x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de părinţi protestează la Guvern

Zeci de părinţi protestează la Guvern

26 Mai 2010   •   00:00

Aproximativ 50 de mămici cu bebeluşi în cărucioare, dar şi tătici şi bunici s-au adunat, astăzi, în faţa sediului Guvernului pentru a cere demnitarilor să nu reducă alocaţia şi indemnizaţia pentru copii, unii protestatari purtând tricouri albe pe care scrie "SOS" şi banderole negre la mâini.



Protestatarii au afişat mai multe bannere prin care transmit guvernanţilor mesaje precum "Nu le distrugeţi viitorului", "Copiii nu se cresc cu pâine goală", "Vrem drepturi, nu pomeni", "Muritorii de foame de azi, emigranţii de mâine", "Stop discriminării, am cotizat diferit", "România nu se mai naşte, România moare" sau "Măsura de egalizare e discriminatorie". O parte dintre mămicile protestatare poarte tricouri albe pe scria "SOS" sau au legate la mâini banderole negre.

Proteste similare ale părinţilor nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce indemnizaţia pentru creşterea copilului şi alte drepturi pentru aceştia au loc şi în Iaşi şi Braşov.

Organizatorii protestului susţin că reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului are impact nesemnificativ pentru bugetul de stat, respectiv sub 0,02% din PIB, însă efectul este covârşitor pentru dezvoltarea şi viitorul micuţilor.

Părinţii spun că încă aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor la scrisoarea deschisă pe care au depus-o la Ministerul Muncii, în urma protestului lor din 17 mai. Aceştia vor să protesteze pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copiilor, în faţa Parlamentului.

"Anunţăm guvernanţii, pe această cale, că nu acceptăm «cadoul» pe care vor să-l «dăruiască» copiilor de ziua lor, pe 1 iunie. Copiii îşi vor «serba» ziua anul acesta în faţa Palatului Parlamentului, ca «mulţumire» pentru grija pe care mai-marii ţării le-o poartă! Pe 1 iunie se vor aduna în număr impresionant, sub îndrumarea şi supravegherea celor care se îngrijesc de viitorul lor - mamele şi taţii aflaţi în concediul de creştere şi îngrijire", au precizat părinţii, potrivit Mediafax.

Petiţia online pentru menţinerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din venituri a strâns, până în prezent, aproximativ 50.000 de semnături.

În 17 mai, peste o sută de părinţi au pichetat sediul Ministerului Muncii, în semn de protest faţă de intenţia de reducere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

O delegaţie a protestatarilor a depus atunci la Ministerul Muncii o scrisoare deschisă adresată ministrului Mihai Şeitan, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu. În scrisoare părinţii arătau că sunt profund dezamăgiţi de măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice referitoare la reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, a alocaţiilor pentru bebeluşi, precum şi eliminarea trusoului pentru nou-născuţi.

Semnatarii scrisorii le-au transmis reprezentanţilor Ministerului Muncii că nu sunt dispuşi să accepte nicio variantă de compromis privind sumele de care copiii ar trebui să beneficieze din partea statului şi care sunt stabilite prin acte normative.

Şi Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor - TATA a anunţat că va organiza la Guvern, în 1 iunie, un miting al bebeluşilor, pentru a determina Executivul să renunţe la măsura reducerii indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Guvernul Boc intenţionează reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 1 iunie. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a luat în calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizaţia de creştere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85 la sută, cât este în prezent. Varianta agreată ar fi însă revenirea la suma fixă de 600 de lei, aşa cum a fost până la începutul anului 2009.

×
Subiecte în articol: observator