Acuzat pentru savarsirea unor infractiuni, ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, a ajuns la judecata Palatului Cotroceni. Presedintele Traian Basescu va decide daca ministrul PNL va fi pus sau nu sub urmarire penala.
Chiar in ziua in care liberalii au demarat campania de strangere de semnaturi pentru retragerea trupelor romanesti din Irak, presedintele Traian Basescu a decis ca ministrul Atanasiu sa fie "cercetat" la Cotroceni. Seful statului a convocat ieri Comisia speciala pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, dupa ce a primit de la procurorul general plangerile penale depuse impotriva lui Atanasiu de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul PSD Eugen Bejinariu, pentru abuz in serviciu. Dupa cum prevede legea, comisia va prezenta presedintelui un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii, urmand ca seful statului sa decida asupra raportului, el fiind singurul in masura sa poata solicita declansarea urmaririi penale impotriva unui membru al Executivului. DISPONIBIL. Dupa aflarea vestii, Atanasiu a anuntat ca va sta la dispozitia comisiei prezidentiale. "Vreau sa precizez inca de la inceput ca nu ma voi sustrage verificarilor si ca nu am nimic de ascuns in privinta aspectelor ce urmeaza a fi cercetate", a spus Atanasiu, cerand ca rezultatele analizei sa fie inaintate justitiei. In schimb, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti l-a acuzat pe Basescu ca actiunea sa tine de "antipatia" pe care o are fata de liberali, in timp ce purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a facut apel la "echidistanta" sefului statului, exprimandu-si speranta ca procedura inceputa la Cotroceni impotriva lui Atanasiu nu are legatura cu propunerea de retragere din Irak.
PROCEDURA DE SUSPENDARE
|
Potrivit Legii raspunderii
ministeriale, un membru al Guvernului poate fi urmarit
penal pentru faptele savarsite
in exercitiul functiei lor la cererea Camerei Deputatilor, Senatului
si presedintelui Romaniei, anchetarea atragand suspendarea din functie. Legea 115/1999 prevede ca, in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie. Daca acesta este si parlamentar, atunci ministrul Justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale. Totodata, potrivit legii, in exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei, la propunerea comisiei speciale instituite, adreseaza ministrului Justitiei o solicitare in acest scop.
|
Citește pe Antena3.ro