x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: Solicitarea şefului statului ca premierul să îşi dea demisia nu intră în competenţele sale constituţionale

Adrian Năstase: Solicitarea şefului statului ca premierul să îşi dea demisia nu intră în competenţele sale constituţionale

de Agerpres    |    09 Iun 2015   •   19:55
Adrian Năstase: Solicitarea şefului statului ca premierul să îşi dea demisia nu intră în competenţele sale constituţionale

Solicitarea şefului statului, Klaus Iohannis, ca premierul Victor Ponta să îşi dea demisia nu intră în competenţele sale constituţionale, a declarat marţi fostul premier Adrian Năstase.

"Ceea ce mă deranjează în luarea de poziţie a şefului statului este că preşedintele Iohannis nu spune 'eu cred că primul-ministru ar trebui să îşi dea demisia'. Aceasta ar fi o opinie politică şi ea poate fi respectată, oricine poate să spună un astfel de lucru în sfera politică, face parte din bătălia politică. Nu este în ordine când spune 'îi cer primului-ministru să îşi dea demisia'. Acest lucru nu intră în competenţele sale constituţionale şi probabil că în viitoarea modificare a Constituţiei va trebui să punem un articol suplimentar, unde să mai adăugăm un aliniat şi să spunem 'preşedintele nu poate să îi ceară primului-ministru să îşi dea demisia'", a spus Năstase, întrebat de jurnalişti referitor la cazul Ponta.

Adrian Năstase a subliniat că demisia este un act unilateral. "Cred că această formulă este nefericită, oricum iese din sfera competenţelor constituţionale ale preşedintelui şi accentuează sentimentul de criză politică. Face parte din jocul de presiune mediatică pornit la sfârşitul săptămânii trecute şi care, după părerea mea, nu va duce la un rezultat bun pentru România", a declarat Năstase, care a participat marţi la lansarea cărţii "Spionajul american în România (1944-1948)" de Sorin Aparaschivei, la sediul Fundaţiei Titulescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vinerea trecută, cu privire la situaţia premierului Victor Ponta, că un politician cu o funcţie foarte înaltă în stat, care este acuzat de fapte penale îşi dă demisia oriunde în lume, tocmai pentru a nu periclita în niciun fel imaginea ţării pe care o reprezintă.

"Este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie, evident prezumţia de nevinovăţie funcţionează, prezumţia de nevinovăţie funcţionează pentru orice persoană, însă în politică lucrurile nu sunt chiar aşa de simple şi un politician cu o funcţie foarte înaltă în stat care este acuzat de fapte penale oriunde în lume îşi dă demisia, tocmai pentru a nu periclita în niciun fel imaginea ţării pe care o reprezintă", a declarat Iohannis, la postul public de televiziune.  

×