x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de mii de persoane au participat, în București, la Noaptea Muzeelor

Zeci de mii de persoane au participat, în București, la Noaptea Muzeelor

22 Mai 2016   •   10:32
Zeci de mii de persoane au participat, în București, la Noaptea Muzeelor

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor în Bucureşti, eveniment de succes desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a XII-a ediţie. 

Bucureştenii au stat la cozi cu mult înaintea deschiderii programului şi s-au aflat în curţile muzeelor până la închiderea evenimentului, tentaţi de un număr impresionant de expoziţii, proiecţii, concerte, conferinţe şi ateliere educative propuse de cele 27 de muzee şi 22 de organizaţii culturale deschise în Capitală. 

* La Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" între orele 18,00 şi 1,00 s-a vizitat expunerea permanentă, iar copiii au participat la atelierele de desen şi pictură Art Antipa organizate cu acest prilej. Potrivit reprezentanţilor muzeului, atelierele inedite, proiecţiile de filme documentare oferite de Digi Animal World au făcut deliciul vizitatorilor. 

"Până în acest moment am avut în jur de 4.500 de vizitatori, dar coada care s-a format înainte de deschidere încă nu s-a micşorat", a declarat sâmbătă, în jurul orei 22,00, pentru AGERPRES, Florentina Purdescu, şef birou Relaţii publice, marketing cultural şi programe educaţionale. 

Ea a estimat că până la finalul evenimentului se vor înregistra aproximativ 10.000 de vizitatori, mai puţini decât la ediţia precedentă. "Anul trecut am avut în jur de 13.000, dar acum estimăm că vom avea doar 10.000", a spus Purdescu. 

* Oaspeţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român au vizitat expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare, au participat la atelierul de carte al lui Răzvan Supuran sau au adăstat în Târgul de Sfinţii Constantin şi Elena, din curtea interioară. 

"Între orele 18,00 şi 21,00, am avut 4.368 de vizitatori la expoziţia permanentă şi la expoziţiile temporare, după care la ora 21,00 două dintre expoziţiile temporare s-au închis, rămânând deschise alte două, dintre care una până la ora 23,00, iar cealaltă până la ora 2,00", a precizat managerul instituţiei, Virgil Ştefan Niţulescu. 

El a menţionat că numărul vizitatorilor se situează la nivelul anului trecut. "Faţă de anul trecut suntem tot pe acolo. Atunci am avut aproape 5.000. În situaţia în care unii dintre oameni au crezut că muzeul s-a închis din cauza şantierului, eu zic că e bine", a precizat Niţulescu. 

* Mii de persoane au trecut şi pragul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) unde au stat ordonat la cozi, până dimineaţa, pentru a vizita, pe lângă Galeria Naţională şi Spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal, expoziţiile "Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră", "150 de ani de la instaurarea monarhiei constituţionale în România" şi "Oglinzile Orientului" - deschisă în avanpremieră. 

În Sala Tronului şi Sufrageria Regală, au fost organizate concerte de muzică barocă, iar în curtea muzeului conducerea instituţiei a propus jocuri interactive şi filme de animaţie atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. 

Aici, mai puţini decât în alţi ani, vizitatorii de vârsta a treia au ţinut foarte mult să păşească în spaţiile regale ale MNAR, chiar dacă s-au ajutat de baston şi nu au fost la fel de sprinteni ca mamele cu copii în cărucioare sau în port-bebe. 

"N-am venit pentru ceva anume. Să revăd cu plăcere palatul. Ce să vă spun. Dacă stau aici de 80 de ani, în cartierul ăsta, vă daţi seama, e ca şi casa mea. În fiecare an fac treaba asta", a declarat un vizitator îmbrăcat elegant. 

Considerând că are "un nume comun" şi că dacă se recomandă Ionescu "este suficient", el a mărturisit că a venit la fiecare ediţie a Nopţii Muzeelor şi că a fost în Palatul Regal şi "pe vremea regelui Mihai". 

"Am fost. Sigur că da. Am 85 de ani. Era Mihai, pe Carol nu l-am prins că eram copil, elev, în anii '38, până în '39. Îl vedeam pe rege, cum să nu. Ieşea Mihai, cu maşina, pe strada Regală, prin faţă la Dalles spre Piaţa Victoriei. Odată m-a luat şi pe mine pe scara maşinii. Era foarte prietenos. Era tânăr, dar avea deja permis de conducere", a spus vizitatorul, care a declarat cu mândrie că a "prins" Versoix-ul. "Am stat la rege, invitat, o oră şi jumătate. Acasă la el", a mai spus vizitatorul. 

