Poliţiştii din Gorj au audiat pe "bandă" persoane care au fost reclamate că au oferit sau au primit bani în schimbul votului pentru un anume candidat la prezidenţiale.
Conform anchetatorilor gorjeni, zeci de persoane au fost reţinute şi aduse la sediul Poliţiei pentru a fi audiate. Preşedintele Organizaţiei de Tineret a PD-L Gorj, Dan Gavrilescu, a fost unul dintre cei reclamaţi că deţinea asupra sa, la secţia de votare din Pocruia, oraşul Tismana, o listă ce cuprindea datele de identificare a mai multor persoane. Împreună cu socrul său, au fost ridicaţi de poliţie şi audiaţi ore bune, după care li s-a întocmit dosar penal. Tot cu dosar penal s-a ales şi un angajat al Direcţiei de Servicii Comunale din cadrul Primăriei Rovinari, care a oferit sume de bani unui grup de 15 persoane pentru a vota cu preşedintele-candidat, Traian Băsescu. Acesta a adus, cu ajutorul a trei microbuze, un grup de 15 persoane din comuna Fărcăşeşti, satul Valea cu Apă, la secţia specială din Rovinari. Deşi li s-au promis 40 de lei dacă pun votul pe Traian Băsescu, oamenii au primit doar 10 lei. În final, au reclamat la Poliţie fapta: Claudiu Nicolae Diaconu este tânărul care a anunţat poliţiştii pe 112, divulgând planul strategic al democrat-liberalilor.
"Ne-am deplasat la secţia specială nr. 97 din Rovinari în jurul orei 16:30. Am votat aşa cum ni s-a spus, iar la final urma să primim 40 de lei pentru votul dat. În schimb, ni s-a dat 10 lei, pentru ca tot ei în final să ne ameninţe că dacă mai comentăm cheamă Poliţia. Am sesizat-o eu!", a explicat gorjeanul.
AUDIERI PENTRU FRAUDE ŞI INCIDENTE ELECTORALE
Conform purtătorului de cuvânt al IJP Gorj, Daniel Tică, incidente de acest gen au fost foarte multe, urmând ca în zilele următoare să le centralizeze şi să dea publicităţii: "Au fost audiate zeci de persoane privind şi fraude, şi incidentele electorale", a declarat acesta. În Gorj, Mircea Geoană a fost cel care a înregistrat cel mai bun scor. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean Gorj, după numărătoarea voturilor de la 309 secţii din cele 388 existente, Mircea Geoană a înregistrat 36,78%, urmat de Traian Băsescu, cu 30,30%, şi de Crin Antonescu, cu 18,52%. Prezenţa la alegerile prezidenţiale a fost de 59,3%, mai mare decât cea înregistrată pentru referendum, unde a fost de 56,77%. BEJ a mai comunicat că 89,8% dintre gorjeni au spus DA pentru reducerea numărului de parlamentari, iar pentru Parlament Unicameral - 78,66%.
TURISM ELECTORAL
Şi în alte localităţi din ţară au fost începute audieri şi cercetări pentru suspiciuni de fraudă electorală, informează Mediafax. Astfel, un şofer care a transportat în ziua scrutinului, cu un microbuz, mai mulţi cetăţeni din localitatea Adalin, din Sălaj, la secţia de votare din centrul de comună Dragu este cercetat penal, poliţiştii stabilind că în acest scop a fost folosit un microbuz şcolar. Cercetările sunt în curs. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Mureş, Livia Popa, a declarat că în total au fost primite 83 de sesizări la centrul operaţional instituit la nivelul IJP Mureş, iar în urma verificărilor efectuate 11 s-au confirmat. Ca urmare, au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 de lei şi au fost constatate patru infracţiuni, fiind întocmite dosare de cercetare penală, a precizat Popa, adăugând că patru sesizări sunt în curs de verificare. Totodată, Poliţia Dâmboviţa a întocmit 28 de dosare penale, după ce a primit peste 126 de sesizări prin apelul unic de urgenţă 112 de la BEJ Dâmboviţa, de la formaţiuni politice şi de la cetăţeni. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, subinspector Ioana Preda, 91 de sesizări se referă la incidente electorale produse în mediul rural, iar 35 în mediul urban. Cele 28 de dosare penale vizează fapte de lovire şi oferire de bani sau produse în schimbul votului. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost comise infracţiunile şi stabilirea vinovaţilor.
SOŢI DISPĂRUŢI
La rândul lor, poliţiştii din municipiul Făgăraş, judeţul Braşov, îi caută pe soţii implicaţi într-un caz de dare de mită electorală, după ce femeia pe care au audiat-o, în urmă cu o zi, şi pe care au decis să o cerceteze în stare de libertate a dispărut şi ea de la domiciliu, la fel ca şi soţul său. Poliţia îl caută de duminică pe soţul femeii, însă până în prezent acesta nu a fost găsit. "S-ar putea ca în cursul zilei de astăzi (luni - n.r.) să avem surprize. Este posibil să apară şi alte persoane. În acest caz au fost audiate peste 20 de persoane", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, Liviu Naghi. Pe de altă parte, magistraţii Tribunalului Giurgiu au admis ieri recursul formulat de avocaţii celor doi bărbaţi arestaţi preventiv pentru 15 zile după ce ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anume candidat, astfel că aceştia vor fi cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.
"Ne-am deplasat la secţia specială nr. 97 din Rovinari în jurul orei 16:30. Am votat aşa cum ni s-a spus, iar la final urma să primim 40 de lei pentru votul dat. În schimb, ni s-a dat 10 lei, pentru ca tot ei în final să ne ameninţe că dacă mai comentăm cheamă Poliţia. Am sesizat-o eu!"
Nicolae Diaconu
Citește pe Antena3.ro