x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „E posibil sa se intample nereguli"

„E posibil sa se intample nereguli"

07 Mai 2004   •   00:00

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC), judecatorul Petre Similean, a acordat in exclusivitate un interviu Jurnalului National, in care vorbeste despre functia sa, despre alegerile locale, dar si despre viata personala.

CARMEN VINTILA

  • Jurnalul National: Domnule judecator, va asteptati sa fiti desemnat presedintele BEC?

    Petre Similean: Sincer nu ma asteptam, intrucat desemnarea dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face prin tragere la sorti. Credeam ca nu se va repeta situatia de la alegerile generale din 2000, cand la fel am fost membru al BEC.

  • Care ar fi partea frumoasa a acestei functii? Dar cea urata?

    Partea frumoasa este satisfactia pe care o ai la sfarsit, bineinteles, cand respiri usurat si constati ca prin activitatea la care ai participat ai contribuit la desfasurarea in bune conditii a alegerilor, indiferent de rezultate, caci in calitate de judecator nu fac politica si nu ma intereseaza problemele, disputele politice. Referitor la partea urata a functiei mele, imi ocupa majoritatea timpului deoarece exista foarte multe solicitari, pe diverse probleme, unele care nu au legatura cu activitatea BEC, se creeaza uneori si nemultumiri din partea unora, nu se poate multumi toata lumea, uneori suntem calificati pe nedrept ca am face politica, ca am influenta rezultatele, lucruri care nu sunt placute, insa trebuie sa ne obisnuim cu ele, sa tragem concluziile necesare din sesizarile pe care le primim, sa actionam prompt atunci cand ni se sesizeaza abateri de la lege, si poate mai important e sa cautam sa prevenim asemenea fenomene.

    „Munca este foarte stresanta"

  • La desemnarea celor sapte judecatori ai BEC, doamna Magdalena Dumitru care a fost aleasa din nou in Birou a protestat. Care credeti ca a fost motivatia acestui gest, prin prisma experientei dvs.?

    Intamplarea face ca in 2000 sa fi facut parte impreuna cu domnia sa din BEC si sa fi fost chiar coleg de an la facultate cu dansa. Eu nu am ascultat declaratia pe care a facut-o domnia sa, dupa desemnarea celor sapte judecatori, insa am inteles ca dumneaei nu si-ar fi dorit sa faca iar parte din BEC, fiindca ar fi fost chiar a treia oara, daca nu ma insel, de cand este judecator la ICSJ. Munca este foarte stresanta si cred ca ar fi vrut sa evite un efort in plus, mai ales ca si la serviciu, sectia din care face parte este foarte aglomerata. Alte motivatii nu cunosc, si cele afirmate le-am desprins dintr-o discutie personala pe care am avut-o eu cu dumneaei.

  • Tot doamna Dumitru le cerea tuturor celor implicati in campania electorala mai multa corectitudine. Sunt politicienii incorecti?

    Este greu de calificat un politician. Cred ca doamna judecator facea acest apel sperand in mai putina agitatie din partea reprezentantilor partidelor politice in timpul alegerilor. In concret, cred ca este vorba de disputele foarte aprinse uneori, in care sunt angajate partidele politice pentru a castiga puterea, pentru a castiga alegerile.

  • Dumneavoastra ce le cereti?

    Sa se comporte civilizat, sa-si expuna opiniile deschis, sincer, fara folosirea unor expresii vulgare, insulte, atacuri la persoana, sa-si orienteze discursurile politice spre problemele care intereseaza alegatorii.

  • Ati avut parte sau ati simtit presiuni politice la alegerile trecute?

    Sincer sa fiu, fata de persoana mea, nu s-au facut niciodata presiuni politice, si eu nu pot sa calific presiuni politice unele proteste care se fac in timpul alegerilor, contestatii, intampinari din partea reprezentantilor partidelor politice.

  • Mai puteti prezida sau face parte din complete de judecata in aceasta perioada?