Managerul interimar al MNAR, Dragoş Neamu, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte baterea propriului record al instituţiei de la ediţia 2015. 

"Oamenii dispun de o aşteptare relaxantă, plăcută. Tot aici, în curte, cum poţi observa, avem proiecţii pentru copii din AnimEst, avem aici cafea şi ceai, făcute special pentru Noaptea Muzeelor cu nişte ingrediente speciale şi totul este infuzat la rece. Vremea ne ajută. Sunt deja două cozi desfăşurate, foarte multă lume în interior. Se folosesc şi aplicaţiile multimedia. Sunt foarte curios să vedem ce număr de vizitatori o să avem", a spus Neamu. 

El a precizat că până la ora 22,00 se înregistraseră cel puţin "o mie, două" de vizitatori. 

"Mi-am propus să merg pe traseu, la alte muzee, să văd ce se întâmplă acolo, avem echipă care face monitorizare, avem o persoană special responsabilă cu aşa ceva, dar care şi postează pe site-ul Nopţii Muzeelor, dar mai ales pe pagina de Facebook. Dar, lucrurile sunt pozitive. Am semnale că există o ieşire masivă în stradă şi lumea gustă foarte mult din acest meniu", a spus Dragoş Neamu. 

* La Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) publicul a vizitat expoziţiile permanente 'Tezaurul Istoric', 'Lapidarium' şi 'Copia Columnei lui Traian'. Atelierele educative şi de creaţie şi momentele de reconstituire istorico-militară în exteriorul muzeului, pe strada Poştei, luptele antice (daci şi romani), demonstraţiile de mânuiri de arme au fost foarte apreciate. 

"Venim pentru prima oară aici. Am dorit să arătăm câte ceva din modul în care se întrebuinţa armamentul roman şi dacic, dar şi din ce însemna viaţa unui legionar", a declarat Dragoş Barbu, un "roman" din cadrul Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj, în timp ce un "dac", Rădoi Cristian, a spus că "a îndrăgit strămoşii din primele clase". O "sarmată", Mirela Ion, căreia colegii îi spun "Sarmis", arcaş sportiv, cu câteva titluri de campion naţional la competiţii de tir cu arcul, a susţinut că "important este că oamenii vor să afle despre ce suntem noi, ca neam, din profunzimi". "Avem nevoie să ne întoarcem la rădăcinile noastre", a completat ea. 

"Până la ora 22,00, MNIR a fost vizitat de 2.000 de vizitatori, iar după această oră ritmul de vizitare va creşte pentru că am mărit grupul care intră şi am redus intervalul între două grupuri. Estimăm să intre în continuare circa 800 de vizitatori pe oră", a precizat directorul general al muzeului, Ernest Oberlander-Târnoveanu. 

Potrivit Adelei Stan, muzeograf în cadrul Departamentului Relaţii Publice al instituţiei muzeale, "la ediţia 2016 a Nopţii Muzeelor, MNIR a înregistrat 4.000 de vizitatori". 

* Şi la Muzeul Naţional Cotroceni s-au vizitat gratuit saloanele regale de la etajul I şi expoziţia "Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic", s-a vizionat şi un spectacol de teatru, muzică şi dans susţinut de copiii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6. De mare succes s-a bucurat o paradă a vehiculelor de epocă - organizată în colaborare cu "Retromobil Club România", micuţii vizitatori dar şi îndrăgostiţii ţinând să se fotografieze pe scările preţioaselor exponate. 

Managerul instituţiei muzeale, Cristina Verona, a declarat că, până la ora 23,00, se depăşise numărul de vizitatori înregistrat anul trecut de aproximativ 2.000 de persoane şi a estimat ca până la ora 24,00 acesta să se dubleze. "Programul pe care l-am pregătit a fost foarte interesant şi bine primit de public şi, în continuare, toată lumea e pe poziţii", a spus managerul Muzeului Cotroceni. 

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfăşurat la nivel internaţional. În România evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum. 

 

Sursa: AGERPRES

×