cum va reuşi să crească de peste opt ori aici acest gen de arie?", se intreabă Nicoale Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-civica.


Harta cadastrală

Situaţia spaţiilor verzi din Capitală a ajuns şi la urechile Uniunii Europene, astfel că municipalitatea trebuie să facă urgent o inventariere ca la carte a lor. Totul va fi concretizat intr-o hartă vectorizată a oraşului, care să cuprindă suprafaţa zonelor verzi, enumerarea copacilor şi starea lor de sănătate. La prima vedere, totul sună bine, dacă cineva va vrea să afle ce specie e un arbore, ce diametru are, cum arată sau ce boală are, va putea accesa harta virtuală. "Cadastrul verde al Bucureştiului inseamnă inventarierea fiecărui copac şi vom monitoriza inclusiv starea lui de sănătate. Va fi o hartă GIS pe care atăt autorităţile, căt şi toţi cei interesaţi o vor putea accesa, astfel incăt să putem să intreţinem in condiţii de bună calitate spaţiul verde", a promis Adriean Videanu, edilul-şef al Capitalei. Proiectul este in derulare, alte amănunte despre acest proiect n-am putut afla, directorul de la mediu, din cadrul Primăriei Capitalei, Marius Capanu, n-a fost ieri de găsit.


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile care se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteţi suna la: 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

×
Subiecte în articol: salvaţi spaţiul verde! copaci