x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 2.088 de legi, in trei ani

2.088 de legi, in trei ani

31 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Maine, deputatii si senatorii se reunesc in ultima sesiune ordinara parlamentara din legislatura 2000-2004, cea mai prolifica din 1990 incoace: 2.088 de proiecte de lege adoptate in primii trei ani. Senatorii si deputatii se vor reuni maine pentru ultima sesiune ordinara parlamentara din aceasta legislatura. Un calcul simplu arata ca legislatura 2000-2004 a fost cea mai prolifica: numai in primii trei ani s-au adoptat 2.088 de proiecte de acte normative.
MONICA IORDACHE, DANA PICIU
ANIELA NINE, SILVIU SERGIU

Primii trei ani ai acestei legislaturi au insemnat adoptarea a mai mult de jumatate din actele normative emise de Parlament in ultimii 14 ani. Daca din 1990 incoace au fost adoptate in total 3.789 de legi, 2.088 dintre ele au fost trimise la Monitorul Oficial numai in perioada 2001-2003.

Varful l-a reprezentat anul 2001, cu 796 de proiecte adoptate, in timp ce "productia" cea mai slaba s-a inregistrat in 1990: numai 42 de acte normative dezbatute si adoptate.

In Senat, in ultimii patru ani (inclusiv prima sesiune a lui 2004) au fost adoptate 615 proiecte legislative si 1.406 ordonante de Guvern. La Camera Deputatilor s-au dezbatut si adoptat 923 de proiecte de lege si 1.818 ordonante de guvern, acelasi act normativ intrand in dezbaterea ambelor Camere parlamentare.

2001. Parlamentul a adoptat in acest an un numar de 796 de proiecte de legi, din care 195 de Ordonante de Urgenta si 88 de Ordonante simple. Unele dintre cele mai importante legi adoptate de Parlament in acest an au fost si cele mai controversate. Cele mai mari "neintelegeri" in forul legislativ au fost provocate de proiectul legii privind protectia informatiilor clasificate (legea secretului de stat), care, dupa ce a fost adoptat de cele doua camere ale Parlamentului, a fost contestat la Curtea Constitutionala. Proiectul de lege prevedea ca toti cei care intra in posesia unor informatii secrete de stat - "indiferent de imprejurarea in care aceasta a avut loc" - sunt obligati sa protejeze aceste informatii. Un grup de 62 de deputati apartinand PD, PNL si UDMR au sesizat Curtea Constitutionala, invocand faptul ca legea, prin aceste prevederi, depasea cadrul constitutional si restrangea dreptul fundamental al accesului liber la informatie. Contestatia a fost acceptata de catre Curtea Constitutionala, care a decis ca legea este neconstitutionala in totalitate, ceea ce a facut ca proiectul sa fie retrimis in Parlament, fiind elaborat un nou proiect.

O alta lege care a generat dispute, ducand chiar la initierea unei motiuni simple de catre PRM, a fost cea privind administratia publica locala.

Prevederea cea mai controversata, denuntata chiar si din interiorul PSD, a fost cea referitoare la folosirea limbii materne in administratie, in localitatile in care populatia minoritara este de cel putin 20 la suta. Motiunea simpla depusa de PRM - in care cerea retragerea legii administratiei publice locale din Parlament pe motiv ca oficializeaza limba maghiara alaturi de limba romana - a fost insa respinsa. Deputatii PRM au atacat legea si la Curtea Constitutionala, fara rezultat insa.

2002. In acest an, Parlamentul a trimis la promulgare 683 de legi, dintre care 73 au fost ordonante simple, iar 209 ordonante de urgenta. Anul a debutat cu dezbaterile asupra legii privind informatiile clasificate. Daca in Senat proiectul de lege, elaborat de Guvern, a trecut fara prea multe controverse, in Camera Deputatilor s-a declansat un adevarat scandal. Opozitia a contestat, printre altele, faptul ca proiectul ii incrimina si pe cei care dezvaluiau informatii clasificate care dovedeau ilegalitati sau acte de coruptie, in speta pe ziaristi.

Contestate au mai fost si lista autoritatilor imputernicite sa clasifice informatii, precum si aria prea extinsa a acestora. Un alt proiect controversat a fost Statutul politistului, care prevede posibilitatea ca, in localitatile unde o minoritate reprezinta peste 20% din populatie, sa fie incadrati si politisti care cunosc limba minoritatii respective. Din cauza acestei prevederi, proiectul a fost votat, in Camera Deputatilor, in lipsa reprezentantilor PD, PNL si PRM. Dezbaterile asupra legii privind impozitul pe profit, un alt proiect care a starnit dispute, au cuprins si un moment inedit. Nemultumiti ca proiectul prevedea marirea cotei impozitului pe profit de la 6% la 12,5% si apoi la 25%, Opozitia a adus in Camera Deputatilor o coroana de flori in memoria economiei romanesti care urma sa sucombe.

Scandal a mai izbucnit si la dezbaterea ordonantei privind infiintarea Parchetului National Anticoruptie, opozitia sustinand ca institutia va fi controlata politic prin subordonarea fata de Ministerul Justitiei.

Alte proiecte importante, votate in 2002, au fost cel privind protectia martorilor si cel privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.

2003. Anul trecut au fost adopotate de catre Parlament 609 acte normative, iar Guvernul a emis 95 de ordonante simple si 127 ordonante de urgenta. Cele mai importante dintre ele au fost legea partidelor politice, legea privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, ordonanta de urgenta privind produsele lactate si de panificatie pentru elevii din invatamantul primar cunoscuta ca "Laptele si cornul", legea privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea privata a statului, destinate sediilor partidelor politice, legea privind prevenirea si combaterea pornografiei, legea privind statutul corpului diplomatic si consular, legea privind registrul unic de control, legea spitalelor, modificarea legii cetateniei, precum si aprobarea ordonatei privind salarizarea politistilor.

