x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Pompierilor, sărbătorită cu fast

Ziua Pompierilor, sărbătorită cu fast

de Mara Raducanu    |    Iulia Barbu    |    14 Sep 2008   •   00:00
Ziua Pompierilor, sărbătorită cu fast

EVENIMENT  ●  Ceremoniile au avut loc în toată ţara
Ieri s-au împlinit 160 de ani de la bătălia din Dealul Spirii. Atunci, 150 de pompieri au luptat cu ofensiva otomană, care dorea înăbuşirea revoluţiei paşoptiste.



EVENIMENT  ●  Ceremoniile au avut loc în toată ţara
Ieri s-au împlinit 160 de ani de la bătălia din Dealul Spirii. Atunci, 150 de pompieri au luptat cu ofensiva otomană, care dorea înăbuşirea revoluţiei paşoptiste.

Jertfa a peste 50 de oameni din acea zi a fost comemorată cu coroane şi flori la monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti. Încă de dimineaţă, oficialităţi şi oameni de rînd au participat la ceremonia specială de pe Calea 13 Septembrie. Apoi, în pas de defilare, mulţimea, împreună cu oficialităţile, a vizitat expoziţia organizată în Parcul Izvor. Aici au fost expuse utilitare pentru stins incendii, de la un butoi cu roţi, folosit în secolul al IX-lea şi pînă la ultima "achiziţie" a SMURD. Parada din jurul Palatului Parlamentului, la care au defilat zece detaşamente de pompieri, a atras privirile curioşilor. Zece drapele, cel mai vechi dintre ele fiind al Revoluţiei Române de la 1848, au fost perindate pe bulevardele Capitalei. În defilare au mai fost prezentate şi drapelele de luptă ale pompierilor. La Ziua Pompierilor au participat Cristian David, Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii şi secretarii de stat Raed Arafat şi Victor Paul Dobre.

O carte... "fierbinte". Despre relaţia, dacă se poate spune aşa, dintre om şi foc, putem afla amănunte interesante dintr-o lucrare apărută recent pe piaţă. Publicat de maior Cătălin Eftene, general Aurel Udor şi maior Orlando Şchiopu, volumul "Mari incendii urbane" te duce cu gîndul la un "posibil scenariu pentru Discovery". Ineditul lucrării îl reprezintă abordarea meticuloasă, îmbinarea armonioasă de imagini elocvente şi text cu iz istoric. Cartea parcurge un traseu cursiv debutînd cu reprezentările mitologice ale focului pentru a introduce cititorul în atmosfera şi în spaţiul antic.

Lucrarea reprezintă în esenţă o tratare exhaustivă a acelor incendii menite a răsturna cursul firesc al lucrurilor, al aşezărilor umane antice.

Dealu Spirii, acolo unde se înalţă Monumentul Pompierilor reprezintă pentru pompierii români cam ce înseamnă Mărăşeştiul pentru neamul nostru. Acel strigăt brav de "Pe aici nu se trece!". Citind cartea eşti trecut mai întîi printr-o incursiune  în istoria universală, după care încet-încet este studiat şi spaţiul românesc  de la prima legislaţie  în domeniul stingerii focului, la "Focul cel mare" din 1847 şi pînă la incendiul magazinului Victoria din 1978. Cartea reprezintă în  esenţă o prezentare  a relaţiei om-foc, făcîndu-se apel la toate mijloacele posibile pentru o redare şi o prezentare exactă.

Investiţii de milioane pentru pompieri

Cristian David a anunţat ieri că în următorii ani, pompierii vor primi 1.000 de autospeciale şi 20 de elicoptere. Potrivit statisticilor în perioada 1 ianuarie-31 august s-a intervenit la nivel naţional în 51.789 de situaţii de urgenţă, în medie 212 de cazuri pe zi. Dintre acestea au fost 26.539 de cazuri asistate de SMURD, 9.825 de incedii şi 6.626 de arderi necontrolate. În urma intervenţiilor autorităţilor au fost salvate 6.405 de persoane şi peste 30.000 de animale şi au fost asistate medical 26.000 de persone.

×
Subiecte în articol: observator