x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Internaţională pentru Muncă Decentă

Ziua Internaţională pentru Muncă Decentă

de Carmen Anghel    |    07 Oct 2013   •   18:02

Ziua Internaţională pentru Muncă Decentă- 7 octombrie, a fost desemnată în urmă cu şase ani, de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor.
Conceptul de “Muncă Decentă” a fost propus de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în anul 2000.
Munca Decentă pune accent pe: şanse egale la locul de muncă, pentru eliminarea oricărei discriminări; asigurarea unei remuneraţii decente pentru muncitori şi familia lor, care să le permită un trai decent; garantarea unei protecţii sociale în caz de boală, de sarcină şi pentru orice alte situaţii cu care angajaţii se confruntă de-a lungul vieţii; excluderea oricărei forme de exploatare; dreptul la organizare al cetăţenilor pentru a-şi reprezenta interesele în mod colectiv prin sindicate şi pentru a se putea angaja într-un veritabil dialog ca cetăţeni şi muncitori.

Conceptul de muncă decentă a fost preluat de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS) în anul 2007, când CIS împreună cu o serie de ONG-uri au lansat pentru prima dată campania “muncă decentă pentru o viaţă decentă”.

“Strategia companiilor multinaţionale de a căuta costurile de producţie cele mai mici a fost utilizată continuu în ultimii douăzeci de ani. Ţările în curs de dezvoltare sunt în competiţie între ele pentru a fi alese ca producători şi încearcă să ofere companiilor cea mai ieftină forţă de muncă, condiţii avantajoase pentru companii, dar dezavantajoase pentru muncitori şi legislaţie ambiguă sau posibilitatea de a fi încălcată. Aproximativ 2,8 miliarde de oameni câştigă până la 2 dolari pe zi; în fiecare zi un milion de oameni au un accident de muncă, iar 5500 de oameni mor zilnic din cauza accidentelor de muncă şi a condiţiilor precare în care lucrează.”, se arată pe site-ul muncadecenta.ro.

În prezent, în România se derulează proiectul “Muncă Decentă pentru o Viaţă Decentă”. Pentru a găsi posibile răspunsuri la dilemele sociale provocate de globalizare, CNS Cartel Alfa şi AUR – Asociaţia Naţională a specialiştilor în Resurse Umane (ANSRU) implementează, împreună cu parteneri din Austria, Bulgaria, Polonia, Lituania şi Brazilia proiectul european “Multiplyng decent Work – Decent Life!”, finanţat de Comisia Europeană. Scopul principal al proiectului, după cum au spus reprezentanţii instituţiilor implicate, este informarea opiniei publice, a consumatorilor şi mass media  cu privire la realităţile legate de condiţiile de muncă şi de trai  din ţările în curs de dezvoltare.

Iar punctual, pentru România, după cum declara astăzi vicepreşedintele Cartel Alfa Petru Dandea, se doreşte determinarea politicienilor şi a guvernanţilor de a modifica legislaţia muncii care, prin schimbările aduse în 2010 nu a făcut decât să adâncească sărăcia, iar salariaţii să devină vulnerabili.  În acest sens, reprezentanţii AUR,  Ioana Mănăilă  şi cel al Cartel Alfa, Petru Dandea, vor avea, miercuri, o întâlnire cu premierul Victor Ponta.

Conform statisticilor, a spus vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, în România, la ora actuală, există cinci milioane de oameni sub pragul sărăciei. Statistici îngrijorătoare există şi la nivel european, 26 de milioane de oameni sunt şomeri, cei mai mulţi sunt tineri între 15 şi 24 de ani, mulţi dintre ei cu studii superioare.

×