Justiţia ar urma astăzi să decidă dacă uninominalul este legal sau ba. Ieri, partidele au sărit să arate că ţin cu dinţii de acesta, după ce înainte s-au acuzat unele pe altele că vor să blocheze introducerea acestui sistem de vot la alegerile parlamentare de la 30 noiembrie.
Justiţia ar urma astăzi să decidă dacă uninominalul este legal sau ba. Ieri, partidele au sărit să arate că ţin cu dinţii de acesta, după ce înainte s-au acuzat unele pe altele că vor să blocheze introducerea acestui sistem de vot la alegerile parlamentare de la 30 noiembrie.
Curtea de Apel Bucureşti ia în discuţie contestaţia în contencios administrativ a PRM prin care se cere suspendarea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale la alegerile parlamentare din această toamnă. Peremiştii au atacat hotărârea în justiţie pe motiv că Executivul nu a dat nici un răspuns, în termenul de 30 de zile prevăzut de lege, solicitării partidului de a se renunţa la uninominal şi pentru că nu s-a respectat principiul conform căruia delimitarea colegiilor uninominale se face numai în conformitate cu hotărârile comisiei parlamentare speciale. Înaintea deciziei aşteptate de azi, politicienii au ieşit ieri care mai de care să strige "vrem uninominal". Alina Gorghiu, candidat al PNL la Camera Deputaţilor, a mers până la a depune la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de intervenţie pentru respingerea solicitării PRM, democrat-liberalii au cerut Guvernului să pregătească o alternativă pentru a permite organizarea alegerilor la 30 noiembrie în sistem uninominal, în cazul în care justiţia dă dreptate PRM, iar social-democraţii au acuzat negocierile secrete care se fac în această perioadă pentru ca uninominalul să nu fie aplicat la data fixată de Executiv.
Tu, ba tu
Anterior, partidele s-au întrecut în a se acuza unele pe altele că vor să blocheze uninominalul. Liberalii Relu Fenechiu şi Horea Uioreanu declarau săptămâna trecută că PDL şi PRM nu doresc organizarea alegerilor pe baza uninominalui, pentru că au încercat introducerea unei alte legi privind uninominalul pe ordinea de zi a Comisiei de administraţie a Camerei. O zi mai tâziu, deputatul PNL Ioan Turc incrimina aceeaşi coaliţie PDL-PRM, însă democrat-liberalul Ioan Oltean a replicat că de fapt PNL a intrat în "cârdăşie" cu PRM pentru a bloca uninominalul. Şi deputatul PSD Mirela Adomnicăi a vorbit săptămâna trecută de "alianţa murdară" PDL-PRM, iar cuvântul final le-a aparţinut luni liderilor de partide: Mircea Geoană, a acuzat că PDL şi PRM, sub îndrumarea directă a şefului statului, Traian Băsescu, doresc amânarea alegerilor şi compromiterea uninominalui, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că PDL şi PRM formează o "coaliţie a ruşinii", pentru că încearcă prin elemente obscure să blocheze votul uninominal, iar preşedintele PD-L, Emil Boc, a arătat că axa răului împotriva uninominalului este formată din PNL şi PSD, cu mâna PRM, pentru că "fac tot ce le stă în putinţă să aducă argumente pentru a opri votul uninominal".Ce se întâmplă?
Dincolo de acuze, politicienii nu reuşesc să se pună de acord în privinţa a ceea ce se va întâmpla dacă Justiţia va admite contestaţia PRM. Vom mai avea uninominal la 30 noiembrie? Dacă da, cum? Premierul Tăriceanu spune că da, anunţând că Guvernul "are posibilitatea unor mişcări rapide pentru reinstalarea întregului pachet de legi". Tăriceanu nu a dat mai multe detalii, însă săptămâna trecută preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, prezenta soluţiile: emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice legea de alegere a Senatului şi Camerei Deputaţilor punând-o în acord cu sentinţa judecătorească, şi emiterea hotărârii de guvern de delimitare a colegiilor uninominale într-o formulă identică cu cea contestată de PRM. Şi liderul UDMR, Marko Bella, a admis ieri că există soluţii, "fie că e vorba de ordonanţă de urgenţă, fie că e vorba despre o hotărâre de guvern", însă pesedistul Viorel Hrebenciuc preciza în urmă cu două zile că, în cazul în care justiţia va da dreptate PRM, votul la alegerile de la 30 noiembrie va fi cel vechi, pe liste.Planul B pentru alegeri?
Nemulţumirea reprezentanţilor Partidului România Mare (PRM) privind modul în care Executivul a făcut împărţirea pe colegii uninominale ar putea provoca schimbări în "decupajul" acestora. Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon, ne-a declarat ieri că în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti ar admite cererea PRM, Guvernul ar trebui să se gândească la "Planul B pentru alegeri". "Mâine (n.r. – azi) se judecă doar cererea PRM de suspendare a hotărârii guvernului până la judecata pe fond a cererii de anulare. Să vedem ce va face instanţa! Dacă nu suspendă, hotărârea atacată rămâne valabilă cel puţin până când instanţa dă o soluţie la procesul pe fond. Dacă suspendă, va fi un semnal. Atunci Guvernul ar face bine să se gândească la planul B pentru alegeri!", ne-a declarat deputatul Sergiu Andon. (Violeta Fotache)O hotărâre, două contestaţii
Astăzi instanţa va lua în discuţie prima contestaţie depusă de PRM, la scurt timp după ce Guvernul a adoptat hotărârea privind delimitarea colegiilor uninominale. Tot atunci PRM cerea Guvernului să renunţe la sistemul de vot uninominal la alegerile din toamnă. Cum Executivul nu a răspuns cererii în termen de 30 de zile, PRM a contestat din nou săptămâna trecută, la Curtea de Apel hotărârea de delimitare a colegiilor , cerând anularea ei. Dacă astăzi hotărârea va fi suspendată, întârzierea alegerilor ar putea fi evitată. "Executivul are posibilitatea să emită altă hotărâre de guvern prin care să vină şi să delimiteze circumscripţiile electorale", ne-a precizat preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Norica Nicolai. Guvernul ar revoca astfel hotărârea criticată, caz în care procesul deschis de PRM, cu termen la 11 noiembrie, ar rămâne fără obiect.- Violeta Fotache, Gabriela Antoniu
Citește pe Antena3.ro