    Calitatea de judecator al ICSJ nu se pierde prin desemnarea in BEC si, in mod normal, am putea sa participam la sedintele de judecata ale instantei respective. Este insa practic imposibil sa facem acest lucru din lipsa timpului.

    Diurna de 300.000 pe zi

    Cu cat sunt platiti judecatorii BEC pe perioada functionarii Biroului? Avem o diurna de 300.000 lei pe zi si 50.000 lei pe zi pentru cheltuielile de protocol, exceptand bineinteles salariul de judecator.

  • Vi se asigura ceva in plus?

    Avem la dispozitie patru autoturisme pentru deplasarea judecatorilor si a celorlati membri ai BEC, pe care eu le-am repartizat fara a distinge intre judecatori si ceilalti membri ai biroului. As vrea sa mai adaug ca cred ca s-ar impune sa avem un sediu mai functional, mai mare pentru o buna desfasurare a activitatii. Ni s-a cerut de catre MAE, pentru observatorii straini, sa facem un birou de presa, nu avem spatiul pentru acest birou de presa. Asta este singurul lucru de care sunt nemultumit.

  • Activitatea BEC a fost contestata inca din primele zile. Au fost chiar acuzatii ca actionati la comanda politica. Cum le raspundeti?

    S-a contestat si consider eu pe nedrept faptul ca BEC ar fi adoptat hotarari si ar fi desfasurat activitati mai inaine de a fi constituit. Nu stiu de ce domnul Turianu a facut acele afirmatii, si imi pare rau ca a fost si coleg cu mine de facultate, ca BEC nu functioneaza potrivit legii. Dumnealui sustine o chestiune care mi se pare aberanta, in sensul ca BEC nu poate sa ia hotarari decat atunci cand este complet si numai dupa ce expira termenul de rezolvare a contestatiilor impotriva constituirii lui. Este aberant pentru ca acest termen de rezolvare a contestatiilor depaseste cu mult termenele stabilite pentru inregistrarea semnelor electorale si alte activitati prevazute in lege. Daca am accepta teza data de dumnealui ar insemna ca BEC pana la 18 mai trebuie sa stea degeaba. Acuzatiile minoritatilor sunt neintemeiate. Toate discutiile nu corespund realitatii. Noi am avut probleme cu candidaturile pentru minoritatile nationale, altele decat cele parlamentare (Uniunea Secuilor din Romania, Comunitatea Etniei Rromilor din Romania, Uniunea Turca Musulmana din Romania, Uniunea Civica Maghiara), Dumnealor au prezentat niste liste in care nu se arata pentru ce au fost intocmite aceste liste. Trebuia sa se specifice pe acele liste data de 6 iunie 2004, puteau fi niste liste facute de dumnealor pentru referendum, cand s-au constituit ei, pentru referendum sau pentru altceva. Trebuiau liste pentru alegerile din 6 iunie, in acele liste trebuie indicata persoana care le-a intocmit, pe fiecare lista in parte, cu toate datele pentru a putea fi identificata, impreuna cu declaratia acesteia pe propria raspundere ca cele consemnate corespund realitatii. Aceasta persoana era numai indicata, fara declaratia la care ma refeream, iar pe verso alta persoana aparea, alta persoana care confirma veridicitatea, pentru toate listele, un fel de stampila. Totodata in liste au fost incluse persoane minore (care nu au drept de vot). In alte situatii nu s-au depus deloc liste, iar unii ne-au cerut chiar sa-i inscriem fara liste.

  • Opozitia acrediteaza insistent ideea ca alegerile vor fi fraudate de PSD? Poate PSD sa faca acest lucru?

