Abuzul în serviciu va rămâne incriminat, însă Parlamentul trebuie să modifice în 45 de zile definiţia actuală din Codul Penal. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis în unanimitate excepţia de neconstituţionalitate privind definiţia abuzului în serviciu şi au recomandat ca sintagma “în mod defectuos” să fie înlocuită cu expresia “prin încălcarea legii”.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că definiţia abuzului în serviciu din Codul Penal este constituţională numai în măsura în care prin sintagma “în mod defectuos” din cuprinsul definiţiei se înţelege, de fapt, “prin încălcarea legii”. Decizia magistraţilor CCR a fost luată cu unanimitate de voturi şi este definitivă şi general obligatorie. Potrivit Constituţiei, după decizia de ieri a Curţii Constituţionale, Parlamentul va avea la dispoziţie 45 de zile pentru a pune dispoziţiile legii în acord cu decizia judecătorilor CCR. Practic, în 45 de zile parlamentarii sunt obligaţi să schimbe definiţia abuzului în serviciu, aşa cum apare în prezent în Codul Penal, înlocuind sintagma “în mod defectuos” cu expresia “prin încălcarea legii”, conform recomandărilor făcute de judecători.
În legislaţia românească, abuzul în serviciu apare definit în două locuri. Articolul 297 alin. (1) din Codul Penal defineşte abuzul în serviciu drept „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl indeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”. Aceasta este practic definiţia pe care Parlamentul va trebui să o modifice în termen de 45 de zile după decizia de ieri a judecătorilor CCR. Potrivit Codului Penal, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
Curat constituţional!
Legea nr. 78/2000 se referă şi ea la infracţiunea de abuz în serviciu. „În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime", se arată în articolul 13 al legii invocate. În privinţa acestei precizări, judecătorii Curţii au respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat în şedinţa de ieri că dispoziţiile legii sunt curat constituţionale.
3200 de dosare la DNA
Laura Codruţa Kovesi s-a temut că judecătorii CCR vor dezincrimina abuzul în serviciu, ceea ce ar fi blocat aproape jumătate din activitatea procurorilor DNA. “Noi avem în investigare 3200 de dosare care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Ce înseamnă acest lucru? 42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro”, a declarat Kovesi într-un interviu pentru agenţia news.ro.