x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Nastase, acces direct la "greii" lumii

Adrian Nastase, acces direct la "greii" lumii

03 Aug 2004   •   00:00
Adrian Nastase, acces direct la "greii" lumii

Pe agenda de lucru a premierului Nastase au figurat in timpul mandatului sau, inceput in 2000, mai multe intalniri cu "greii" lumii: Bush, Berlusconi, Chirac, Schröder, Blair si Putin. Unele au fost private, altele oficiale. In cadrul lor insa, Adrian Nastase a promovat in prmul rand Romania.

ANIELA NINE, DANA PICIU, CARMEN VINTILA

Primul an al mandatului de premier a insemnat si necesitatea stabilirii unor relatii cu principalele tari europene si nu numai. Un prim pas in aceasta directie a fost in aprilie 2001 vizita oficiala a premierului roman in Italia, in cursul careia s-a intalnit cu Silvio Berlusconi, presedintele partidului Forza Italia. Intors in tara, Nastase a prezentat rezultatele discutiilor purtate cu Berlusconi ca unele "extrem de incurajatoare". Trei luni mai tarziu, premierul, la invitatia cancelarului federal Gerhard Schroder, a intreprins o vizita oficiala la Berlin pentru a discuta cu autoritatile germane modalitatile de intensificare a relatiilor dintre Romania si Germania, in special in plan economic. Luna noiembrie a aceluiasi an a fost marcata de turneul oficial pe care Adrian Nastase l-a intreprins in SUA, Canada si Marea Britanie. Aflat in SUA, Nastase a avut o intrevedere cu George W. Bush la Casa Alba, desi initial programul vizitei nu prevedea o intalnire cu presedintele american. In cadrul intrevederii desfasurate in Biroul Oval, Nastase i-a prezentat lui Bush eforturile autoritatilor romane de integrare in structurile nord-atlantice, reamintind ca Romania a actionat ca un membru de facto al Aliantei, in conditiile unor circumstante dificile. Presedintele George W. Bush a afirmat cu acest prilej sprijinul SUA in privinta integrarii Romaniei in NATO. Vizita in Franta si intanlirea cu presedintele Jacques Chirac a avut drept scop principal dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-franceze in plan politic si economic. Procesul de integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice a constituit si tema principala a discutiilor avute cu premierul Tony Blair la Londra, in cadrul aceluiasi turneu. A urmat un an, 2002, mai relaxat, Adrian Nastase realizand doar o vizita oficiala in Rusia, la invitatia omologului sau, Mihail Kasianov, vizita care a urmarit relansarea relatiilor bilaterale, indeosebi in domeniul economic.

SPRIJIN PENTRU INTEGRARE. Pregatirea momentului integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice a necesitat in 2003 atat eforturi pe plan intern, cat si numeroase contacte diplomatice menite a castiga sprijin international in acest sens. Rand pe rand, vizitele realizate in tari precum Germania, Italia si Marea Britanie au confirmat ca Romania era dorita in structurile euro-atlantice. Problema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani a constituit subiectul principal al discutiilor pe care premierul roman le-a avut cu omologul sau Tony Blair in martie, la Londra. O luna mai tarziu, stadiul integrarii Romaniei in UE si NATO a fost analizat impreuna cu cancelarul german Gerhard Schröder, care a reafirmat sprijinul tarii sale pentru tara noastra. Intalnirea din luna mai dintre premierul Adrian Nastase si prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi, desfasurata la Palatul Chigi din Roma, a vizat aceeasi tema, in conditiile in care Italia urma sa detina presedintia UE in semestrul al doilea al anului 2003. La sfarsitul intalnirii, seful Guvernului italian i-a inmanat premierului Nastase ordinul de Cavaler al Marii Cruci, cea mai mare distinctie acordata de autoritatile italiene. Discutiile pe tema integrarii au fost reluate in cursul unei scurte vizite la Roma, in decembrie 2003.

