x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 27 octombrie, ziua moţiunii de cenzură

27 octombrie, ziua moţiunii de cenzură

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    18 Oct 2010   •   00:00
27 octombrie, ziua moţiunii de cenzură
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

După o reuniune a şefilor PSD, PNL şi PC, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a depus luni moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Boc la cabinetul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Moţiunea este semnată de 209 parlamentari social-democraţi, liberali şi conservatori, iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că Opoziţia numără până în prezent voturile necesare pentru ca Executivul să fie demis.



De altfel, doi senatori ai PDL au trecut deja la PSD, şi mai mulţi parlamentari independenţi, printre care Dan Ilie Morega şi Ioan Muntean au anunţat că vor vota în favoarea moţiunii de cenzură.

În textul "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" sunt enumerate o serie de măsuri pentru un termen scurt de şase-nouă luni pe care le vor susţine social-democraţii şi liberalii în cazul demiterii Guvernului. "Renegocierea angajamentelor cadru convenite de România în acordul de împrumut convenit cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Revizuirea politicilor economice şi sociale ale actualului Guvern cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010. Revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, readucându-le la nivelul de dinainte de 1 iulie 2010", se menţionează în documentul citat.

De asemenea, semnatarii susţin "revizuirea cotei de TVA în concordanţă cu rezultatele economice din 2010". "Neimpozitarea pensiilor sub plafonul de 1.000 de lei. Reconsiderarea achiziţiilor publice pe baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienţă şi eficacitate. Eliminarea corupţiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public şi transparentizarea folosirii acestuia. Asumarea angajamentului politic ca împrumuturile să fie îndreptate cu prioritate către investiţii, garantându-se astfel obţinerea resurselor financiare pentru rambursarea datoriei publice. Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale prin simplificarea procedurilor de accesare şi prin soluţii de creditare pentru cofinanţarea IMM-urilor", se mai precizează în textul moţiunii. Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat ieri că, deşi moţiunea are şanse mari, nu există garanţii pentru adoptarea ei, dar parlamentarii au, în ziua votului, "două bile şi o conştiinţă". Antonescu a mai spus că moţiunea are o încărcătură şi o miză "cu totul speciale" şi că este făcută în numele "unei zdrobitoare majorităţi a românilor", fiind semnată şi de 3 milioane de cetăţeni. Negocierile pentru adunarea voturilor necesare adoptării documentului au fost duse în special de PSD, dar liberalii au declarat că în zilele de până la dezbaterea din Parlament, îşi vor intensifica eforturile pentru găsirea de susţinători din alte partide decât cele care au iniţiat moţiunea.

Liderii PDL au anunţat că în şedinţa Coaliţiei de ieri-dimineaţă, UNPR şi UDMR au dat asigurări că parlamentarii lor vor vota solidar cu Guvernul. În ceea ce-i priveşte pe parlamentarii PDL care au mai votat în favoarea moţiunii de cenzură în luna iunie, vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a apreciat, după şedinţa BPC al PDL, că nu este nevoie ca liderii partidului să-i ameninţe cu sancţiuni pe parlamentarii democrat-liberali dacă vreunul dintre ei ar vota în favoarea moţiunii de cenzură. Flutur a spus că atât PDL, cât şi coaliţia, sunt hotărâte să respingă moţiunea de cenzură a opoziţiei, aceasta neavând şanse să treacă.

Potrivit deciziei conducerii Parlamentului, moţiunea de cenzură va fi prezentată Parlamentului la 20 octombrie, şi dezbătută la 27 octombrie. Reprezentanţii puterii s-au prezentat ieri la şedinţa birourilor şi cu cererea Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe controversata lege a educaţiei în ciuda faptului că ea se află în dezbaterea în Senat şi a fost adoptată deja de Cameră. PDL a încercat să forţeze stabilirea datei asumării răspunderii înaintea celei de dezbatere a moţiunii, dar nu a avut câştig de cauză. Reprezentanţii PNL şi PSD au obiectat că legea se află în dezbatere parlamentară şi conform regulamentelor parlamentare ea nu mai poate fi retrasă. Reprezentanţii coaliţiei neavând majoritate au fost nevoiţi să accepte stabilirea datei asumării la 28 octombrie, după dezbaterea moţiunii plus intenţia preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, de a solicita un punct de vedere Curţii Constituţionale în legătură cu retragera unei legi aflate în dezbatere.

În urmă cu un an, la 13 octombrie, guvernul condus de acelaşi premier Emil Boc a fost demis, moţiunea de cenzură depusă atunci de Opoziţie fiind adoptată cu 254 de voturi "pentru".

×
Subiecte în articol: politic