x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adevaratele mesaje din discursul lui Traian Basescu

Adevaratele mesaje din discursul lui Traian Basescu

26 Ian 2012   •   11:54
Adevaratele mesaje din discursul lui Traian Basescu

De aseara pina acum, discursul presedintelui e intors pe toate partile de analisti, de presa, de politicieni si concluzia aproape comuna, indiferent de tabere, e ca a fost un dezastru, sau macar dezamagitor. Cu atit mai surprinzatoare ar putea aparea o opinie precum cea dezvoltata in rindurile care urmeaza, potrivit careia discursul a fost unul epocal, care marcheaza inceputul unei noi ere si explica multe mistere de pe scena politica a ultimului an.

Marea eroare a observatorilor este ca discursul ar fi fost adresat romanilor, fie ei si numai sustinatorii presedintelui.
Intr-adevar, din perspectiva unui roman, discursul e aiuritor si gaunos, in orice caz la ani-lumina distanta de ceea ce se astepta.
Abordat dintr-un alt punct de vedere, insa, mesajul presedintelui explica multe si anunta la fel de multe.

Mai exact, am asistat aseara la un mesaj destinat strict urechilor unor mari cancelarii occidentale, incepind cu cea de la Washington. Un mesaj pentru marii licurici, daca vreti. (Ceea ce explica si micile diferente intre textul rostit de presedinte in direct, unde Traian a mai dat-o 'popular' si cel postat pe siteul presedintiei, ceva mai sec si mai concis)

Un mesaj disperat, in care un politician cere ajutor de afara pentru a fi re-valorizat inauntru, pentru a putea ramine un pilon geostrategic.
Nu mai e demult un secret ca forta de dupa 2004 a lui Basescu a venit din predispozitia catre un parteneriat aproape neconditionat cu americanii, aflati in cautare de aliati strategici in aceasta parte a globului. Venirea crizei a insemnat sansa lui Basescu de a-si relansa relatiile si cu unii lideri grei europeni, de aici precipitarea presedintelui de a anunta mereu primul deciziile dure contra populatiei si de a nu se abate de la linia trasata de organismele europene.

Marea problema a presedintelui a aparut cam cu un an in urma, atunci cind premierul Boc si oamenii sai au inceput sa prinda radacini solide la guvernare si in partid, iar executivul si PDL au inceput sa nu mai asculte neconditionat ordinele Cotrocenilor, in ciuda unei impresii publice contrare.
Am asistat, anul trecut, la o ciudata campanie a procurorilor mult mai mult contra pedelistilor decit contra opozitiei, cum te-ai fi asteptat, precum si la declansarea unei campanii media ample pe tema necesitatii unor noi partide, curate si moderne. Interesant, dar cei care raspindeau aceste idei era strict oamenii Cotrocenilor.

In fapt, a fost vorba de tentativa tot mai disperata a presedintelui de a tine PDL sub control in conditiile in care supusii sai de altadata il sfidau tot mai tare.
Pentru a doua oara dupa 2004, Traian s-a vazut pus in situatia de a pierde controlul guvernarii. Inca un Moliceanu a devenit Tariceanu.
Mai rau de atit, protestele de strada din ultimele zile nu au generat nicio contramanifestatie pedelista de sprijin, nicio miscare semnificativa in apararea presedintelui, al carui cap e cerut insistent de oameni.

O ruptura totala de PDL se intrezareste, dar asta i-ar crea presedintelui dificultati majore in ducerea la capat a mandatului, din care mai are trei ani zdraveni.


Concluzie e ca Basescu are nevoie urgent de sprijin pentru a-si intari pozitia, iar daca mijloacele interne le-a epuizat, nu i-au mai ramas decit 'licuricii'.

Presedintele are nevoie de mesaje oficiale si explicite de sprijin din partea marilor cancelarii, are nevoie de vizite de stat, are nevoie de primiri la Cotroceni. Adica ceva ce nu s-a mai intimplat de mult, lasind impresia ca nici macar americanii nu-si mai aduc aminte numele lui.

Schimbarea lui Baconschi nu a fost produsa de postarea pe blog, ci de incapacitatea acestuia de a reprezenta interesele presedintelui peste hotare si de a aranja vizite externe. De aici si mesajul catre noul ministru, Cristian Diaconescu, potrivit caruia il asteapta sarcini grele. Stiut drept un om al americanilor, Diaconescu va trebui sa revitalizeze urgent in special relatia cu Washingtonul.
S-a vazut clar in ultima vreme ca pe Basescu il deranjeaza profund lipsa de implicare de partea sa a oficialilor SUA, lipsa unei invitatii onorante la Casa Alba etc, de aici refuzul de a participa la Ziua Americii si alte semnale indirecte.