PE ULTIMA SUTA DE METRI. In primavara acestui an, premierul roman a realizat o vizita in Germania, discutiile cu cancelarul german Gerhard Schröder insemnand reafirmarea sprijinului Germaniei pentru procesul de integrare in UE a Romaniei. A urmat o vizita de lucru in Franta la invitatia premierului Raffarin in cadrul careia s-a intanlit si cu presedintele francez Jacques Chirac. Pe agenda intanlirii au figirat chestiuni privind actualitatea internationala si subiecte aflate in atentia Consiliului de Securitate al ONU. Luna iulie a fost una aglomerata pentru premierul roman. Presedintele Bush l-a primit la Casa Alba, unde au fost discutate subiecte de interes in relatia Romania-SUA. Nastase a reconfirmat sprijinul Romaniei pentru combaterea terorismului, sprijin apreciat de altfel si de Bush. Premierul roman si presedintele american au discutat si despre alegerile din aceasta toamna din SUA si din Romania. Bush s-a aratat increzator in sansele sale si a afirmat ca si Nastase l-a asigurat, in cadrul intrevederii, ca va castiga, la randul sau, alegerile. Climatul relatiilor romano-ruse a constituit tema discutiilor avute de premierul roman cu presedintele rus, Vladimir Putin, in cadrul vizitei de saptamana trecuta din Federatia Rusa, presedintele rus apreciind ca exista perspective pentru imbunatatirea acestora. De altfel, Adrian Nastase este de parere ca evolutiile "extrem de interesante" din Europa, din Caucaz si din bazinul Marii Negre pot constitui teme "pentru discutii aprofundate" si a lansat ideea unui "parteneriat strategic" cu Federatia Rusa.

Vizitele din 2004 nu sunt intamplatoare

CRISTIAN PARVULESCU - analist politic

Trebuie sa facem o deosebire intre vizitele premierului din timpul primilor ani de mandat, adica din perioada preelectorala, si cele din ultima perioada. Vorbim despre Nastase ca despre un fost ministru de Externe, care si ca presedinte al Camerei Deputatilor, a dezvoltat foarte mult acest compartiment de relatii externe. Devenit prim-ministru, Adrian Nastase a intrat pe un teritoriu rezervat presedintelui tarii, cel al relatiilor externe. Si-a definit cateva arii de interes in care a incercat sa se promoveze, iar intre acestea as remarca NATO. Si-a facut o serie de amici politici in sefii guvernelor occidentale tocmai pentru ca se incadreaza intr-un anume tip al politicianului. In acest an, agenda internationala a premierului a fost legata de candidatura la prezidentiale si eu nu cred ca sunt intamplatoare vizitele programate la Washinghton si la Moscova. Cred ca echipa de campanie a primului-ministru mizeaza foarte mult pe imaginea sa de diplomat si incearca sa creeze evenimente care sa confirme acest lucru. Este mai greu insa sa-i convinga pe alegatori ca relatiile internationale sunt prioritare in alegerile prezidentiale.

Multe vizite dar mai putin succes

CRISTIAN PREDA - analist politic

Contactele internationale ale premierului Nastase, incepand din 2000, sunt mult mai restranse decat cele ale premierului din ’96-2000. E foarte clar ca Nastase a incercat sa aranjeze tot felul de contacte, dar a avut mai putin succes.

Pe de alta parte, nu exista ceva foarte clar in viziunea de politica externa a premierului.

El este destul de haotic si asta s-a vazut si acum, nimeni nu a inteles de ce a mers intai in SUA si pe urma in Rusia, nu e ceva coerent. Singurul lucru care e coerent este preferinta lui pentru NATO in defavoarea UE, care a fost afirmata si in timpul razboiului din Golf, din Irak si in alte ocazii. E singurul element coerent.

Nu exista mari declaratii de politica externa ale actorilor semnificativi, care sa distinga aceasta epoca de cele anterioare. In afara de declaratiile de curtuoazie care s-au facut, mari schimbari politice nu exista ca efect al acestor contacte. Partenerii externi ai Romaniei sunt mai degraba derutati de politica externa pe care o face Nastase.

CONFIRMARE

Vizita cancelarului german Gerhard Schroder in Romania, in perioada 12-13 august 2004, a fost confirmata ieri de ministrul de Externe, Mircea Geoana. Schröder va veni la Bucuresti insotit de o delegatie de oameni de afaceri si de parlamentari, iar pe 13 august 2004 va pleca spre Sofia.

Cancelarul va fi primit de presedintele Ion Iliescu si de premierul Adrian Nastase. Schröder va fi decorat de seful statului roman. Bucurestiul nu a primit din partea germana vreo confirmare ca liderul german va merge la mormantul de la Ceanu Mare, al tatalui sau, caporalul Fritz Schroder, mort in luptele pentru eliberarea Clujului din timpul celui de-al doilea razboi mondial. (Lavinia Tudoran)

PRIETENIE

O relatie buna exista si la nivel particular, nu numai oficial intre Adrian Nastase si Silvio Berlusconi. Aceasta este dovedita de vizitele particulare pe care Nastase le-a efectuat in 2002 in Italia, la invitatiile lui Berlusconi, fiind stiut ca seful Guvernului italian obisnuieste sa faca astfel de gesturi cu prietenii sai apropiati. Astfel, o prima vizita de acest fel a cuplului Dana si Adrian Nastase a avut loc in primavara lui 2001. La scurt timp, in toamna, Nastase a vizitat din nou Italia, de data aceasta aflandu-se timp de doua zile in regiunea Sardinia.
×