x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ZiuaNews: Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au împiedicat constatarea prescripţiei speciale în cazul Adrian Năstase

ZiuaNews: Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au împiedicat constatarea prescripţiei speciale în cazul Adrian Năstase

26 Iun 2012   •   17:53
ZiuaNews: Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au împiedicat constatarea prescripţiei speciale în cazul Adrian Năstase

Intr-o sedinta a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost luata hotararea ca dosarele suspendate, ca urmare a trimiterii lor la Curtea Constitutionala, sa nu se mai prescrie in termenul prevazut de lege. Jurnalistii de la ziuanews.ro afirma ca aceasta decizie a fost luata fara ca legea sa fie respectata, cu intentia impiedicarii constatarii prescriptiei speciale in cazul Adrian Nastase.

In data de 4 iulie 2011, Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat in unanimitate, ca perioada in care dosarele s-au aflat pe rolul Curtii Constitutionale sa nu fie luata in calculul termenului de prescriptie.

Fostul premier a fost trimis in judecata si condamnat defintiv pentru infractiunea prevazuta in articolul 13 din Legea 78/2000. Acesta prevede: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

Conform articolului 122 din Codul de procedura Penala: "Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana fizica sunt: d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani".

Articolul 123 din acelasi Cod prevede, cu privire la intreruperea prescriptiei: "Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal. Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de intrerupere priveste numai pe unii dintre ei".

Articolul 124, insa, cu privire la prescriptia speciala, spune urmatoarele: "Prescriptia speciala inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in art. 122 este depasit cu inca jumatate."

sursa: ziuanews.ro

×