Unul dintre cele mai controversate acte normative a fost cel privind transportul in regim de taxi. Aceasta lege a starnit o puternica miscare de strada a taximetristilor. Acestia s-au declarat nemultumiti de capitolele care prevedeau obtinerea avizelor de functionare de la Camera Nationala a Taximetristilor, obligativitatea vopsirii tuturor taximetrelor in galben. Un alt act normativ controversat a fost Codul Muncii. Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pentru aceasta lege dupa care a modificat-o prin ordonante de urgenta. Legea a desfiintat conventiile civile, lucru ce a nemutumit atat patronatele, cat si sindicatele.

BILANT PARTIAL PE 2004

In prima din cele doua sesiuni parlamentare ale acestui an (ianuarie-iunie 2004), deputatii au dezbatut si aprobat 551 de acte normative dintre care 239 au fost propuneri legislative, 172 proiecte de lege si 140 ordonante. Dintre aceste ordonante cele mai importante au vizat modificarea si completarea Codului Penal, cresterea transparentei in exercitarea demnitatii publice, Ziua NATO, statutul personalului vamal, reorganizarea judiciara si a falimentului institutiilor de credit, contractul colectiv de munca, regimul pasapoartelor. In aceeasi perioada de timp senatorii au luat in discutie 361 de acte normative, 128 fiind ordonante, 157 proiecte de lege si 76 propuneri legislative. Printre cele mai importante legi adoptate se numara pachetul privind protectia drepturilor copilului si regimul juridic al adoptiilor, modificarea Legii alegerilor locale, legea pentru ratificarea Tratatului de colaborare a Romaniei cu Rusia, legea privind siguranta alimentelor, legea privind protectia animalelor, legea privind regimul armelor si munitiilor, legea privind cazierul judiciar. Tot in sesiunea ianuarie-iunie 2004 la Parlament au fost depuse patru motiuni simple. Camera Deputatilor a luat in dezbatere trei dintre ele, avand ca tema "mafia petrolului", adoptiile internationale - initiate de PRM - si esecul politicii Guvernului privind integrarea in UE, depusa de Alianta PNL-PD. La Senat, PRM a inaintat o motiune pe tema statuii celor 13 generali de la Arad. Toate cele patru motiuni simple au fost respinse de senatori si deputati.

CONSTITUTIE NOUA

Cea mai importanta realizare a Parlamentului in anul 2003 a fost, incontestabil, revizuirea Constitutiei, proiect asupra caruia romanii au fost chemati sa se pronunte prin referendum la 18 si 19 octombrie. A fost pentru prima data cand in Romania s-a organizat un referendum timp de doua zile, motivul fiind dezinteresul romanilor si absenteismul lor la urne. Printre noile prevederi ale Legii fundamentale se numara si cele potrivit carora: parlamentarii pot fi arestati in caz de infractiune flagranta fara aprobarea prealabila a Camerei din care fac parte, candidatii pentru Camera Deputatilor trebuie sa aiba varsta minima de 23 de ani, iar pentru Senat varsta minima este de 33 de ani, presedintele tarii nu-l poate revoca pe primul-ministru. De asemenea, a fost eliminata obligativitatea stagiului militar. Legea fundamentala garanteaza proprietatea privata, introduce mandatul prezidential de cinci ani, in timp ce mandatul de parlamentar ramane de 4 ani. In acest fel s-a realizat decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidentiale.

PREVEDERI

Constitutia stabileste ca o lege se trimite spre promulgare presedintelui Romaniei, care este obligat sa se pronunte in termen de 20 de zile de la primire. Seful statului are dreptul sa ceara, o singura data, reexaminarea legii. Proiectul de lege asupra caruia s-a cerut reexaminarea urmeaza acelasi traseu legislativ. Dupa promulgare legea se publica in Monitorul Oficial si intra in vigoare la trei zile de la data publicarii sau la o data prevazuta in textul ei.

MOTIUNI

In sedintele Camerei Deputatilor au fost dezbatute in perioada 2001-2004 19 motiuni. Dintre acestea doua nu au fost supuse dezbaterii, iar restul de 17 au fost respinse. Cele mai multe motiuni au apartinut deputatilor PNL si PD, iar restul PRM. Motiunile au avut ca tema coruptia, administratia publica locala, sanatatea, taxa obligatorie pentru radio-TV, Rosia Montana, criza din agricultura sau din cercetare precum si sprijinul romanilor de dincolo de Prut. La Senat au fost dezbatute, in perioada 2001-2003, 12 motiuni din care una nu a fost supusa dezbaterii, iar celelalte au fost respinse. Motiunile au fost initiate de senatorii PRM, PNL si PD. Ele au vizat probleme privind pensionarii, intretinerea, democratia, coruptia, criza din sistemul de invatamant preuniversitar. Acestora li se adauga doua motiuni de cenzura: "Frigul si Foamea" initiata in 2001 de 190 parlamentari PNL, PD, PRM si "Mafia sufoca Romania", initiata in 2003 tot de catre senatori si deputati de la PNL, PD si PRM. Ambele au fost respinse. (Carmen Vintila)

GRAFICE

Numarul legilor promulgate in perioada 1990-2003

Proiecte de lege adoptate de Camera

Proiecte de lege adoptate de Senat
×