Mai multi ziaristi moldoveni de la postul de radio Antena C si Euro TV, din Chisinau, au intrat in greva foamei dupa ce Consiliul Coordonator al Audiovizualului le-a ridicat licenta de emisie.
Postul de radio Antena C si Euro TV au ramas fara licenta de emisie la 3 februarie 2004, ca urmare a deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).Potrivit lui Dorin Chirtoaca, de la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, decizia de suspendare a licentei a fost calificata de catre societatea civila si misiunile organizatiilor internationale (Consiliul Europei si OSCE), ca fiind una abuziva, discriminatorie si disproportionata in raport cu scopul urmarit.
Libertatea presei, sub semnul intrebarii
Celor doua posturi li s-a reprosat ca nu sunt persoane juridice. In saptamanile care au urmat au fost adoptate statute noi pentru Antena C si Euro TV. In acest moment, desi au fost intreprinsi pasi pentru a le fi conferita personalitate juridica, inregistrarea lor de catre stat este refuzata si tergiversata din motive neintemeiate.
Printr-un comunicat semnat de Ambasada Frantei, Ambasada Germaniei, Ambasada Ungariei, Ambasada Poloniei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada SUA, Misiunea OSCE si Reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei, reprezentantele diplomatice au indemnat luni CCA sa-si puna in aplicare propunerea de a permite Euro TV si Antena C sa reia emisia imediat, concomitent cu solutionarea problemelor tehnice legate de reactivarea licentei. âNoi indemnam autoritatile relevante sa depuna toate eforturile posibile intru solutionarea acestei dispute, care pare sa ridice semne de intrebare privitor la libertatea mass-media in Moldova", se arata in comunicatul citat de BASA-PRESS.
Cateva ziariste au ajuns la spital
In acest moment, sapte jurnalisti de la cele doua posturi sunt in greva foamei. Cateva jurnaliste au ajuns la spital, iar starea lor de sanatate este ingrijoratoare. In urmatoarele zile, alti ziaristi de la Antena C si Euro TV se pregatesc sa intre in greva foamei. Presa din Moldova, cu exceptia celor care sunt persecutati si a catorva posturi comerciale, a trecut sub tacere acest eveniment. Televiziunea publica - âMoldova 1", Postul national de radio, Pro TV, NIT, Pervai Canal nu au pomenit nimic despre greva ziaristilor.
Cateva sute de ascultatori si telespectatori au protestat luni in fata Operei Nationale de la Chisinau fata de ridicarea licentei celor doua posturi.
Carmen Plesa