Cum poate obtine presedintele sprijinul dorit? Simplu: prezentind Romania ca pe o tara in care scena politica e un dezastru, ocupata de partide iresponsabile si incapabile de reforma macar in ceea ce le priveste pe ele insele, darmite statul. Conturind acest peisaj apocalptic, presedintele se scoate in evidenta ca unica oaza de stabilitate, de maturitate, drept unicul partener cu care se mai poate discuta lucid si pragmatic. Un personaj care trebuie sustinut si pastrat.
De aici atacurile vehemente din discurs la adresa partidelor, in special PDL, ceea ce a derutat pe multi.


Sa vedem, pe scurt, acele mesaje ale presedintelui adresate direct partenerilor externi si sa le comentam:

'Marea problema a populatiei este ce se intampla in continuare, iar eu vreau sa le spun romanilor ca stiu ce trebuie facut'.
In traducere: eu am know-how-ul, spre deosebire de restul politicienilor care bijbiie.
'Peste 80% dintre romani au votat pentru Parlament unicameral si pentru un numar maxim de 300 de parlamentari. Toate partidele fara exceptie se fac ca uita de votul pe care romanii l-au dat in noiembrie 2009, insa nu ezita sa spuna ca asculta vocea poporului. Eu nu as crede pe niciunul din ei atat timp cat nu respecta acum un vot dat de romani in proportie de peste 80%. Repet: nu vizez niciun partid anume, ci toate partidele; indiferent ce declara, niciunul nu a vrut sa miste lucrurile inainte'.
Traducerea: eu sunt consecvent in principii, partidele nu.

'Va trebui sa continuam lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale'.
Traducerea: un mesaj foarte drag urechilor occidentale, mai ales ca in ultima vreme s-au intetit reclamatiile privind spaga ceruta investitorilor straini.

'Va trebui sa cream locuri de munca valorificand banii europeni prin crearea de intreprinderi mici si mijlocii si - de ce nu? - prin redeschiderea exploatarilor miniere care au devenit rentabile ca urmare a cresterii costului metalelor'.
Traducerea: sunt gata sa dau drumul exploatarii de la Rosia Montana.

'Avem nevoie de oameni politici credibili si acest lucru nu se poate face decat prin transparenta cheltuielilor publice. Degeaba ministrii vor anunta proiecte pe care le-au facut, daca cetatenii nu vor putea accesa in orice zi site-ul ministerului pentru a vedea aprobarile pentru cheltuirea oricarui leu. Numai asa Guvernul, politicienii de la nivel local, vor putea iesi de sub suspiciunea fraudarii fondurilor publice'.
Traducerea: e pusa la zid aceeasi problema a coruptiei si lipsei de transparenta care enerveaza cancelariile vestice.

'Avem nevoie de eficientizarea regiilor autonome si avem nevoie de desfiintarea clientelismului politic la nivelul desemnarilor pe functii la conducerea acestor regii'.
Traducerea: inca un cui batut in palma guvernului si a PDL, odata cu recunoasterea clientelismului politic.

'Stim unde suntem, stim ce avem de facut, stim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei Romania sa poata valorifica din plin sansa iesirii de criza economica europeana si, indraznesc sa spun, globala. Vor castiga batalia cu viitorul natiunile care vor avea state flexibile, administratii debirocratizate si care vor fi pregatite sa absoarba sansa relansarii economice'.
Traducerea: un mesaj drag in special marilor puteri europene, speriate ca ar putea fi obligate sa duca in circa mult si bine state mai sarace incapabile de reforma statala.

'In momentul de fata nu se mai poate miza pe investitiile straine pentru crearea locurilor de munca, cel putin in Europa investitiile straine au scazut foarte mult. De aceea, orientarea corecta a resurselor de investitii pe care le are anul acesta bugetul de stat este esentiala pentru mentinerea locurilor de munca si cresterea numarului acestora'.
Traducerea: promit sa nu va mai cer fonduri si investitii masive in tara mea, o sa incerc sa ma descurc cu ce am.

'Un dictator pe care il injuri de dimineata pana seara nu imi pare a fi chiar un dictator'.
Traducere: se garanteaza libertatea de exprimare, aspect foarte important pentru statele democrate.

