x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Zilele Bucureştiului” se sărbătoresc la Casa Artelor Dinu Lipatti

“Zilele Bucureştiului” se sărbătoresc la Casa Artelor Dinu Lipatti

19 Sep 2019   •   12:14
“Zilele Bucureştiului” se sărbătoresc la Casa Artelor Dinu Lipatti

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită în perioada 20-21 septembrie 2019,  între orele 18.00 - 22.00, la evenimentul Zilele Bucureștiului la Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizat cu ocazia aniversării a 560 de ani de la prima atestare documentară certă a orasului București, prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlat Țepeș.

Pe întreaga durată a evenimentului, vor fi disponibile pentru vizitare Expozițiile permanente „Dinu Lipatti - viața și opera” și „Familia Lipatti și prietenii”, iar în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, va fi vernisată expoziția „Bucureștiul muzicii clasice” despre întemeierea orașului și istoria lui, viața artistică, muzicală și înființarea celor mai importante centre și instituții culturale, amintirea celor mai importanți interpreți și creatori  bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești.

În Curtea Casei Lipatti, în intervalul 18.00-21.00, se vor desfășura Atelierele de face painting și modelaj în lut, unde cei mici și cei mari sunt așteptați să își exerseze aptitudinile artistice sub îndrumarea artiștilor plastici membri ai atelierului de creație Art Time Atelier. În tot acest timp, publicul se va bucura de sonoritățile unor creații celebre semnate de mari compozitori români.

În paralel cu activitățile din Curtea Casei Lipatti, vineri, începând cu orele 18.30, sunteţi invitaţi să vizionați filmul de colecție „Calea Victoriei sau cheia visurilor” din 1965, o producție cinematografică a Casei de film „București” inspirată după romanul „Calea Victoriei” de Cezar Petrescu, cu scenariul adaptat de Marius Teodorescu și Beno Meirovici, realizat de Mircea Milcovici. În rolurile principale: George Calboreanu, Iurie Darie, Mituza Arghezi, Luminița Iacobescu, Mircea Constantinescu, Nicolae Dinică, Ștefan Iordache. Muzica filmului este semnată de Ștefan Niculescu.

Partea a doua a evenimentului va începe de la orele 20.00 cu Recitalul Extraordinar de muzică veche românească „Spitalul Amorului” susținut de mezzo-soprana Oana Andra și de pianistul Alexandru Petrovici. Repertoriul cuprinde cântece populare culese de Anton Pann, doine și romanțe populare cu autori necunoscuți, barcarole, valsuri și mazurci de Carol Decker.

Sâmbătă, de la orele 18.30, în paralel cu Atelierele de creație din Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, se va proiecta în Salonul de muzică filmul de colecție „O zi în București” din 1987, o producție a Casei de film 5, cu scenariul și regia semnată de Ion Popescu Gopo. În rolurile principale: Ceasonia Postelnicu, Ovidiu Bădilă, Anca Sigartău, Anda Călugăreanu, Iurie Darie, Adrian Daminescu, Simona Negrea, Gigă Petrescu, Angela Similea, Nicu Alifantis, Horia Moculescu, Dem Rădulescu, Jorj Voicu, Horațiu Mălăiele.

Seara va continua de la orele 20.00 cu un Recital Extraordinar de muzică românească interbelică susținut de soprana Ana Cebotari, violonista Ana Ungureanu, chitaristul Călin Grigoriu, contrabasistul Vlad Vedes și percuționistul Florin Romascu. Repertoriul cuprinde cântecele celebre: „Vrei să ne întâlnim sâmbătă seară”, „Of inimioară”, „Zaraza”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

×
Subiecte în articol: zilele bucureştiului