x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 2019, anul în care toţi ochii vor fi pe România

2019, anul în care toţi ochii vor fi pe România

de Georgiana Ionita    |    21 Dec 2016   •   13:50
2019, anul în care toţi ochii vor fi pe România
Sursa foto: Fred MARVAUX

La 12 ani de la aderarea Uniunea Europeană, România va intra în lumina reflectoarelor în prima jumătate a anului 2019, când va prelua pentru prima dată peședinția Consiliului Uniunii Europene. Bucureştiul a început deja pregătirile pentru momentul istoric, iar președintele Klaus Iohannis susţine că “nu există altă opţiune decât să fim la înălţimea acestui moment, cu temele făcute şi să ştim ce vrem”.

 

Preşedinţia Consiliului UE este asigurată, prin rotaţie, între cele 28 de state membre UE la fiecare jumătate de an, iar în ianuarie 2019 va fi rândul României să preia ştafeta. Pe parcursul celor șase luni de mandat, miniștrii din viitorul Guvern vor prezida reuniunile Consiliului și vor contribui la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. Tot ei vor fi responsabili și de dialogul cu celelalte instituții ale Uniunii Europene. "Va fi prima acţiune internaţională majoră pe care ţara noastră o va desfăşura după celebrarea centenarului Marii Uniri, în 2018. Va fi o responsabilitate deosebită şi un exerciţiu complex, a cărui pregătire trebuie deja demarată", declara recent președintele Klaus Iohannis. Cristian Bădescu, secretar de stat în Ministerul de Externe și coordonatorul Unității de pregătire a Președinției UE 2019, creată la Cancelaria premierului, a explicat că România va forma un trio cu Finlanda și Croația, țări care vor succede țara noastră la președinție și cu care vor fi discutate temele și prioritățile mandatului, însă 90% din program va fi moștenit de la președinția precedentă, cea austriacă. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi va pregăti propriul program pentru cele șase luni de mandat.

 

An de foc pentru noul Guvern

România își va exercita mandatul chiar în momentul divorțului Marii Britanii de UE (după referendumul Brexit de anul aceasta, Marea Britanie are la dispoziție doi ani până la părăsirea efectivă a Uniunii – n.r.). Tot în 2019, va fi finalul de mandat al Comisiei Europene conduse de Jean Claude-Juncker, iar Uniunea va fi în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Tot sub președinția României se va discuta şi bugetul UE pentru 2020. Şi tot atunci, România se va pregăti pentru alegerile prezidențiale din țară. Premierul Dacian Cioloș vede perioada în care România va prezida Consiliul UE ca un moment crucial, în care este nevoie de oameni politici capabili, care să se ridice la înălţimea momentului. “Imaginea şi percepţia asupra României vor depinde şi de această capacitate de a gestiona momente dificile. De aceea, pentru dosare majore - cum vă spuneam, vor fi perspectivele financiare, va fi perioada post-Brexit - România va trebui să găsească oameni cu calităţi de leadership politic, de cunoştinţe tehnice asupra dosarelor europene, atât la nivel politic, prin miniştri, cei care vor fi membri ai guvernului în momentul respectiv şi care, dincolo de agenda naţională - şi vă amintesc că în al doilea semestru 2019 vom avea şi alegerile prezidenţiale, deci va fi şi o agendă politică internă -, vor fi oameni care vor fi în prim-plan european pe teme importante la nivel comunitar”, a afirmat premierul Dacian Cioloș. „În momentul în care un stat e la cârma UE, reflectoarele sunt pe el şi are şansa să joace rolul principal, să fie actorul principal în această piesă a integrării europene. Or această şansă vine foarte rar, mai ales acum că sunt încă 28 de state membre şi este, cumva, o şansă istorică”, susţine şi Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

 

PREȘEDINȚIA Consiliului UE ÎN CIFRE:

* Se așteaptă circa 20.000-30.000 de vizitatori în România;

* Peste 1.000 de funcționari publici se vor implica în organizarea președinției;

* 1.000-1.500 de reuniuni vor fi prezidate de România în cadrul Consiliului UE de la Bruxelles;

* 150-200 de întâlniri oficiale vor avea loc în România;

* România va reprezenta Consiliul UE în 250 de întâlniri cu Parlamentul European;

* Se vor negocia 200-250 de dosare legislative;

* 20.000-24.000 de cazări la hotel pe durata evenimentelor din România.

 

Țara care asigură peședinția organizează reuniunile statelor membre și stabilește agenda subiectelor tratate. În prezent Slovacia deține președenția Consiliului UE, până la sfârșitul lui 2016, când urmează să-i predea ștafeta Maltei, pentru următoarele șase luni. Următoarele state care urmează la șefia Consiliului UE sunt Estonia (iulie-decembrie 2017), Bulgaria (ianuarie-iunie 2018), Austria (iulie-decembrie 2018), România (ianuarie-iunie 2019), Finlanda (iulie-decembrie 2019) și Croația (ianuarie-iunie 2010).

 


 


 


 

 

×