'"Basescu conduce PDL". Aici nu mai am niciun comentariu decat sa va spun ca, daca l-as fi condus eu, partidul ar fi fost mult mai bine condus'.
Traducerea: se reia obsesiv teza esecului PDL ca partid la guvernare.

'M-am implicat pentru ca tara avea nevoie de aceste legi, iar cei care imi recomanda sa ma duc pe Muntele Gaina sa contemplez ce se intampla si, din cand in cand, sa mediez se insala. Nu asa se comporta un Presedinte, mai ales cand statul, cand tara lui, cand poporul lui trece prin momente de criza si de transformari fundamentale ale institutiilor statului'.
Traducerea: daca ma sprijiniti pe post, eu, unul, sunt gata sa ma bat pina la capat.

'Nu am nimic de schimbat in comportamentul pe care l-am avut in cele doua mandate de pana acum, exceptie, cu siguranta, diminuarea acelor gafe pe care uneori le mai fac public'.
Traducerea: ramin exact asa cum ma stiti, eu nu ma schimb cum bate vintul, ca altii.

'Foarte multi oameni politici, practic toate partidele politice sustin ca ele pot moderniza Romania. Vreau sa fac o singura observatie la aceasta asumare a partidelor politice, ma refer la toate: PDL, PSD, PNL si ce o mai fi, inclusiv UDMR, UNPR. Nu pot fi credibili spunand ca reformeaza Romania cand ele nu s-au putut reforma ele insele'.
Traducerea: partidele de la noi sunt praf si pulbere.

'O reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmatiile ca sunt pregatiti sa isi asume modernizarea Romaniei in continuare'.
Traducerea: reformarea ar fi buna, dar imaginati-va cit va dura daca nici macar nu a inceput.


'Nimic nu va mai fi ca inainte de criza, la terminarea acestei crize. Institutiile vor trebui sa functioneze altfel, institutiile statelor, vor trebui sa aiba alt tip de relatii cu propriile natiuni, vor trebui sa se implice altfel decat pana acum in viata de zi cu zi. Pana acum, si asta a fost modelul Europei sociale, toti, cu mici exceptii, au crezut ca Europa sociala inseamna sa imprumuti bani si sa maresti veniturile populatiei. Iata ca ce se intampla astazi, ce se intampla de un an, de doi ani si ce se va intampla in anii urmatori, ne arata ca sunt sanse ca natiunile sa o duca bine acolo unde politicienii imprumuta bani pentru dezvoltare si nu pentru consum. Va trebui sa ne asiguram sustinerea propriilor nostri cetateni cu resursele pe care le producem. Ori, asta inseamna sa avem partide responsabile, modernizate, care inteleg ziua de maine'.
Traducerea: din nou se subliniaza lipsa de viziune a partidelor autohtone si incapacitatea lor de reforma, in opozitie cu luciditatea presedintelui, care vede dincolo de criza actuala.

'In ceea ce ma priveste, sunt de meserie comandant de nava si n-am ratat niciodata destinatia'.
Traducere: e posibila inocularea subliminala a ideii ca dirijarea unei tari precum o nava poate include si aruncarea peste bord a unor marinari rebeli, precum protestantii din strada. Totul e sa existe sprijinul 'Amiralitatii'.


Ce va urma dupa mesajul lui Basescu?

In paralel cu asteptarea doritelor mesaje de sprijin de afara, e de presupus ca presedintele va incerca sporirea considerabila a vizitelor externe, contactele cu liderii vestici, capacitarea unor figuri interne importante ale societatii civile, pe care le-a neglijat in ultimii ani, dar si o mai mare prezenta in media.

Pe de alta parte, discursul de ieri poate semnifica finalul relatiei exclusive cu PDL si deschiderea, pe termen mediu si lung, catre dialogul cu alte forte politice.
Este foarte posibil ca Basescu sa se pregateasca de un alt statut, acela de presedinte capabil de coabitare cu forte politice altadata ostile, ceea ce ar reprezenta o lovitura grea pentru PDL. Sigur e, totusi, ca mult trimbitatele Alba ca zapada, Miscarea Populara ori Noua Republica vor fi murit inainte de a se naste.
Vremea sustinerii comode si depline s-a terminat pentru Traian Basescu, a venit vremea echilibristicii dificile. De aici, probabil, mari surprize care vor urma.

Comenteaza pe blogul autorului,

http://www.danioanpopescu.ro/adevaratele-mesaje-din-discursul-lui-traian-basescu-b119.aspx

×