x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Severin: Discursul demagogic al lui Băsescu este de tip schizofrenic

Adrian Severin: Discursul demagogic al lui Băsescu este de tip schizofrenic

10 Mai 2009   •   00:00

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, astăzi, referitor la afirmaţia şefului statului că România ar putea renunţa la împrumutul de la CE dacă nu ne convin condiţiile impuse, că discursul acestuia, demagogic, este "de tip schizofrenic", informează Mediafax.

Întrebat cum comentează declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia, dacă Comisia Europeană încearcă să ne impună ca şi condiţionalitate de derulare a creditului, reformele din justiţie, România ar putea să renunţe la credit, Severin a răspuns: "Rămâi perplex. Dacă putem renunţa uşor la aceşti bani, de ce îi mai luăm , pentru că aceştia nu sunt bani nerambursabili, trebuie restituiţi".

Adrian Severin a continuat: "Acest tip de discurs demagogic este de fapt de tip schizofren, în care se spun lucruri care nu au nicio legătură una cu alta. (..) Ăsta este discursul demagogic băsescian de tip schizofrenic. În faţa lui, o minte raţională şi suficient de sănătoasă rămâne în stare de şoc. Norocul nostru este că ieşim repede din şocul ăsta, dar nu ştim ce să facem mai departe ca să evităm repetarea unei asemenea abordări".

În opinia europarlamentarului PSD, şefului statului ar trebui să "încurajeze Guvernul să adopte o atitudine fermă în Consiliul European".

"Să spună că nu mai primim aici pe trimişii Comisiei care vor să verifice progresele noastre în domeniul justiţiei, până nu clarificăm actul lor de misiune, ce anume vor să vadă, ce criterii vor să vadă", a explicat Severin.

El s-a referit la faptul că România are stabilite patru criterii, prin acordul dintre Guvern şi Uniunea Europeană, în care nu apare nicio referire legată de "păstrarea lui Daniel Morar la şefia DNA".

"Nicăieri nu vedem scris că unul din parametrii care trebuie neapărat respectaţi este că domnul «X», să zicem Daniel Morar, să fie şeful DNA-ului, şi cu toate astea, dacă îl schimbăm pe domnul Daniel Morar va fi o tragedie, un cataclism. De aceea, domnul Băsescu, patriot şi european în acelaşi timp şi aceeaşi măsură, ne-a spus că noi am putea să îl schimbăm pe Daniel Morar, el nu are nicio problemă, dar s-ar putea supăra Uniunea Europeană", a mai afirmat Severin.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că este exclusă condiţionarea de către CE a acordării împrumutului către România de Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie, menţionând că, dacă acest lucru va fi impus, partea română ar putea renunţa la împrumutul de la UE.

Preşedintele a spus că este exclusă o condiţionare a acordării celor cinci tranşe ale împrumutului de la UE de raportul CE legat de Justiţie, prevăzut în Mecanismul de Verificare şi Cooperare pe Justiţie acceptat de România la intrarea în UE. El a explicat că asta nu înseamnă că Executivul UE nu poate menţiona mecanismul, dar fără a impune o condiţionalitate legată de acesta

Întrebat dacă nu se poate impune această condiţie fără acordul României, Băsescu a răspuns negativ.

Şeful statului a spus că "mai există o variantă", aceea de a spune reprezentanţilor Comisiei Europene "dacă ne impuneţi o altă condiţionalitate, renunţăm la împrumut".

Întrebat dacă "se poate" fără acest împrumut, Băsescu a spus că nu se poate, acesta fiind motivul pentru care România a aplelat la Comisia Euopeană. "Dar sper să nu se ajungă la aşa ceva", a adăugat preşedintele.

El a mai spus că a fost depus un efort diplomatic pentru a nu se ajunge la această situaţie, menţionând că a vorbit personal cu preşedintele CE Jose Barroso şi, de asemenea, că au existat discuţii cu comisarul Almunia şi cu statele membre UE.

"Am acceptat menţionarea mecanismului, dar nu condiţionarea acordării tranşelor", a spus Băsescu.

Acordarea ajutorului financiar de 5 miliarde de euro pentru România nu este condiţionată de progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Amelia Torres, purtătoare de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice şi monetare Joaquin Almunia.

×
Subiecte în articol: basescu politic