x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zvonuri la Roma, vot la Strasbourg

Zvonuri la Roma, vot la Strasbourg

de Irina Cristea    |    Gabriela Antoniu    |    15 Noi 2007   •   00:00
Zvonuri la Roma, vot la Strasbourg
Sursa foto: GERARD CERLES/

Presa italiană continuă manipularea despre romăni şi Romănia, iar europarlamentarii votează azi o rezoluţie privind libera circulaţie a persoanelor.

In presa italiană se inmulţesc informaţiile false despre romăni şi Romănia.

In urmă cu două zile, cotidianul Il Secolo XIX a publicat un material privind presupusa existenţă in Romănia a taberelor de antrenament ale reţelei Al-Qaida. SRI a informat insă că este vorba despre un caz vechi şi că suspecţii pomeniţi de presa italiană au fost expulzaţi din Romănia.


O ştire despre un romăn arestat la Verona, care transporta in portbagajul maşinii cadavrul unei tinere, s-a dovedit a fi inexactă. Suspectul este in realitate ucrainean, potrivit poliţiei italiene.

Indiferent de nota articolelor, romănii şi decretul-lege privind expulzările continuă să ţină prima pagină in mass-media din "Cizmă", dar au provocat discuţii inflăcărate şi la Strasbourg.


SE VOTEAZÃ.... Parlamentul European urmează să adopte azi o rezoluţie cu privire la libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene, dezbaterile pornind de la decretul-lege al Guvernului Romano Prodi.

Comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini (foto), a fost criticat de grupul socialist şi de liberalii din Parlamentul European, care şi-au arătat dezaprobarea faţă de declaraţiile făcute pe parcursul crizei de fostul membru al Guvernului de dreapta condus de Silvio Berlusconi. Se pare că va avea căştig de cauză varianta de rezoluţie susţinută de liberali (ALDE), socialişti (PSE) şi ecologişti, şi nu cea inaintată de popularii europeni (PPE).

In text se arată că autorităţile italiene nu au dreptul să recurgă la expulzări colective şi că cetăţenii vizaţi pot face apel la decizia autorităţilor peninsulare. De asemenea, sunt menţionate demersurile intreprinse de premierii celor două state pentru calmarea situaţiei, dar şi necesitatea unei mai bune integrări sociale a minorităţii rome pe intreg teritoriul UE.


REACŢIE. Deputatul PD Sorin Frunzăverde, membru al grupului Popularilor Europeni, ne-a declarat că proiectul de rezoluţie al PPE condamnă cu destulă duritate incidentele recente din Italia. El este convins că una din cele două rezoluţii va fi votată astăzi in Parlamentul European. "Din nefericire, rezoluţia socialiştilor este mai puţin tranşantă. Ar fi trebuit să se apeleze la o singură rezoluţie, cea a PPE, deoarece prezintă toate inadvertenţele intre textul decretului italian şi legislaţia europeană", a adăugat Sorin Frunzăverde.

×
Subiecte în articol: observator rezoluţie rezolu