x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aceeaşi Mărie cu o altă pălărie. Promisiunile noului PNL după dezastrul PDL

Aceeaşi Mărie cu o altă pălărie. Promisiunile noului PNL după dezastrul PDL

de Robert Kiss    |    02 Apr 2015   •   20:22
Aceeaşi Mărie cu o altă pălărie. Promisiunile noului PNL după dezastrul PDL
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Cât realizează politicenii din obiectivele pe care şi le propun? Pentru că toate partidele de pe scena politică au trecut pe la guvernare, este o întrebare la care se poate răspunde comparând promisiunile făcute şi realizările din timpul guvernării.

Cel mai recent document în care sunt cuprinse promisiunile politice pentru o viitoare guvernare este cel al PNL. Documentul a fost redactat în laboratoarele PNL-PDL şi lansat în spaţiul public la sfârşitul lunii februarie. Printre măsurile propuse se numără scăderea TVA la 19% din ianuarie 2016, eliminarea taxei pe stâlp şi a supra-accizei la carburanţi până în decembrie 2016 şi CAS de 16% în 2017-2020. ?n Programul de guvernare al PNL - "Guvernarea liberală a României", liberalii promit: scăderea TVA la 19%,- eliminarea taxei pe stâlp, reducerea accizei la carburanţi, CAS de 16%, reducerea evaziunii fiscale cu 1% din PIB, reducerea aparatului birocratic, creşterea progresivă a investiţiilor în educaţie, astfel încât să se atingă 6% din PIB, descentralizarea sistemului de educaţie, creşterea progresivă a investiţiilor în sănătate, astfel încât să se atingă 6% din PIB, creşterea investiţiilor în infrastructura de transport până la 2.5% din PIB. Din document lipsesc însă cifrele privind salariul minim sau mediu pe economie sau numărul de kilometri de autostradă cu care politicienii obişnuiesc să se laude.
?n septembrie 2008, PDL lansa programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 ale cărui obiective ambiţioase nu au fost atinse. Iar cifrele vorbesc de la sine. ?n timpul guvernării Boc, salariul minim nu a depăşit 700 de lei, deficitul bugetar a atins şi 9%, salariile au fost reduse cu 25%, pensiile şi ajutorul de şomaj cu 15%, iar subvenţiile au fost tăiate. S-au închis peste 60 de spitale din întreaga ţară, iar la capitolul investiţii, marea majoritate a acestora au fost gestionate de ministerul condus de Elenea Udrea, fiind făcute inutil şi preferenţial. Ascunşi acum sub identitatea PNL, o parte din vechii pdl-işti au pus umărul la noul program de guvernare al PNL.

Programul de guvernare PDL 2009-2012
- salariul minim: 452 euro;
- salariul mediu de 900 euro;
- alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie;
- majorarea pensiei medii la 405 euro până în 2012;
- alocaţie de 100 lei pentru copii;
- 1300 kilometri de autostradă;
- modernizarea a 10.000 de km de drumuri jude?ene;
- construirea a 41 de ?osele de centură;

×