    Eu nu stiu ce poate sa faca PSD sau alt partid si nu cred ca ar putea sa se intample asa ceva. Este posibil sa se intample nereguli, greseli, la nivelul sectiilor de votare sau poate chiar la nivel de circumscriptii, care sa nu influenteze insa rezultatul alegerilor. De alfel, in lege se prevede clar ca, pentru a fi vorba de o frauda electorala, neregula care se intampla trebuie sa influenteze asupra rezultatului alegerilor si sa fie dovedita cu probe. De obicei, se fac afirmatii fara acoperire, cel putin pana acum, in scop electoral bineinteles.

  • Daca PSD va frauda alegerile ce veti face?

    Prevede legea ce trebuie facut. Este greu de imaginat asa ceva si de facut afirmatii care pot fi interpretate. Indiferent din ce parte vor fi fraude vom aplica legea, unde sunt sanctiuni clare. Daca sunt infractiuni se sesizeaza organele de cercetare, daca nu sunt infractiuni si influenteaza rezultatele se poate ajunge pana la neconfirmarea alegerilor si repetarea acestora.

    „Am 10.000 de euro la banca, ca tot omul"

  • Cum l-ati descrie pe omul Similean?

    Sunt necasatorit la ora actuala, pentru ca sotia mea a decedat in urma cu doi ani, in urma unei maladii incurabile (cancer). Am un singur fiu in varsta de 32 de ani, Olesen Andrei Catalin, este cetatean danez, absolvent al Facultatii de Drept. Este plecat in Danemarca de zece ani, casatorit cu o femeie daneza, are o fiica in varsta de 8 ani. Ultima data l-am vazut acum un an. Ne vizitam reciproc. Cu nepotica mea nu ma inteleg in limba romana, ea incearca sa ma invete pe mine daneza si eu incerc sa o invat pe ea romana. Am si preocupari artistice - sculptor in lemn, sunt membru al Asociatiei artistilor plastici din Bucuresti, am avut expozitii in tara si in strainatate. Imi plac in mod deosebit teatrul si literatura.

  • Suneti un om bogat?

    Sunt om din clasa de mijloc, provin dintr-o familie numeroasa si foarte saraca. Am fost patru frati. Mi-am facut studiile cu mari greutati, drept pentru care sunt incantat ca am ajuns in varful ierarhiei profesiei de judecator, sa fiu la ICSJ, lucru pe care cred ca si-l doreste orice absolvent de Drept. Nu sunt om bogat, nu m-a preocupat sa strang bani pentru a procura lucruri mobile sau imobile de valoare. Majoritatea banilor castigati i-am cheltuit pe excursii in tara si in strainatate. Mi-a placut sa admir, sa cunosc lumea, oamenii. Locuiesc intr-un apartament cu trei camere, singur, si am o Dacie 1300. Am o masina de serviciu pe care insa o deservesc trei judecatori. In copoprietate cu fiul meu mai detin un apartament cu doua camere intr-un bloc din orasul Sinaia. Din mostenirea de la parinti am o cota parte din casa parinteasca si in jur de 10.000 de metri teren tot acolo, mostenire de la parinti. Am si eu 10.000 de euro la banca, ca tot omul.

    Judecator civil la Inalta Curte de Casatie

  • Data nasterii - 5 septembrie 1942, comuna Bumbesti - Pitic, judetul Gorj

  • Absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti (zi) - 1966

  • Cursuri postuniversitate - specializare in Drept Penal

  • Functii detinute:
    1967-1968 - procuror civil - Procuratura Giurgiu;
    1968-1970 - procuror civil - Procuratura Alexandria; 1970-1979 - procuror militar - Procuratura Militara Ploiesti;
    1979-1982 - procuror militar - Parchetul General Bucuresti:
    1982-1985 - seful Oficiului Juridic al MApN; 1985-1989 - procuror militar - Parchetul General Bucuresti;
    1989-
    1991 - magistrat asistent sef - Sectia militara a Curtii Supreme de Justitie;
    1991-1998 - judecator militar - Sectia militara a Curtii Supreme de Justitie;
    1998 - prezent - judecator civil - Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
  • ×
    Subiecte în articol: politic politice judecator liste